Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin 10 İşareti

Dikkat eksikliği hiperaktivitenin 10 işareti

Çocuklarda sıkça görülen dikkat eksikliği ya da hiperaktivite ile ilgili belirtiler ve işaretler ile ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

1- Dikkati sürdürememe ve kısa olması:

Verilen görevler ve ödevlerde hatta eğlenceli aktivitelerde dahi çocuğunuzun dikkat süresi çok kısaysa bu hiperaktivitenin bir işareti olabilir.

2- Dikkatin çok çabuk dağılması:

Çocukların bir takım görsel uyaranlarda ve seslerde dikkat dağılması yetişkinlere nazaran daha fazla olabilir. Sesler, görüntüler ve ışıklar bazen dikkat dağıtabilmektedir, fakat bu etkenlerle dağılan dikkat çabucak toparlanamıyor ise dikkat eksikliği olabilir.

3- Göz kontağı sağlamada güçlük:

Bu durumda sanki dinlemiyormuş gibi bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bir başka duruma fazlaca dikkat verilmesi sebebi ile görülebilmektedir. Dikkat eksikliğinin erişkin dönemlerdeki en belirgin işareti bu şekilde görülebilmektedir.

4- Bazı faaliyetlerde aşırı odaklanma:

Özellikle bu duruma en iyi örnek bilgisayar oyunları oynarken kafalarını kaldırmamaları ve etraflarından soyutlanmalarıdır. Ayrıca, çok yüksek enerji isteyen bir takım aktivitelere de uzun müddet dayanıklılık gösterebilmektedirler.

5- Aşırı hareketlilik:

Günlük yaşantısında sürekli hareket halinde olmaları, ara vermesi gerekse bile vermemeleri ve bu konuda uyarıldıklarında da bu hareketlilikten vazgeçememeleri.

6- Konsantrasyonun ve kitap okuma arzusunun olmaması:

Kitap okurken okudukları paragraftan başka bir paragrafa geçerken kopmalar yaşarlar ve okuduklarından da sıkılırlar.

7- Enerjiklikten sakinliğe geçiş uzun sürer:

Bu durumun herhangi bir tespit edilen ya da ölçülen bir süresi bulunmamaktadır. Fakat normal çocuklarda ya da kişilerdeki süreler göz önüne alındığında, bu sürenin uzunluğu oldukça dikkat çekici görünür.

8- Sıkça dürtüsellik gözlenmesi:

Dikkat eksikliği hiperaktivite’nin en başta gelen belirtilerinden biri dürtüselliktir. Bu durumdaki çocuklarda düşünmeden harekete geçme faaliyeti görülmektedir. Oldukça riskli bazı eylemlere hiç düşünmeden rahatlıkla girişirler. Bu durumların önüne geçebilmek için ise dürtüselliğin mutlaka kontrolü gerekmektedir.

9- Sıklıkla kaza ve sakatlıklar yaşamaları:

Bu şekilde sürekli yaralanmalara ve kazalara maruz kalan çocuklarda, dürtü kontrolünün olmadığı ve bu konuda güçlük yaşandığı düşünülebilir.

10- Uyku sorunları yaşama:

Uyku sorunu olan çocukların uykuya dalma saatleri geç olur ya da sabah çok erken vakitlerde uykudan uyanma görülür. Bebekliklerinde de sık aralarla uyanma ve bu sırada da oyun oynamaya eğilim görülebilmektedir.

Dikkat eksikliği hiperaktivitede günlük yaşantıyı veya iş hayatını etkileyecek durumlar varsa, belirgin bazı zorluklar yaşanıyorsa, sosyal ilişkilerde sıkıntılar oluşturuyorsa vakit geçirmeden klinik bir değerlendirme için harekete geçilmelidir.

Leave a Reply