Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır

hamilelikte beslenme

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır nelere dikkat etmeliyiz: Hamilelikte beslenme en önemli konulardandır. Çünkü, hamilelikle birlikte vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Demir kanda azalır. Bu nedenle demir ilaçları ve folik asit desteği alınmalı, normal beslenmenin üzerine yetersizlik olursa vitamin desteği verilmelidir. İşte, hamilelikte beslenme;

Gebelikte normal insanların aldığı kaloriden yaklaşık 300 kalori daha fazla alınmalıdır. Karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral, protein ihtiyacı arttığından bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Gebelikte normal alınması gereken kilo, 10-12 kilogram aralığıdır. Bu kilo sürekli kontrol altında tutulmalı ve daha fazla alınmamalıdır. Uzmanlara göre, ilk 3 ay, 1 kilogram, daha sonraki aylarda ayda 1.5-2 kilogram alınması gayet normaldir.

Gebelikte uzmanlar günde 5 öğün, az ve sık yemeği önerirler. Mineral ve vitamin açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, haftada 1-2 kez balık mutlaka tüketilmelidir. Hamilelik sürecinde bol yağlı yiyecekler fast food’dan uzak durulmalıdır. Şekerli ve tatlı yiyeceklerde aşırıya kaçılmamalıdır. Bebeğin beyin gelişimi açısından kesinlikle balık ve ceviz tüketilmelidir. Bu gıdalarda olan omega 3 yağ asitleri sayesinde bebeğin beyin ve sinir sistemi iyi gelişir. Fakat, balıklarda civa fazlalığı olduğundan haftada 1-2 adet üzerine çıkılmamalıdır.

Aşırı kalorili yiyecekler nedeni ile hızlı kilo alınır. Hamilelikte kilo fazlası hem anne adayını hem de bebeği tehlikeye atar. Geleneksel olarak hamilelerimize sürekli tatlı yediren bir toplumuz oysa hamilelikte tatlıyı fazla tüketmek annede kan şekerini yükseltir. Bu durumda bebeğin hayatı riske girebilir.

Gebelerin bol su içmeleri önerilir. Normal olarak günde 10-12 bardak su içmek gebelik açısından önemlidir. Çay, kahve, gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunların yerine ıhlamur, nane, limon, adaçayı, papatya gibi bitki çayları içilmelidir. Bitki çayları da mümkün olduğunca 1-2 bardak ile sınırlanmalıdır. Doktora danışılmadan farklı bitki çayları alınmamalıdır. Bazı bitkiler kanama riski yapabilir veya tansiyonu yükseltebilir. Günde 2-3 bardak süt veya 1-2 kase yoğurt yemek kalsiyum alımı için çok önemlidir.

Hamilelikte diyet yapmak çok tehlikelidir. Fakat, doktorunuz bazı gıdaları yememenizi söyleyebilir. Normal olarak, hamileliğin başından sonuna kadar 10-12 kilogram kilo almak normal kabul edildiğinden rejim yapılmamalıdır. Çiğ et, çiğ köfte, şarküteri ürünleri, yumurta, mayonez ve soslardan uzak durulmalıdır.

Leave a Reply