Dış gebelik nedir, nasıl tedavi edilir?

Gebeliğin rahim dışında gelişmesine dış gebelik deniliyor. Adet günü geçtikten sonra yapılan testler veya kan testi, dış gebeliğin anlaşılmasına neden olmaz. Dış gebelik, ultrasonografik görüntüleme ile kendini belli eder. Eski dönemlerde tıpta görüntüleme olmadığından, pek çok kadının hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

Eski zamanlarda, anne ölümlerinde birinci sırada olmasına neden olan dış gebelik bugün kolaylıkla tespit edilmektedir. Hastaların erken dönemde doktora gitmesi, ultrasonografik görüntülemede ilerleyen teknoloji, vajinal ultrason ile görüntüleme dış gebelik tanısı koymaya yardımcıdır. Dış gebelik tanısının geç koyulması, gebeliğin oluştuğu noktada sürekli oluşan kanama nedeni ile meydana gelir. Bu nedenle tanı çok önemlidir. Dış gebelik tüplerde, yumurtalıklarda, rahim boynunda, karın içinde ve karın ön duvarında meydana gelebilir. Sıklıkla, karın içi enfeksiyon geçirenlerde, daha önce dış gebelik olanlarda, spiral kullananlarda, aşılama ve tüp bebek yapanlarda risk yüksektir.

Dış gebelik belirtileri nelerdir?

Düzenli olarak adet gören kadınlarda, kasık ağrısı, lekelenme ve adet gecikmesi varsa mutlaka dış gebelik akla gelmelidir. Bazen sadece kasık ağrısı, rahim etrafında sıvı toplanması oluşabilir. Gebelik testi yapıldıktan sonra, karından ve vajinal kanaldan ultrason incelenmesi yapılmalıdır. Gebelik kesesini görmek, bebeğin kalp atışını duymak dış gebelik şüphesini bitirir. Erken gebelik döneminde sadece vajinal ultrason ile teşhis koyulabilir.

Dış gebelik tanısı her zaman kolayca konulamaz. 1-2 gün üst üste ultrason yapılmak zorunda kalınabilir. Bazen hasta hemen hastaneye yatırılarak tetkikler yapılır. Normal gebelikte beta HCG denilen gebelik hormonu, iki günde iki kat artar. Oysa dış gebelikte bu artış düşüktür.  Ayrıca kesin tanı koymak için göbek deliğinden girerek yapılan laparoskopik görüntüleme yapılabilir. Bu sayede hastaya hem teşhis hem de tedavi uygulanır.

Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır?

Dış gebelik tedavisi genel olarak cerrahi müdahale ile yapılır. Genelde laparoskopi uygulaması kullanılır. Bu uygulama ile hem tanı hem de tedavi planlanır. Laparoskopide göbek deliğinden kamera ile rahim kanalına girilir ve dış gebelik neredeyse tespit edilir. Gerekirse hastadan dış gebelik alınır. Fakat kanama şüphesi olan hastalarda açık ameliyat uygulanır. Bu durumda, kanama da kesilmeye çalışılır. Bazı hastalarda ilaç tedavi uygulanabilir. Hasta ameliyat sonrası kesinlikle takibe alınmalıdır.

Leave a Reply