Depresyona iyi gelen yiyecekler

depresyona iyi gelen yiyecekler

Depresyon için hangi yiyecekler yenilmeli, depresyona iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir, depresyona ne iyi gelir  işte detaylar. Depresyon, hayattan zevk almama ve mutsuzluk gibi durumları homonal ya da genetik nedenlerle yaşamaya denilir. Her insan hayatının bir döneminde depresyon yaşayabilir. Yaşam tarzında olan değişimler, dengeli beslenme ve tedavilerle depresyon önlenebilir bir durumdur. İşte, depresyona iyi gelen yiyecekler;

Depresyona iyi gelen yiyecekler

Balık

Omega 3 yağ asidi açısından zengin olan balık haftada 2 defa tüketilmelidir. Balık içinde olan omega3, depresyona iyi gelmektedir. Bu yağ asidi, sinir sisteminin gelişimini sağlıyor, yüksek oranda tüketildiğinde depresyona rastlanmıyor. Omega 3 yağ asidi olan diğer gıdalar; keten tohumu yağı, kabak çekirdeği, cevizdir.

Meyve ve sebzeler

Mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve lifler açısından zengin olan sebze ve meyveler depresyonu hafifletir. Muz, çilek, kavun, domates, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, Brüksel lahanası özellikle tüketilmesi gereken besinlerdir.

B vitaminleri

B vitamini grubunun tamamı depresyon ve ruh hastalıklarında en önemli vitamindir. Bu vitaminde olan azalma, direk olarak depresyona sokmaktadır. B6 vitamini ve folik asit depresyonun belirtilerini hafifletir. B6 vitamini, tahıllar, patates, muz, nohut, tavuk, ay çekirdeği, ıspanaktan alınır. Folik asit; ıspanak, kuşkonmaz, pirinç, brokoli, bezelyeden alınır. B12 vitamini ise beyin kimyasallarını onarmaktadır.

E vitamini

Kuvvetli antioksidan olan E vitamini, depresyonda vücutta az görülen bir vitamindir. Buğday tohumu, badem, ayçiçeği yağı, fıstık ezmezi, yer fıstığı, ıspanak ve brokolide bol miktarda bulunur.

Depresyona iyi gelmeyen yiyecekler

Şekerli gıdalar depresyona iyi gelmez. Çünkü, şekerli gıdaları tükettiğimizde aniden kan şekeri yükselmesi ile enerjimiz yoğun olur, hızlı bir şekilde kan şekeri düşmesi ile enerjimiz biter. Bu durum depresyonu tetikler. Uyku bozuklukları, baş dönmesi, sinirlilik şeklinde kan şekeri dalgalanması tablo yaratır.

Aşırı sodyum tüketimi depresyonu tetikler. Aşırı sodyum, yüksek kan basıncına neden olur. Kronik yorgunluk yaratır.

Alkol, merkezi sinir sistemini etkiler ve kronik depresyona neden olur. Depresyonu hafifletmek için alkole başlansa bile bir süre sonra depresyon daha da kötüleşir.

Orta şiddette olan depresyonda doğru beslenme, spor ve yardım almak çok faydalıdır. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen depresyon, kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasını sağlar.

Leave a Reply