Ganglion nedir, nasıl tedavi edilir?

ganglion nedir nasıl tedavi edilir

Ganglion nedir, ganglion nedenleri tedavisi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik, işte ayrıntılar. Çoğunlukla el bileğinin ve elin üst kısmında çıkan kanserli olmayan kitlelere ganglion kistleri denmektedir. Az da olsa avuç içinde, bileğin alt kısmında, ve parmakların tırnaklara yakın kısımlarında görülebilmektedir. Genellikle oval ya da yuvarlak şekilli, jölemsi bir sıvı ile dolu olan kistlerdir.

Ganglion kistleri bezelye boyutundan 2,5 cm çapına kadar olabilmektedir. Kist eğer yakınında bir sinir varsa ve baskı yapıyorsa ağrılı olabilir. Bazı durumlarda eklemlerin hareketini de sınırlandırabilmektedir. Sorun yaratan bir duruma gelirse doktor bir iğne yardımıyla kistin içinin boşaltılmasına karar verebilir. Cerrahi müdahale de diğer bir tedavi şeklidir. Ganglion kisti size herhangi bir sıkıntı ya da sorun çıkarmıyorsa, tedavi amaçlı bir müdahaleye gerek yoktur. Çoğunlukla bu kistler zaman içinde kandiliğinden kaybolmaktadır.

Ganglion kisti belirtileri:

En çok el ve el bileklerinin eklem ya da kirişlerinde görülmektedir. Diğer görülen yerlerin başında ayak ve ayak bilekleri gelmektedir. Ayrıca eklemlerin yakınında da gelişebilir. Yani ganglion kistlerinin belirtilerinde kistin konumu ilk sıradadır.

Diğer bir belirtisi de şekli ve boyutudur. Genellikle oval ya da yuvarlak olurlar. Boyutları da bezelye boyutunda ya da 2,5 cm çapında olabilirler. Ganglion kistlerinin bazıları da fark edilemeyecek kadar küçüktürler.

Bu belirtilere ek olarak ağrı da eşlik edebilmektedir. Daha çok ağrısız olan ganglion kistlerinin ağrı yapmasının nedeni, üzerinde ya da yakınında bulunduğu sinirlere baskı yapmasıdır. Bu baskı o bölgede bazen şişliğe, uyuşmaya, karıncalanmaya ve kas zayıflığına sebep olabilir.

Ganglion kistinin nedenleri:

Bu kistlerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak eklemleri saran sıvının ya da kirişlerin yerinden çıkması, içi sıvı dolu ufak balona benzeyen şişliklere neden olduğu söylenebilir. Ganglion kistinin içi, kirişlerde veya eklemlerde olan sıvıya benzer yoğun yağ tabakası ile doludur.

Ganglion kistleri, en çok 20-30 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir. Fakat her yaştan ve her cinsiyetten kişide görülebilmektedir. Tırnağa yakın parmak eklemlerinde kireçlenme olan kişilerde görülme riski daha yüksektir. Daha önceden yaralanan eklem ya da kirişler, ileride ganglion kisti oluşmasında yüksek risk grubundadır.

Ganglion kistinin tanılaması:

Doktorunuz, fizik muayenede kitlenin durumunu belirlemek için üzerine baskı uygular. Kistin içinin sıvı ya da katı olup olmadığını kontrol eder. Bunun için kiste ışıkla bakabilir, röntgen, MR ya da ultrason gibi görüntüleme yöntemlerini kullanabilir. Bu incelemelerde kistin artrit veya tümör olup olmadığı belirlenir. Ayrıca aspirasyon işlemi ile de tanılama yapılabilmektedir. Bu işlemde doktor, kistin içindeki sıvıyı dışarı almak için şırınga ve iğne kullanmaktadır.

Ganglion tedavisi:

Ganglion kistlerinde genellikle herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Doktorlar daha çok beklemeyi ve kistin durumunu takip etmeyi yeğlerler. Ağrılı bir durum varsa ve eklem hareketlerini sınırlandıran bir durum söz konusuysa immobilizasyon, aspirasyon ya da cerrahi müdahale söz konusu olabilir.

Leave a Reply