Çocuklarda Aşırı Terleme Neden Olur?

Yaz sıcakları yediden yetmişe herkesi bunaltır. Hava bu kadar sıcakken, terlememek neredeyse imkansızdır. Hele çocuklar, hareketli yapılarından dolayı çok daha fazla terlemeye müsaitler.

Yaz mevsiminde bir çocuğun, bir yetişkine nazaran daha fazla terlemesi elbette normal bir durum. Ama bu terlemenin normal bir terleme olup olmadığı da, ebeveynlerin kafasını karıştıran bir soru.

Yaz mevsimi ülkemizde oldukça sıcak geçiyor. Çoğu anne baba da çocuklarının terlemesini normal karşılıyor. Buradaki temel kıstas, öncelikle her çocuğun kendine has bir yapısı olduğunu bilmek. Bazı insanlar, diğerlerine göre daha fazla terlerler. Çocuğunuzun nasıl bir metabolizması olduğunu elbette sizden iyi kimse bilemez. Bu sebeple, ebeveynler çocuklarında normalin dışında bir terleme gördüklerinde, bir uzman görüşü almaları faydalı olabilir.

Çocuklarda Aşırı Terlemenin 10 Olası Nedeni

Geniz Eti Büyüklüğü ve Burun Tıkanıklığı: Geniz eti büyüklüğü ve burun tıkanıklığından şikayetçi olan çocuklar, genellikle ağızlarından nefes alıp verir. Bu, çocuğun ciğerlerini yeteri kadar dolduramamasına sebep olur. Buna bağlı olarak da çocuk çok sık nefes alıp verir. Hızlı nefes alıp verme, kalp ritmini hızlandırır ve vücutta terlemeye sebep olur. Bu çocuklar, aynı zamanda geceleri de çok terler ve uyku apnesine eğilimli olurlar. Bu sebeple geniz eti ve burun tıkanıklığı tedavisinin vakit geçmeden yaptırılması gerekir.

Solunum Yolu Hastalıkları ve Alerji: Solunum yolu hastalığı geçirildiğinde ya da vücut alerjik bir reaksiyon gösterdiğinde, burun içinde yer alan konkalar şişer. Bu da solunum yolunu tıkar. Solunum yolu tıkandığında, çocuk ağızdan nefes alıp vermeye başlar ve bu da aşırı terlemeye sebep olur.

Kalp ve Damar Hastalıkları: Kimi kalp hastalıklarında kalp ritmi yükselebilir ya da kalbe gelen kan yükü artabilir. Bunun bir sonucu olarak çocuklarda terleme yaşanabilir. Eğer çocuğunuzun doğuştan bir kalp hastalığı varsa, aşırı terleme durumu kalp yetmezliğinin belirtilerindendir.

Ebeveyn Hatası: Bazı ebeveynler, çocuklarını ılık hatta sıcak ortamlarda dahi kat kat giydirme eğilimindedir. Unutulmamalıdır ki, çocuklar bizden daha hareketli oldukları için bazal metabolizma hızları daha yüksektir. Bu sebeple, aslında biz üşürken onlar üşümüyor olabilir. Bebekleri ve küçük çocukları gereksiz yere kat kat giydirmek, onların aşırı terlemelerine sebep olur. Hatta bu aşırı terleme sebebiyle, sarılığa kadar varabilen bir sürü problemle karşılaşabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği: Bebek 1 yaşına kadar yeterli D vitamini almamışsa, ilerleyen dönemlerde aşırı terleme sorunları ile karşılaşılabilir. C vitamini eksikliği de terlemeye yol açar.

Metabolik ve Endokrinal Hastalıklar: Özellikle hipoglisemi ve hipertiroid gibi hastalıklar terlemelere sebep olur.

Lenf Bezi Tümörü: Çok nadir görülmekle birlikte, lenf bezi tümörleri özellikle gece terlemelerine sebep olabilir.

Ergenliğe Geçişin Etkisi: Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda, tiroid bezinin aşırı çalışması, temel terleme sebeplerindendir. Ancak aşırı terlemeye tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, ebeveynlerin yasa dışı madde kullanımı hususunda dikkatli olmaları önerilir.

Enfeksiyonlar: Enfesksiyonlar vücutta ateş meydana getirir. Bu sebeple de terleme gerçekleşir. Terleme, bedenin kendi kendini soğutma mekanizmasıdır.

Antibiyotik Kullanımı: Antibiyotik kullanımı esnasında terleme meydana gelebilir.

Bu yazı, ntv.com.tr/saglik/cocuklarda-asiri-terlemenin-10-nedeni,rgQOGS26G0CUDHxdz_EuMQ?_ref=infinite kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply