Ferritin nedir? Düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Vücutta demir depolanmasını sağlayan bir protein olan ferritin karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunmaktadır. Kanda ferritin miktarı, vücutta olan demir miktarını göstermektedir. Normal şartlarda kanda ferritin az miktarda bulunmaktadır. İşte, ferritin nedir ve yüksekliği, düşüklüğü ne anlama gelmektedir?;

Normal ferritin değeri nedir ve düşüklüğü neden olur?

Erkeklerde 12-300 ng/mL, kadınlarda 12-150 ng/mL aralığında olmalıdır. Ferritin düşüklüğü, vücutta yeterince demir olmadığı anlamına gelmektedir. Bu durumda vücudunuz oksijeni yeterince kullanamaz. Ferritin eksikliği, sürekli yorgun olma, bitkin olma ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olmaktadır.

Ferritin eksikliği neden olmaktadır?

  • Adet kanamaları:

Bazı kadınlarda adet kanamaları çok fazla ve aşırı kanama ile olmaktadır. Ağır adet kanamaları, rahim tümörleri, rahim içi doğum kontrol araçları kullanımı, kan sulandıran ilaç kullanımı ve polikistik over nedeni ile oluşur.

  • Sindirim sistemi kanaması:

Sindirim sisteminde oluşan kanamalar, ferritin düşüklüğünün başlıca nedenlerindendir. Aspirin ve ibuprofen gibi iltihap giderici ilaç kullanmak, midede ülser olması, mide ve bağırsak kanseri, sindirim sisteminde anormal damar gelişimi olması, iltihaplı bağırsak hastalıkları, özefagus iltihapları başlıca sindirim sistemi kanaması nedenlerindendir.

  • Demir eksikliği anemisi:

Vücuda yiyeceklerle yeterince demir almamak, ağır adet kanamaları, hamilelikte demir takviyesi almamak, böbrek hastalıkları, burun kanamasının fazla olması ve idrarda kan olması başlıca demir eksikliği anemisi nedenleridir.

  • Emilim sorunları:

Demirin bağırsaklarda emiliminin yapılamaması, ferritin düşüklüğüne neden olmaktadır.

Ferritin yüksekliği nedir?

  • Alkole bağlı karaciğer hastalığı:

Aşırı alkol alan kişilerde karaciğerde yıkım ve hasar vardır. Karaciğer fonksiyon bozuklukları ferritin yüksekliğine neden olmaktadır.

  • Alyuvar aktarımı:

Vücuda dışarıdan kan alındığında, alınan kanda olan alyuvarlar da gelir. Bu durumda sürekli olarak ferritin yüksekliği meydana gelmektedir. Bazen bu durum ölümcül bile olabilir.

  • Hemokromatoz:

Besinlerden ihtiyacın üzerinde demir emilmesidir. Aşırı demir yükselmesi ile kendini belli eder. Karaciğer, kalp, pankreas ve eklemlerde sorunlara neden olur. Birincil ve ikincil hemokromatoz olarak ikiye ayrılır.

Birincil hemokromatoz; genlerle geçen kalıtsal bir durumdur. İnce bağırsak gereğinden fazla demir emilimi yapmaktadır.

İkincil hemokromatoz; bazı hastalıklar kaynaklı oluşmaktadır. Talesemi gibi kansızlık türleri, Atransferrinemi, aceruloplasminemia, karaciğer yağlanması, hepatit C gibi hastalıklar, hap ve şırınga ile yüksek doz ferritin almak, böbrek diyalizine girmek ferritin yüksekliğine neden olur.

  • Diğer nedenler:

Bazı kanser türleri de ferritin yüksekliğine neden olmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/ferritin-nedir-dusuklugu-ve-yuksekligi-ne-anlama-gelir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply