Erken Uyanmak İçin Ne Yapmalıyım Diyorsanız İşte Öneriler

Sabahları erken kalkmak için çabalıyor ancak başarılı olamıyorsanız, bunu sağlayabilmek için mutlaka yazımızı okumalısınız. Erken uyanma konusunda yapmanız gerekenlerle ilgili vereceğimiz tavsiyeleri dikkatlice okuyun. İşte, detaylar;

Erken uyanmak için aşamalı metot uygulaması;

Kaleme aldığımız bu makalede sizlere ilk sabahınızda 1-2 saat erken kalkmanızı sağlayacak sihirli bir formül vereceğimizi sanmayın. Uyanma sürecinizde bir günde değişiklik yapmaya çalışmak, hem başarısızlıkla sonuçlanacak hem de bu konudaki hevesinizi kıracaktır.

Sabah erken kalkabilmek amacıyla uygulanabilecek en etkili metot, aşamalı olarak uyanmak istediğiniz saate yaklaşmaya çalışmaktır. Öncelikle ilk 2-4 gün süreyle uyanma zamanınızı 10-15 dakika geri çekmelisiniz. Bu zamana alıştığınızda da aynı döngüyü tekrar gerçekleştirmelisiniz.

Sabahları saat 7’de uyanan biriyseniz, ilk iş hemen saat 5’te uyanmaya çalışmayın. İlk önce saatinizi 15 dakika geri alın. Yaşamında ani değişiklik yapmayı deneyenler bu yöntemin önemini çok iyi anlayan kişilerdir.

Üç aşamada erken uyanma;

Sabahları erkenden uyanıp güne başlamanızın önünde duran en büyük engel, saatin alarmını kapatarak yatağınızda yarı uyanık yarı uykulu bir şekilde yatmanızdır. Bu alışkanlığı şimdi sıralayacağımız üç adımda bertaraf edebilme imkanınız var.

İyi ve kaliteli bir uyku için 7 besin takviyesi

Motive olun:

Geceleri yatağınıza yatmadan evvel sabah kalktığınızda yapmayı planladığınız işleri düşünmeli ve bunları gerçekleştirmek amacıyla kendinizi motive etmelisiniz. Sabahları güne başlamanızda planlarınızı hatırlayacak ve sizi yataktan kalkmak için motive edecektir.

Yataktan aniden kalkın:

Yatağınızdan büyük bir heves ve enerjiyle kalkın. Kalktıktan sonra kollarınızı iyice açarak gerinin ve yaşadığınıza sevinerek günün önünüze getireceği şeylere hazırlıklı olun.

Alarmınız ya da çalar saatiniz uzanamayacağınız yerde olsun:

Gece alarmı kurup yatağınızın hemen yanına koyuyorsanız, sabah alarm çaldığında kapatıp uyumaya devam etme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bundan dolayı alarmı kapatıp uyuma olasılığını ortadan kaldırmak için uzanamayacağınız bir yere koyun.

Uzaktaki alarmı kapatmak için kalktığınızda hemen banyoya gidebilir, gün içinde planladıklarınızı düşünerek motive olabilirsiniz.

Sabah yapılması gerekenler;

Erken uyanma alışkanlığını yeni yeni kazanmaya başladığınız bu zamanlarda, ilk iş olarak sosyal medyayı kontrol etmek, haberlere kanalize olmak gibi şeylerle uğraşmayın. Yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Bir bardak ılık su için:

Uykuda kaybettiğiniz suyun yerine konulabilmesi için, bir bardak ılık su sizin daha uyanık olmanızı sağlayacaktır.

  • Meditasyon yapın:

Sabahları 2-3 dakika gibi az bir süre de olsa meditasyon yapmalısınız. Başka şeylerle uğraşmaya başlamadan önce, mental olarak güne odaklanabilmeniz için gününüze meditasyon yaparak başlamanız çok iyi olacaktır.

  • Yaratıcı olun:

Bir şeyler çizip bir şeyler yazabilirsiniz. Bunları yaparken yaratıcı ruhunuzu sergilemeye çalışın.

  • Egzersiz yapın:

Yürüyüşe çıkabilir ya da koşu yapabilirsiniz. Dilerseniz ev ortamında egzersiz de yapabilirsiniz.

  • Çay veya kahvenizi yudumlayın:

Hem çay hem de kahve sabahları kalktığınızda gününüzü çok daha güzel yapabilir.

Sürekli uyku hali nedenleri ve tedavi yöntemleri

Erken saatte uyanmak;

Erken uyanma ile ilgili rutininize hemen karar vermekle ulaşmanız çok zordur. Sizlere erkenden yatıp erkenden kalkmak için yardımcı olabilecek bazı ipuçları vereceğiz.

  • Yatma saatinizi belirleyin:

Sabah kalkmanız gereken saatten minimum 7 – 8,5 saat öncesini yatma zamanı olarak belirlemelisiniz. Uyumak istediğiniz süre sizin tercihinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ama en az 7-8 saat uyku uyumaya önem vermelisiniz.

  • Yatma öncesi ritüelleri belirleyin:

Yatmadan evvel sürekli yapacağınız bir takım ritüeller belirleyebilirsiniz. Mesela; evinizi toplayabilir, diş ipi kullanabilir ya da yatağınızda kitap okuyabilirsiniz.

  • Elektronik eşyalarınız yatakta olmasın:

Yatağa yattığınızda telefon, bilgisayar veya tabletinizi kesinlikle yanınıza almayın ve kullanmayın.

  • Egzersiz yapın:

Rahat ve derin bir uyku uyuyabilmek için gün içindeki egzersizlerinizi aksatmayın. Ancak gece yatmadan en az bir saat kadar önce egzersiz yapmayın çünkü uykunuzu kaçıracaktır.

  • Günü gözden geçirin:

Uyuma konusundaki sorunlarınıza katkı sağlayabilecek diğer bir yöntem de gözlerinizi kapatarak, gününüzün ilk başından başlayarak yaptığınız aktiviteleri düşünmektir. Sabah kalktığınızda alarmı kapattığınız zamandan başlayarak düşündüğünüzde, ne denli ilerlediğinizi anladığınızda kendinize şaşırıp kalabilirsiniz.

Sık sorulan sorular;

  • Sabah kalkıldığında aşırı yorgunluk:

Bu durum normaldir. Sabah kalktığınızda 1 bardak su içmek, etrafta dolanmak ve bir kahve içmek bu sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Sabah kalktığınızda kendinizi aşırı yorgun hissetmeniz uyanma zamanınızı hızlı bir şekilde değiştirdiğinizden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle kendinize ve vücudunuza alışma süresi tanımalısınız.

  • Ortak zaman yaratamamak:

Şayet erken yatıp uyursanız sabahları da erken uyanabilirsiniz. Erken uyuduğunuz için sevdiklerinize zaman ayıramıyor ve birlikte vakit geçirecek ortak zaman yaratamıyorsanız bunun için bazı önerilerimiz olacak.

  • Sevdiğiniz ve birlikte zaman geçirmek istediğiniz arkadaşlarınızı sabah egzersizlerinize davet edebilirsiniz. Bunu yaparak hem arkadaşlarınızla zaman geçirebilir, hem sabah erken kalkmak için sebebiniz olabilir hem de egzersizinizi daha keyifli bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Birlikte zaman geçirmekten keyif aldığınız arkadaşlarınızın da erken uyanmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kalkıp kalkmadığınızı karşılıklı olarak kontrol edebilir ve bunu keyifli bir aktivite gibi düşünebilirsiniz.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/erken-uyanmak-icin-yapmaniz-gerekenler/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply