Taurin nedir, kullanım alanları riskleri ve etkileri

taurin nedir

Taurin nedir: Nörolojik gelişime katkı sağlayan, kandaki su ve mineral dengesini sağlayan bir amino asit olan Taurin, enerji içeceklerinde kullanılmakta, aynı zamanda balıkta ve kırmızı ette doğal olarak bulunmaktadır. Ayrıca anne sütünde de bir miktar bulunan taurin’in zihinsel ve fiziksel performansı da arttırdığı bilinmektedir. Taurin içeren enerji içeceklerinden ve besin takviyelerinden fazla tüketilmesi durumunda uyku bozukluğu, çarpıntı ve sinirlilik meydana getirebileceği de unutulmamalıdır.

Taurin’in kullanım alanları nelerdir?

Taurin, şartlı bir amino asit olup temel amino asitlerden farklıdır. Temel amino asitler gıdalar vasıtasıyla alınırlar ve vücut tarafından üretilemezler. Oysa taurin vücut tarafından üretilebilmektedir. Bazı durumlarda vücut taurin üretemez ve takviye edilmesi gerekebilir. Mesela; anne sütü ememeyen bebekler için içeriğinde bir miktar taurin bulunan bebek mamaları takviye olarak verilebilmektedir.

Taurin yüksek kolesterol, viral hepatit, kistik fibrozis ve kalp yetmezliğinde besin takviyesi ve ilaç şeklinde kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak otizm, epilepsi, hiperaktivite, dikkat eksikliği, retina bozuklukları, alkolizm ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılabilen besin takviyesidir.

Taurin eksikliğinde riskler nelerdir?

Yeterli miktarda taurin üretiminin olmadığı ve takviye olarak taurin alınmadığı taktirde kalp hastalıkları, gözle ve görme ile ilgili sorunlar, kaslarda bazı problemler ve dayanıklılıkta azalma gibi durumlar görülebilmektedir.

Taurin’in yan etkileri nelerdir?

Günlük alınacak olan 3000 mg taurin güvenli sınırların içinde kabul edilmektedir. Enerji içecekleri her kutuda 1000-2000 mg taurin içermektedir. Günde 1 kutudan fazla enerji içeceği tüketenlerin bu güvenli sınırı aşması hiç zor değil. Taurin’in fazla kısmı böbrekler vasıtasıyla süzülüp atıldığından böbrekleri fazla çalıştırmakta ve ilk etkisi de böbrekler üzerinde olmaktadır. Uzunca müddet günlük 3-4 kutu enerji içeceği tüketenlerde böbreklerde hasar ve sorunlar görülebilmektedir.

Özellikle gebelikte ve emzirme sürecinde enerji içeceği kesinlikle tüketilmemelidir. Gebelikte enerji içeceğinin tüketilmesi fetüste gelişim bozukluğuna yol açabilir. Doktorların önerisinin dışında çocukların enerji içeceği tüketmeleri ve taurin desteği almaları tavsiye edilmez. Aşrı taurin alımı çocuklarda zihinsel ve fiziksel gelişimi olumsuz şekilde etkileyebilir.

Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanların, kalp sorunları yaşayanların, kafein hassasiyeti olanların, bipolar bozukluk, depresyon ve kaygı tedavisi alanların enerji içeceği tüketmemeleri gerekmektedir. Aşırı miktarda enerji içeceği tüketerek fazla taurin alımı olanlar sağlıklı kişilerde kas seğirmesi, çarpıntı, halüsinasyon ve halsizlik gibi yan etkileri de bulunmaktadır.

Leave a Reply