Dolaşım bozukluğu, belirtileri ve tedavisi

Dolaşım bozukluğu, belirtileri ve tedavisi

Bu günkü yazımızda dolaşım bozukluğu hastalığından bahsedeceğiz, belirtileri nelerdir, ve ne gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır bu konulara değineceğiz, işte detaylar. Dolaşım sistemi sayesinde tüm vücudumuz, dokularımız ve hücrelerimiz oksijen alır, besinler iletilir ve atıklar atılır. Dolaşım sistemi kanın dolaşması ile yapılır. Dolaşım sisteminin bozulması ya da aksaklıkların olması hastalıklara hatta ölüme bile varan sonuçlar yaratır. Bu nedenle dolaşım sisteminin sağlıklı olması gereklidir.

Dolaşım sistemi bozukluğu belirtileri nelerdir?

Bacakların kullanılmadığı zamanlarda ağrı oluşması, bacaklara yeterince kanın gitmemesi nedeni ile oluşur. Bu durumda doktora gitmek gereklidir.

Kolda ve bacaklarda uyuşma ve zayıflık olması, hareketliyken ya da dinlenirken oluşuyorsa bu bölgelere kan gitmiyor olabilir. İlerleyen dolaşım bozukluğunda, yüz kaslarında bozulma, sarkma, konuşma zorlukları oluşabilir. Yüzde oluşan bu durumlarsa beyne yeterince kan gitmediğinde oluşur.

El ve ayaklara yeterince kan gitmediğinde soğur ve şişer. Düşük nabız ve ayaklarda olan renk değişimleri kan dolaşımında sıkıntı olduğunu gösterir. Cilt mavi renk aldıysa oksijensiz kalmıştır.

Erkeklerin bel kısmının altında dolaşım sorunu varsa, ereksiyon problemleri oluşur.

Bitkinlik, çabuk yorulma, iştah kaybı, kabızlık, cilt kuruluğu, baş dönmesi, hafıza kaybı dolaşım sisteminde hasar olduğunun belirtileridir.

Dolaşım bozukluğu neden olur?

Damar sertliği:

Kan damarlarında olan sertleşme, kanın pompalanmasını zorlaştırır. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet kaynaklı olarak kan damarlarında artık birikmesi ile olur. Sigara ve ilerleyen yaş bu durumu arttırır.

Derin ven trombozu:

Bir kan pıhtısının damarda yerleşik kalması ve zaman içinde iltihap yaratması ile oluşabilir. Bu damarın çevresinde cilt renginde bozulma ve şişmeler oluşur.

Yetersiz hareket:

Egzersiz yapmamak ve hareketsiz bir hayat kan dolaşımını yavaşlatır. Zamanla bacaklar tembelleşir. Buna kötü beslenme ve sigara eksikliği de eklenince durum çok daha kötüleşir.

Dar kıyafetler:

Vücudu sıkı saran kıyafetler kan dolaşımını yavaşlatır. Korse etkili çoraplar, korseler, dar gömlekler ve sıkı pantolonlar giyilmemelidir.

Stres:

Stres vücutta el ve ayaklara giden kan akışında yavaşlama yaratır. Omuz ve boyun ağrıları ve kalbe giden kan akışında yavaşlama bir diğer etkisidir.

Dolaşım bozukluğu tedavisi:

Dolaşım bozukluğunda egzersiz yapma ve kilo verme gereklidir. Hafif egzersizlerle başlayıp zamanla daha fazla egzersiz yapma gereklidir.

Beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir. Mercimek, fasulye, bezelye ve turunçgiller, demir ve C vitamini açısından zengin beslenmek gereklidir. Sarımsak, soğan ve zeytinyağı kanı seyreltir bu nedenle yenilmelidir. Bol balık yağı alınmalıdır.

Kan dolaşımını hızlandıran ilaçlar vardır. Kan incelten bu ilaçlar doktor yazmadan kullanılmamalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Leave a Reply