D vitamini nedir ve eksikliği nedenleri

D vitamini belki de en fazla ihtiyacımız olan vitamindir. Peki nedir bu D vitamini ve eksikliği durumunda neler olur, işte detaylar. Kemik kırıklarından prostata, kalp ve damar hastalıklarından diyabete kadar çok gereklidir. D vitamini vücut tarafından üretilir. Balık, yumurta ve güneşten elde edilir. D vitamini, sağlığımız için en önemli vitaminlerdendir. Hatta raşitizm araştırmaları yapılırken, 1925 yılında keşfedilmiştir.

D vitaminin bilinen en iyi faydası kemik sağlığıdır. Çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kemik yumuşamasına yol açar. Kemik erimesi, D vitamini eksikliğinde çok fazla olur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve çeşitli enfeksiyonlarda D vitamini gereklidir.

D vitamini eksikliği

Vücutta D vitamini eksikliği olduğunda, kemiklerde kalsiyumun azalmasına yol açar. Kırık riski artmış olur. Bağırsak hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları D vitamini azlığına neden olabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olabilir.

Kemik erimesi:

D vitamini olmadan, bağırsaklar kalsiyumu yeterince ememez. Kalp, sinir ve kasların yeterince işlemesi için kanda olan kalsiyum çok önemlidir. Vücut, kanda kalsiyumun düşmesine izin vermez. Bu durumda kemiklerde olan kalsiyum kana geçer. Kalp ve sinirler sağlıklı çalışmaya devam eder. Fakat kemikler kalsiyum eksikliği ile zayıflamaya başlar. D vitamini eksikliği kemik erimesi, kalça ve kemik kırılması riskini arttırır.

Kas ve sinir sistemi:

Kalsiyum sinir sistemi, kalp ve kasların çalışması için en gerekli vitamindir. Kalsiyum olmadığında denge bozulur ve sıkıntılar yaşanmaya başlar. Bu nedenle, D vitamini çok önemlidir.

Kalp ve damar hastalıkları:

Damar sağlığı D vitamini ile çok ilişkilidir. Çünkü D vitamini azlığı, damarlarda kireçlenmeye neden olabilir. Kalp krizi ve kalp yetmezliği geçiren hastaların kanlarında düşük D vitamini vardır.

Prostat kanseri:

D vitamini eksikliği nedeni ile prostat kanseri arasında ki bağ son yıllarda ortaya çıkmıştır. D vitamini, kontrolsüz hücre büyümesinin önüne geçmektedir. Kanser hücrelerinin yayılmasını sınırlandırdığı için kansere karşı etkilidir. Güneşli iklimlerde yaşayan insanların prostat kanseri riski azalmaktadır. Aynı zamanda göğüs, kolon, pankreas ve böbrek kanseri için de D vitamini önerilmektedir.

D vitamini eksikliğinde ayrıca; obezite, bağışıklık hastalıkları, MS, Romatoid artrit, kireçlenme, gut, Parkinson, depresyon, Alzheimer hastalığı, halsizlik, kronik ağrılar, diş eti ve sedef hastalığı da görülmektedir.

D vitamini eksikliği nasıl oluşur?

Güneş ışığının az olduğu bölgelerde yaşamak, ekvatordan uzak bölgelerde olmak,

Fosil yakıt ve havaya salınan gazların güneş ışınlarını tutarak, D vitamini almayı zorlaştırması,

UVB ışınlarını engelleyen yüksek faktör güneş kremi kullanmak ( Güneş kremi sürmeden önce yaklaşık 15 dakika kadar güneşte kalmak gereklidir).

Yaşın ilerlemesi ile D vitamini alımı yavaşlar.

Karaciğer ve böbrek hastalıklarında D vitamini eksikliği olur,

Bağırsaklardan emilen D vitamininin, çölyak gibi emilim bozukluğu hastalıklarıyla emilememesi,

Koyu tenli olan kişilerde, cilt rengini veren melanin fazlalığı olması D vitamini eksikliği yapar,

Yağ hücreleri, vücutta olan D vitaminini emer ve D vitamini eksikliği olur.

D vitamini nasıl alınır?

Güneşlenmek; Eğer, D vitamini eksikliğiniz yoksa 15-20 dakika kadar güneşlenmek önerilir. Güneş kremi kullanmadan, kollar, yüz ve bacaklar güneşe verilir. Vücudun tamamını güneşlenmesine gerek yoktur. Sadece kollar, yüz veya bacaklar da D vitamini almak için yeterlidir.

Takviye haplar; Faydalı olduğu düşünülen D vitamini takviyesi, D3 vitaminidir. Haplarda önemli olan doktora danışmadan doz ayarı yapılmamalıdır. Çünkü eksik veya fazla D vitamini alınmamalıdır.

Leave a Reply