Çocuklarda yüksek ateş ne zaman tehlikelidir?

Vücut sıcaklığının normal değerinin üzerinde olmasına ateş deniliyor. Ateş oluşunca sıkıntılı bir durum var diyerek, panik yapılsa da uzmanlar 39 dereceye kadar çıkan ateşin, mikropların üremesinin baskılandığını ve savunma sisteminin çalıştığını gösterdiğini söylüyorlar. Çocuğun genel durumu iyi ve huzursuzluğu yoksa, ateşin olmasına izin vermek en doğru yöntemdir.  Peki, yüksek ateş ne zaman tehlikelidir? İşte, detaylar;

Ateşin artmasıyla vücudumuzda neler olur?

Ateşlenilince vücutta pek çok mekanizma bu durumdan etkileniyor. Sıvı ve kalori ihtiyacı artıyor. Oksijen tüketimi arttığından, kalpte yük hızla artıyor. Özellikle kalp ile ilgili sorunu olan hastalarda kalp ciddi manada zorlanır. Kronik akciğer hastalığı olanlarda akciğer sağlığı etkilenir. Diyabette kan şekeri artması, astımlılarda kriz gelmesi durumu ateşlendiğimizde ortaya çıkmaktadır. 6 aylık ve 5 yaş arasında olan çocuklarda havale geçirme durumu ortaya çıkmaktadır.

Yüksek Ateşi düşürmek için ne yapılmalıdır?

Ateşin düşürülmesi vücutta olan hastalığa karşı bir şey değiştirmemektedir. Sadece 39 derece üzerinde olan ateşlenmelerde, çocuklarda oluşan huzursuzluk nedeni ile çocuğu rahatlatmak için ateş düşürülür.

  1. İlk olarak, çocuğun üzerinde olan kıyafetler ince kıyafetlerle değişmelidir ve üzeri asla kapatılmamalıdır.
  2. Ortam ısısı soğutulmalıdır. Ateş yüksekliği düşmeyen çocuklara bu nedenle ılık su ile duş yaptırılır.
  3. Tüm bunlara rağmen ateş düşmediyse, doktorun yazdığı ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir.

Ateşlenen çocuklarda yapılan hatalar;

Ateşin normal değerlere inmesinde bile, çocuklara ateş düşürücü ilaçların halen verilmeye devam edilmesi ciddi bir sorundur. Ateş düşürücüler, doktorun verdiği gibi kullanılmalıdır. Sık aralıklarla ve sürekli olarak ilaç vermek, ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Tansiyon düşüklüğü, kemik iliğinin baskılanması ve bağışıklığın çökmesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Yapılan bir diğer yanlışsa, ılık su ile ateşin düşürülmesi gerekirken pek çok hastaya buz uygulaması yapmaktır. Bu durumda, çocukta hipotermi yani ateşin beden ısısının bile altına düşmesi oluşabiliyor. Üstelik, bu durumda ateş hızla düşüp bir anda tekrar çıkabiliyor.

Aileler çocukları ateşlendiğinde direkt olarak antibiyotik kullanmak istemektedirler. Oysa ateşin yükselmesi sıklıkla virüs kaynaklıdır. Antibiyotikler, virüsler üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir. Tam tersi ciddi manada hasar yaratırlar. Doktor muayenesi ve tavsiyesi olmadan, çocuğa asla antibiyotik verilmemelidir.

Yüksek Ateş ne zaman tehlikelidir?

0-3 ay arasında olan bebeklerde ateş çok tehlikelidir. Sıklıkla bakteri kaynaklı ateşlenme ortaya çıkmaktadır. Yeni doğan bebeklerde ateş çok tehlikelidir. Bu durumda, bebek kesinlikle hastanede kontrol altına alınmalıdır.

  1. Çocuk daha önce havale geçirmişse, kronik akciğer ve kalp hastalığı varsa,
  2. Diyabetliyse, yoğun sıvı kaybı varsa,
  3. Enerji düşmüşse, vücutta döküntü olmuşsa,
  4. Ateş 40 derecenin üzerindeyse tehlikelidir. Hemen bir hastanenin aciline gidilmelidir.

Ayrıca yüksek ateş nasıl düşürülür başlıklı daha önce yazılmış şu yazıya da göz atmak isteyebilirsiniz

Çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür?

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/yuksek-ates-ne-zaman-tehlikelidir–pembenar-detay-cocuksagligi-2574802/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply