Çocuklarda ve Yenidoğanlarda Gizli Tehlike Tiroid hastalığı

Pek çok yetişkinin sağlığını tehdit etmekte olan Tiroid hastalığı, sadece yetişkinleri değil çocuklarımızı da tehdit etmekte.

Tiroid bezlerinin az ya da fazla çalışması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalık olan tiroid hastalığı, bilinenin aksine, yalnızca yetişkinleri bulan bir hastalık değil. Tiroid bezi hastalıkları, doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabiliyor. Özellikle ülkemizde sık karşılaşılan iyot eksikliği ve akraba evlilikleri de, çocuklarda tiroid hastalığını tetikleyen etmenler arasında.

Tiroid Bezi Nedir, Ne İşe Yarar?

Tiroid bezi boyunda, adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında, iki yana doğru yerleşen, adeta bir papyonu andıran ve tiroid hormonunu salgılayan bezin adıdır. Tiroid hormonu, tıp dilinde T3 ve T4 hormonu olarak adlandırılır.

Tiroid hormonu, metabolizmamızın düzgün çalışması, kalp atım hızı, kolesterol seviyesi, vücut ağırlığı, kas gücü, psikolojik olarak dengede olma hali, cilt yapısı ve hafıza gibi pek çok hayati fonksiyonu doğrudan etkiler.

Tiroid hormonu fazla çalışırsa, hipertiroid hastalığı görülür. Bu hastalıkta kişi kilo kaybeder ve kilo alamaz, depresyona meyilli olur, sinirli ve uykusuzdur. Sürekli bir anksiyete hali hakimdir. Sıcağa karşı tahammülsüzdür ve ara sıra el titremeleri görülebilir.

Tiroid hormonunun az çalıştığı durumlarda ise, hipotiroid hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalıkta, kişide kilo artışı ve kilo verememe durumu söz konusudur. Depresyona meyilli olma, yorgunluk, soğuktan çok fazla etkilenme, kalp atım hızında yavaşlama, unutkanlık, kabızlık, kas güçsüzlüğü ve ani kramplar, adet döneminde bozulmalar ve kanama artışı görülür.

Çocuklarda en sık hipotiroid hastalığına rastlanmaktadır. Hipertiroid hastalığı çocuklarda pek yaygın değildir.

Yenidoğanlarda Tiroid Bezi Hastalıkları:

Yenidoğan hipotiroidinin dünyada görülme sıklığı 4000’de 1’dir. Bu oran Türkiye’de çok daha fazladır. Çünkü coğrafi koşullar gereği, iyot eksikliği daha sık görülmekte ve akraba evlilikleri ile daha sık karşılaşılmaktadır.

Yenidoğan bebeklerin bazılarında, anne karnındayken tiroid bezi hiç oluşmayabilir ya da olması gerekenden küçük kalmış olabilir. Bazı bebeklerde ise, tiroid bezi normal bir şekilde var olabilmekte, ancak tiroid hormonunun üretilmesi için gerekli olan enzimler çalışmamaktadır. Annedeki iyot eksikliği ya da haşimato hastalığı da, bebeklerin tiroid bezi hastalıkları ile doğmasındaki önemli etkenlerdendir.

Ülkemizde tüm yenidoğanlara, Sağlık Bakanlığı tarafından hipotiroid testi uygulanmaktadır. Hipotiroid yenidoğanlar için kritik bir hastalıktır, çünkü bebeğin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyip, zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bu durumda, bebeğin taramadan geçmesi çok önemlidir. Çünkü hipotiroid sebebiyle oluşabilecek bir zeka geriliğinin önüne geçilmiş olur.

Yenidoğanlarda Tiroid Bezi Hastalıklarının Tedavisi:

Bu tedavi mümkün ve oldukça basittir. Bebeğin üretemediği bu hormon, bebeğe haricen verilir. Geçici hipotiroidde, doktor gözetiminde alınan ilaçlar kademeli olarak azaltılarak kesilir. Ancak hastalık kalıcı ise, tedavi ömür boyu devam eder.

Büyük Çocuklar ve Ergenlerde Tiroid Bezi Hastalıkları:

Büyük çocuklar ve ergenlerde hipotiroidden başka, haşimato hastalığı da sıklıkla görülür. Haşimato bir otoimmün hastalıktır. Yani bağışıklık sistemi, tiroid bezini yabancı bir madde olarak algılar ve ona saldırır. Haşimato hastalığı daha çok genç kızlarda görülür ve genellikle kalıtsal bir rahatsızlıktır. Bu sebeple, ailesinde haşimato öyküsü olan çocuklara özellikle dikkat edilmelidir.

Haşimato hastalığı takip gerektiren bir hastalıktır. İlerleyen vakalarda, doktor ilaç tedavisi önerebilir. Ancak tiroid bezinin boyutu ve hormon üretimi normalse, takip yeterlidir.

Çocuk Gelişiminde Tiroid Hormonunun Yeri:

Tiroid hormonları, anne karnında başlayıp ergenlik tamamlanana kadar olan büyüme döneminde, çocuğun sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Kemik uçlarındaki kıkırdak hücrelerinin gelişimi ve bölünerek çoğalması için tiroid hormonuna ihtiyaç vardır .

Beyin gelişimi için de tiroid hormonunun oldukça kritik bir görevi vardır. Çocuğun tüm büyüme ve gelişme döneminin sağlıklı tamamlanabilmesi için, tiroid hormonlarının düzgün çalışması çok önemlidir.

Bu yazı, hurriyet.com.tr/cocuklarda-gizli-tehlike-tiroid-12161725 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply