Fibromiyalji hastalığının belirtileri ve tedavisi

Sık sık duyduğumuz fibromiyalji en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık ise kaslarda ağrı, aşırı yorgun olma durumu, sabah tutukluğu ve uyku sorunları ile başlayan yumuşak dokuromatizması gibi ağrılı bir durumdur. Yaşam kalitesini düşürür ve görülme oranı çok yüksektir. Sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyalji hastalarına yanlış teşhis ve tedavi uygulanabilmektedir. Tedavi edilmesi şarttır, çünkü pek çok hasta iş kaybı ve kötü yaşam şartlarına maruz kalabilir. İşte, fibromiyalji hastalığında görülen belirtiler ve tedavisi hakkında bilgiler;

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji ağrısı belirli noktalara yoğunlaşmıştır, dokunmada hassasiyet yaratır, ağrı ataklar halinde oluşarak bir gelir, bir kaybolur. Halsizlik, uyku sorunları, baş ağrısı, depresyon ve dikkat dağınıklığı diğer önemli belirtilerdir.

  • Bir ağrının normalden çok fazla olması,
  • Ağrı yapmayan şeylerin ağrı olarak hissedilmesi,
  • El ve ayaklarda karıncalanma,
  • Çarpıntı, egzersiz yapmaya güç olmaması,
  • Kabızlık, ishal veya gaz oluşması,
  • Depresyon ve halsizlik, hafıza sorunları,
  • Uyku kalitesinin bozulması, sürekli uyuma isteği,
  • Konsantrasyon sorunları,
  • Ödem oluşması, vücudun üst kısmında kızarmalar başlıca fibromiyalji belirtileridir.

Fibromiyalji neden olur?

Fibromiyalji genlerle atlayan bir hastalıktır. Ailede birinci derece yakınınızda hastalık varsa fibromiyalji riskiniz çok yüksektir.

  • Kazalar, darp, yoğun stres altında olmak fibromiyalji oluşmasını
  • Enfeksiyon geçirme hastalığın oluşmasını tetiklemektedir.
  • Özellikle kadınlar fibromiyalji vakalarının %80’ni kadardır. Bu nedenle kadın olmak hastalıkta riskin yüksek olmasını sağlamaktadır.
  • Romatoid artrit ve lupus fibromiyalji riskini arttıran romatizmal hastalıklardandır.

Fibromiyalji aslında psikolojik bir hastalık olarak da kabul edilmektedir. Depresyon ya da anksiyetesi olan hastalarda fibromiyalji çok daha fazla görülmektedir. Hastalık, eğitim ve sosyoekonomik durumu yüksek olan kişilerde çok daha fazla görülür. İşkolik ve mükemmeli arayan kişiler bu hastalığa daha yatkındır. İşini sevmeyen kişilerde de hastalık hızla ortaya çıkmaktadır.

Ağrı algılama bozukluğu olanlarda, sinir sisteminde nörotransmitter maddesi dengesizliği olanlarda, hormon bozukluğunda, kas ve sinir sistemi bozukluğunda ortaya çıkabilmektedir.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?

Fibromiyaljide doğru teşhis koymak çok önemlidir. Doğru teşhis koyulmadığında hasta, gereksiz ilaç yükü altına girer. Üstelik hastalık kronikleşir ve tedavi zor hale gelir. Günlük hayatta yapılan bazı değişiklikler hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Stresten uzak kalmak, düzenli yaşam ve dengeli beslenme, uyku düzeni tedavide başlıca unsurlardır.  Hastaya uygulanan PRP, fizik tedavi, rehabilitasyon uygulaması ve egzersizler ile tedavi yapılabilir.

Fibromiyalji tedavisinde hastaya öncelikle diyet önerilir. Glutensiz, çiğ sebze yenilen, yoğun antioksidan alınan ve probiyotik açısından zengin beslenme hastalığın tedavisi için çok önemlidir.

Gluten hassasiyeti, fibromiyalji hastalarında görülen bir durumdur. Gluten kullanılması inflamasyonu arttırır bu nedenle hastalara glutensiz beslenme önerilir. Glutensiz beslenen hastalarda fibromiyalji iyileşmektedir. Yapılan son araştırmalarla bu netleşmiştir.

Çiğ sebzeler, vitamin ve mineral, antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle, çiğ sebzeler ile beslenmek fibromiyalji hastalığında ağrıları azaltır. Tüketilen besinlerin tarım ilacı ve diğer zararlı maddelerden temas etmemesi gerekmektedir.

Fibromiyalji, bağırsak florasının bozukluğu ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle probiyotik açısından engin gıdalar almak hastalığı tedavi edebilir.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli konuysa, normal kilolu hastalar obez ve şişmanlara göre çok daha rahat tedavi edilebiliyor.

Omega 3 yağ asitleri, magnezyum, koenzimQ10, asetil karnitin, zerdeçal, D vitamini, 5-http takviyeleri kesinlikle alınmalıdır.

Fibromiyalji hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar;

Monosodyum glutamat; İşlenmiş tüm gıdalarda katkı maddesi olarak bulunmaktadır. Bu kimyasal, fibromiyalji hastalarında bulguları şiddetlendirir.

Şeker; İnflamasyonu arttırır. Hastalığı tetikler bu nedenle düşük karbonhidratlı ve şekersiz beslenme yapılmalıdır.

Süt ürünleri; Süt fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Bu nedenle azaltılmalıdır.

Kafein; Uyku düzenini bozar. Bu nedenle tüketilmemelidir.

Fibromiyalji için spor tedavisi;

Fibromiyaljide fiziksel egzersiz ve spor yapmak iyileşmeye çok yardımcıdır. Fakat pek çok hasta, ağrıları nedeniyle spor yapmaya yanaşmaz. Hastaların egzersiz ve spor yapmaya başlaması, anksiyete ve depresyonu azaltır, hücrelere daha fazla antioksidan gitmesine yardımcı olur, kasların gevşemesini de sağlar.

Fibromiyalji hastası spor yapmaya yavaş bir şekilde başlamalıdır. Esneme ve ısınma yapmadan spora başlanmamalıdır. Doktorlar, bu nedenle hastalara yoga ve pilates önermektedir.

Aerobik egsersizleri, kaslarda oksijenin artmasına ve hücrelerin düzeni için çok faydalıdır. Açık hava yürüyüşleri de bir diğer önemli egzersizdir. Haftada en az 3 gün egzersiz ve spor yapmak fibromiyalji tedavisinde çok etkilidir.

Ayrıca tedavide, bölgesel enjeksiyonlar, ozon tedavisi, ultrason tedavisi, sıcaklık ajanları, klasik masaj, germe ve gevşeme egzersizleri, Prp, Nöralterapi ve Proloterapi uygulamaları yapılabilir.

Fibromiyalji’de bunlara dikkat edin!

  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Gevşeme ve germe egzersizleri, düşük yoğunluklu yürüme, yüzme, bisiklete binme çok faydalıdır.
  • Tedavide kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, uykuyu düzene sokmak ve depresyonu tedavi etmek amaçlı kullanılır. Bu ilaçlar; uyku ilaçları, depresyon ilaçları ve ağrı kesicilerdir. Doktor önermedikçe kullanılmamalıdır.
  • Uykudan önce kahve ve çay alınmamalıdır.
  • Fizik tedavi, masaj ve kaplıca kürleri tavsiye edilir.
  • Sıcak ya da kuru hava fibromiyaljiye iyi gelmektedir.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/fibromiyalji-belirtileri-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply