Divertiküler hastalık nedir? Tanısı ve tedavisi

divertiküler hastalık

Öncelikle divertikül nedir? bunun cevabını verelim. Divertikül; kalın bağırsakların çeperinde seneler boyunca oluşan ve yerleşen küçük baloncuklara divertikül adı verilmektedir. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan, birkaç adet baloncuktan yüzlerce adede kadar çıkabilen bir durumdur.

Divertikül oluşması tek başına bir hastalık değildir. Divertiküllere sert dışkıların takılıp kalması nedeniyle iltihabi bir durum meydana gelince divertikülit gelişmektedir. Baloncukların boynundaki kan damarları dışkı nedeniyle tahriş oluşup kanama meydana gelirse divertikül kanaması yaşanır. Divertikülit ve kanama, divertiküler hastalıkları oluşturmaktadır.

Divertiküler hastalığın gelişmesinde posa bakımından fakir olan beslenme, devamlı olarak sert ve düzensiz dışkılama şekli divertiküler hastalığa yol açan faktörlerdir. Divertikülit, kişilerde karnın genellikle sol kısmında bazen sol kısmında ağrı ve hassaslaşma, yüksek ateş gibi şikayetlere neden olmaktadır. Çok nadir de olsa iltihabi durumun ilerlemesi nedeniyle hastada genel durumda bozulma ve sok oluşabilir.

Divertikülit tanısı ve tedavisi:

Yapılan muayeneler, kan tahlilleri ve batın tomografisi yapılarak tanılama rahatlıkla yapılabilmektedir. İltihabi olan durum düzeldikten sonra kesinlikle kolonoskopi ile endoskopik inceleme yapılmalıdır. Bu sayede kalın bağırsak içi ayrıntılı şekilde incelenebilir. Yaşanan durumun divertiküllerle alakalı olup olmadığı net bir biçimde anlaşılabilir.

Hastalığın tedavisinde; hafif seyirli hastalarda antibiyotik verilerek, ağız yolu ile tüketilen besin maddeleri azaltılarak ya da durdurularak iyileştirilmektedir. Ağır hastalarda ise damar yoluyla antibiyotik tedavisi yapılmakta, beslenme de damar yoluyla yapılabilmektedir. Nadiren de olsa iltihabi durumun bağırsağı delmesi söz konusuysa cerrahi müdahale gerekmektedir.

Divertiküler hastalık önlenebilir mi?

Kalın bağırsaklarda oluşan baloncuklar bir kez oluşmuşsa artık bir tedavi ile yok edilmesi mümkün değildir. Bunun yerine beslenme rejimi ile divertikülit oluşumu ya da kanama riski düşürebilmektedir. Beslenmede posa yününden zengin bir beslenme programı takip edilmektedir. Her gün 30-35 gr kadar posa ve bolca sıvı alımı yapılarak, bağırsakların düzenli bir şekilde çalışma alışkanlığı kazandırılmaktadır. Bu şekilde dışkı bağırsakta uzun müddet kalmadığı için sertleşmez, sonuç olarak da iltihap ve kanamaların önüne geçilebilmektedir.

Leave a Reply