Çocuklarda düztabanlık nedir belirtileri ve tedavisi

çocuklarda düztabanlık

Çocuklarda Düztabanlık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi nelerdir işte cevaplar: Çocuğun ayağının bastığı sırada düz, otururken ya da parmak uçlarındayken ayak içi girintisi görülüyor ise bu duruma esnek düztabanlık adı verilmektedir. Anne ve babalar için endişe verici bir sorun olsa da, çocukların büyük bir çoğunluğu problemsiz bir şekilde büyümektedirler.

Esnek düztabanlık halinde yürüme ve spor yaparken ara vermek gerekmez. Zamanla herhangi bir tedavi ya da cerrahi müdahale gerektirmeden düzelme olur. Esnek düztabanlıkta çocuklar normal kas fonksiyonlarına sahiptirler ve eklem hareketleri normal şekildedir.

Topuk ve parmaklar arasındaki girinti kemiklerin ve bağların biçim ve gerginlikleri ile oluşmaktadır. Ayaktaki bu girinti bebeklik döneminde yoktur ve büyüdükçe gelişmektedir. Bebeklerin ayaklarındaki fazlalık yağ dokusu ve girintinin zamanla gelişmesi 3 yaşına kadar belirginleşmediğinden, ailelerde düztabanlık kaygısı yaratmaktadır. Esnek düztaban çocuklarda taban girintisinin gelişmesi 5-7 yaşına kadar sürebilmektedir. Bu durum ergenlik çağına kadar devam ederse ağrılar yapar ve kesinlikle doktora gidilmesi gerekmektedir.

Esnek düztabanlığın buluğ çağına kadar tedavisi yoktur. Bu durumdaki çocuklar için ebeveynler boş yere doktora gitmekte, ortopedik ayakkabılar ve daha pek çok şeye para harcarlar. Buluğ çağındaki çocuklarda doktor ağrılı ayaklara sahip çocuklarda ağrının sebebini araştırır. Bu ağrı daha çok gergin aşil tendona ya da sert düztabanlığa bağlıdır. Çocukların giydikleri ayakkabılar ile doktora götürülmeleri de önemlidir. Bu sayede doktorlar tanılamada çok daha etkin çalışabilirler. Doktor ailede düztabanlık olup olmadığını, sinir ya da adale rahatsızlığı bulunup bulunmadığını da inceleyecektir.

Düztabanlık tedavisi:

Çocukta aktiviteye bağlı olarak ağrı ya da yorgunluk varsa doktor ilk önce aşil tendonu için germe egzersizi verir. Sorun yine de sürüyorsa tabanlık verir. Tabanlık ağrıyı ve yorgunluğu azaltacaktır. Aşil tendonunun gerginliğinin giderilmesi ya da azaltılması için fizik tedavi ve alçılama da gerekebilmektedir. Ağrı tüm bunlara rağmen devam ediyorsa az ihtimal de olsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Leave a Reply