Fissür nedir, ne işe yarar?

Makatta olan deri, ince ve yoğun sinir uçları nedeni ile çok hassas olan bir bölgedir. Bu bölgenin içerde ve dışarda yoğun kas örtüsü vardır. Vücutta oluşan çeşitli kabızlık durumlarında veya çok ıkınıldığında, bu bölgede yırtıklar ve çatlaklar oluşabilir. Bu yırtıklar kaslarda spazm yaratır ve basınca maruz kalır. Bu nedenle de iyileşme şansı bulamazlar. Çok acı verici olan bu yırtıklara ve çatlaklara anal fissür denilir. İşte, anal fissür nedir ve tedavisi;

Anal fissür yani makatta olan çatlak ve yırtıklar, çok şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir. Çok küçük olsalar bile, ağrı dayanılmaz ve hatta yaşantıyı etkileyecek kadar olabilir. Makatın orta kısmında oluşan çatlaklar, uzun süre kalırsa buna kronik anal fissür denilir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda oluşmaktadır. Anal fissür, sıklıkla kabızlık kaynaklı oluşmaktadır. Anal fissürü olan kişinin, dışkı çıkarırken makat bölgesinde bıçak ve cam kesiği şeklinde ağırları oluşur. Bu nedenle, dışkılamada şiddetli ağrılar meydana gelir.

Makat çatlağı, kabızlık dışında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit kaynaklı da oluşabilmektedir. Uzun süren ishallerde de anal fissür oluşabilir. Anal fissürde hasta kanama yaşayabilir, bu durum ilerleyerek kansızlığa kadar gidebilir. Anal bölgede oluşan tahrişler şiddetli kaşıntılara neden olabilir. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki, hasta dışkısını ertelemek zorunda kalır hatta idrar bile yapamaz hale gelir.

Fissür nedenleri;

Kabızlık, fazla ıkınma, sürekli ishal olmak, iltihabi bağırsak hastalıkları ve anal seks fissürün başlıca nedenleridir.

Makatta fissür belirtileri;

Dışkı yaparken ağrı olması, dışkı sonrasında parlak kırmızı kanama olması, anüs çevresinda kaşıntı, anüs çevresinde gözle görülen çatlak ve çatlağın üst kısmında kabarıklık olarak kabul edilir.

Fissür tedavisi;

Makatta oluşan çatlağın başlıca tedavisi, hastanın kabızlığının engellenmesidir. Kabızlık veya ishal engellendiğinde, çatlak 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.

Hastaya bol lifli ve bol su içeren beslenme düzeni önerilir. Her dışkılama sonrasında sıcak su banyosu yapılmalıdır. Yakmayacak şekilde sıcak su içine oturmak, o bölgede olan kasları gevşetir ve hasta rahatlar. Ayrıca, hastaya makat çevresine sürmesi için verilen kremler ağrıyı ve iltihabı alır. Bu sayede hasta rahat dışkılama yapar. Bunun yanı sıra, hastalara o bölgeye uygulanan botoks da çok yardımcıdır. Kasların botoks ile felç edilmesi hastanın rahatlamasını sağlamaktadır.

Anal fissürde oluşan kronikleşme kaynaklı geç dışkılama, sert dışkıyı oluşturur. Dışkı ertelendiğinden daha da sertleşmiştir. Bu bir kısır döngüdür. Üstelik kan dolaşımı yavaşlamıştır. Bu nedenle, bölgeye ameliyat uygulanması düşünülür.

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/haber/saglik/fissur-nedir-3700560-1 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply