Diz kireçlenmesine ne iyi gelir nasıl tedavi edilir?

Dizde oluşan kireçlenme, kıkırdağın incelmesine bağlıdır. İncelen kıkırdak zamanla kaybolmaya başlar. Bunun sonucunda da kemikler üst üste gelir ve baskı uygular. Bu da aşınmalara sebebiyet verir. Aşınma ise bireylere ağrı olarak geri döner. Ayrıca istenildiği gibi rahat hareket etmek de pek mümkün olmaz.

Kıkırdak kaybolduğunda bu bölgede iltihap oluşabilir. Kireçlenme dediğimiz olay da tam olarak budur. Osteoartrit olarak da adlandırılan bu sağlık sorunu ilk olarak hafif ağrılar ile başlar. Bu ağrılar giderek artar. Bu ağrılı bölgede hareket kısıtlılığı ve şişlik de oluşabilir. Ağrı durağan bir şekildeyken aniden şiddetli bir ağrı nöbeti başlayabilir. Eğer ağrıdan ve hareket kısıtlılığından dolayı az hareket edilirse bu durumu daha da kötü bir hale getirebilir. Ağrıyı daha da tetikleyen bir başka durum ise yürümedir. Çok fazla yürümek ağrıyı oldukça şiddetli bir hale getirebilir.

Yürümeye ek olarak merdiven çıkmak da ağrının en büyük besleyicisidir ve ağrının şiddetini arttırır. Bunlar dizde meydana gelen kireçlenme için geçerlidir. Dizden başka boyunda, belde, kalçada, elde ve ayakta da kireçlenme meydana gelebilir.

Kireçlenme Genellikle Kimlerde Görülür?

Kireçlenme genellikle yaşlanmaya bağlı artan bir rahatsızlıktır. Yaşlı bireylerde kireçlenme rahatsızlığı oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Ancak sadece yaşlılarda kireçlenmenin görüldüğünü söylemek doğru olmaz.

Aşırı kilolu kişiler de kireçlenme riski altındadır. Kilolu kişilerde bacaklara çok fazla yük biner. Bu da zorlamaya neden olur ve bu zorlanma kireçlenmeye neden olur.

Kendini sürekli olarak yoran, çok ağır taşıyan bireylerde kireçlenme görülebilir. Bu da aynı şekilde vücuda yük bindirdiği için vücutta zorlanmalar ve kireçlenmeler görülür.

Kireçlenme rahatsızlığında, genetik faktörler de önemli bir yere sahiptir. Ailesinde kireçlenme sorunu olan bireylerde de kireçlenme görülme olasılığı yüksektir.

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle kireçlenmenin nedenleri kişiden kişiye değiştiği için kişiye yönelik tedavi planı oluşturmak gerekir. Kireçlenme oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Belirtilere dikkat vererek mutlaka bir doktora gitmek ve tedavi olmak gerekir. Kireçlenme ağrılı bir rahatsızlık olduğundan ötürü bireylerin hayat standardını da düşürmektedir. Ağrının yanı sıra hareket kısıtlılığının da olması bireylerin istedikleri faaliyetleri yapmasına engel olmaktadır. Kireçlenme tedavisi tamamen kişinin problemine özgüdür. Örneğin aşırı kilolu bireylerin tedavisi kilo vermekten geçer. Çünkü onların kireçlenme sebebi vücut ağırlıklarının çok olması ve bundan ötürü de bacaklarda çok fazla yük ve baskı olmasıdır. Bu baskıyı ortadan kaldırmadan kireçleme ve kireçlemeden kaynaklı ağrı da ortadan kalkmaz. Bu sebeple bir an önce kilo vermek gerekir. Bu kilo verme sürecinde de bireyler mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Böylece kalıcı olarak kilo verebilirler. Bu süreçte asla hızlı kilo verdiren şok diyetlere yönelmemek gerekir. Bu tamamen anlık kilo verdiren ve uzun vadede zararı dokunan bir yöntemdir.

Kilo vermek için diyete ek olarak egzersiz de yapılmalıdır. Çok fazla yürümek zararlıdır ancak kararında yapılan yürüyüş bireye ağrı yerine tedavi olmaktadır. Bireyler kendilerine en uygun yürüyüş mesafesini kendileri bulmalıdır. Bir gün yaptıkları yürüyüş sonrası ağrıları olmuyorsa her zaman bu mesafeyi yürüyebilirler. Eğer bireyin çok fazla ağrısı ve şişkinliği varsa bu bireylerin yürüyüş yapması önerilmemektedir. Bunun yerine kendisini çok yormayacağı ve zorlamayacağı egzersizleri tercih edebilirler.

Kireçlenmeler için kaplıcadan da faydalanılabilir. Sıcak su kireçlenmeye iyi gelebileceği gibi olumsuz da etkileyebilir. Dizlerinde şişkinlik olan bireyler kaplıcayı kullanmamalıdır.

Diz ağrılarının en iyi dostu ağrı kesicidir. Kimi zaman kireçlenmeden kaynaklı ağrılar çok şiddetli olabilmektedir. Böyle bir durumda doktorun yazmış olduğu ağrı kesici kullanılarak rahatlamak mümkündür.

Eklemlere kortizon enjeksiyonu yapılması da ağrıların geçmesine yardımcı olur. Şişlikleri de büyük oranda azaltabilir. Bunun için maksimum üç kere enjeksiyon yapılması gerekir. Genellikle üçü geçmez.

Eklemlere enjekte edilen kayganlaştırıcı sıvılar da bu rahatsızlığın tedavisini oluşturmaktadır. Bu enjekte eklemleri yumuşatır. Ağrıların geçmesine yardımcı olur. Enjekte sonrası biraz ağrı ve şişlik görülmesi normal karşılanır. Böyle bir durumda buz gezdirmek yardımcı olacaktır.

Kireçlenme de kullanılan bir diğer tedavi ise fizik tedavidir. Özellikle yeni başlayan kireçlenmelerde fizik tedaviden olumlu bir geri dönüş alınabilir. Kireçlenme ilerledikçe bu tedavi yöntemi daha zor işlemektedir.

Leave a Reply