Çocuklarda oluşan karın ağrısı ne anlama gelir

cocuklarda-karin-agrisi

Çocuklarda oluşan karın ağrısı karnın iç kısmında olan bir aksaklık ya da karnın dışında doku, organ gibi sorunlarda oluşur. Fakat çocuklarda karın ağrısı sıklıkla yaşanılan bir sorundur. Beslenme sorunlarından, gribe hatta ciddi hastalıklar kaynaklı olabilir. İşte, çocuklarda karın ağrısı anlamları;

Karın ağrısı nedenleri:

Kısa süre süren karın ağrıları, bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilir. Yenidoğanlarda doğum kusurları, bağırsak tıkanıkları ve mekonyum tıkacı görülür. 2 yaş öncesinde apandisit ve fıtık oluşabilir. Karın ağrısı 3 aydan fazla sürüyorsa kroniktir. Bu durumda altta yatan hastalık bulunamayabilir. Bu tarz kronik karın ağrıları, okula giden çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Altta yatan bir hastalığa bağlı olmayan ağrılarda, dispepsi, iritable bağırsak sendromu ve abdominal migren kaynaklı oluşabilir.

Daha konuşmaya başlamayan çocuklarda karın ağrısı, huzursuzluk ve ağlama krizleri ile kendini belli eder. Bebeklerde ağlama krizlerinin başlıca nedeni bebekte gaz sancısı kaynaklı olarak oluşan karın ağrısıdır. Eğer, gaz sancısı yanında kusmada varsa gastroözafagiyal reflü oluşmuş olabilir. Besin alerjisi, bağırsak tıkanıklığı, düğümlenmesi, karın içi organlarda oluşan hasarlar ya da iltihaplar kaynaklı karın ağrıları oluşabilir.

Karın ağrısı nedeni ile çocuğun beslenme düzeni bozulur, iştahı azalır. Eğer, karın ağrısı yanında safralı kusma, ateşte yükselme oluşabilir. Bu tarz durumda hemen acil olarak doktora gidilmelidir. Karın ağrısı ile birlikte olan ateş, kısa süre içinde olduysa enfeksiyon ve iltihap kaynaklı ya da apandisit olabilir. Eğer, ateş ve kusma uzun süreliyse Akdeniz ateşinden şüphelenilir. Kusma ve ateş yanında eklem şişlikleri, ağrı varsa romatolojik hastalıklar olabilir.

Karın ağrısı için çocuklarda alınacak olan önlemler:

Çocuklarda dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Bu sayede bebeklerde ve çocuklarda kabızlık oluşmasının önüne geçersiniz. Kabızlık, karın ağrısının başlıca nedenleri arasındadır. Bu yüzden doktorunuzdan mutlaka destek alınız.

Çocukların haftada en az 3 gün 30 dakika kadar fiziksel egzersiz yapması önerilir. Son yıllarda çocuklarımızın hepsi apartman çocuğu olduğundan dışarıda koşup oynamadıkları için egzersiz eksikliği oluşmaktadır. Çocuğu erken yaşlarda spora başlatmak bu nedenle önemlidir.

Çocuğunuza bol miktarda su içirin. Su, kabızlığı ve böbrek taşlarını engeller.

Gazlı içecekleri asla vermeyin.

Abur cuburlar yerine bol sebze ve meyve, kuruyemiş tüketmeleri sağlanmalıdır.

Leave a Reply