Fazla tuzun zararları nelerdir?

tuzun zararları

Fazla tuzun zararları nelerdir: Yemeklerde kullanılan tuz, vücutta elektrolit dengesi için gereklidir. Tuzun fazlası vücutta ciddi hastalıklara neden olur. Fakat, günlük alınması gereken kadar alınmalıdır. Hiç tuz almamak da ciddi sorunlar yaratır. Günlük alınması gereken tuz miktarı yaklaşık 5.5 mg.dır. İşte, fazla tuzun zararları;

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)

Kan basıncı, kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Fazla miktarda alınan tuz vücutta olan suyu tutar ve kan hacmi artar. Bu nedenle, kan basıncı yükselir. Kan basıncının yüksek olması beyin kanaması, kalp krizi, felç gibi ciddi hastalıklara neden olur.

Kalp hastalıkları

Fazla tuz tüketenlerde, kan basıncı artar. Zamanla, oluşan kan basıncı kan damarlarına baskı yaratır. Bu baskı ile, damarlarda plaklar yani yağ tabakası oluşur. Damarlarda daralma ve duvarının kalınlaşması kalbin çalışmasında sorunlar yaratır. Kalp yetemezliği, felç, kalp krizi ortaya çıkar. Tuzun fazla alınması, %15 oranında kalp hastalığı riskini arttırır.

Vücutta su tutulması

Fazla alınan tuz vücutta suyun tutulmasına neden olur. Bu durumda, el, ayak ve bileklerde terleme, eklemlerde sertleşme, hızlı kilo alma, kilonun çıkması ya da azalması, karın bölgesinde genişlemeler oluşur. Vücutta su toplanması, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, akciğer sorunlarına neden olur.

Dehidrasyon (sıvı kaybı)

Günlük gereken su miktarından az almak, fazla tuz tüketmek, çeşitli rahatsızlıklarda, bazı ilaçların yan etkisinde vücut su kaybeder buna dehidrasyon denilir. Su alımı olmadığında vücut hücrelerde olan suyu çeker. Bu durumda, aşırı susama, bulantı, halsizlik, mide krampları, kusma ve ishal oluşabilir.

Osteoporoz (kemik erimesi)

Fazla tuz almak, kalsiyum emilimini engeller. Bu durumda kemiklerden kayıp başlar ve kemik yapısı yavaşlar. Menopozda olan kadınlar, şeker hastaları, kemik erimesi olanlarda tuz kesinlikle dikkatli tüketilmelidir. Fazla tuz kaynaklı olarak, kemiklerde kırılmalar oluşur. özellikle yaşlıların tuz tüketimine çok dikkat etmesi gerekir.

Böbrek bozuklukları

Vücut tarafından kullanılmayan sodyum ve kalsiyum idrarla atılır. Bu durumda böbrekler artık çok fazla çalışmaya başlamıştır. Kan basıncı artmış ve böbrekler hasar görmeye başlamıştır. Böbreklerde taş oluşumu, böbrek yetmezliği oluşabilir.

Sindirim hastalıkları

Fazla tuz alınması ile mide asidi artar. Mide ekşimesi, yanması, on iki parmak bağırsağı ve mide ülseri, kanser riski artar.

Hormon dengesizliği

Fazla miktarda alınan tuz, hormon dengesini bozabilir. Baş dönmesi, titreme, kas krampları, kafa karışıklığına neden olabilir.

Leave a Reply