Çocuk bakımında yanlış yapılan 8 şey

çocuk bakımında yapılan 8 yanlış

Çocuk bakımında yanlış yapılan 8 şey

Anne ve babalar çocuklarının hastalanmaması ya da sıkıntı çekmemesi için bazı durumları kendilerine endişe kaynağı yapmakta, çocuk bakımında bazı yaptıklarının hatalı olduğunun farkına varamamaktadırlar. Yazımızda sizlere çocuk bakımında en sık yapılan 8 hata ile ilgili kısa bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, bu hatalar ve yapılması gerekenler.

1- Çocuğum ağlıyor, sütüm yetmiyor olabilir deyip mamaya başlamak:

Bebeklerin ağlamasında birçok sebep arayabilirsiniz. Onun doymadığını düşünüp mama vermeye başlarsanız sütünüzde azalma olur. Bebeğe ilk 6 ayda verilen anne sütü onun gelişimi için yeterli miktarda salgılanmaktadır. Bebek anne sütü ile aylık 600-900 gr arasında kilo kazanır. Bebeklerin mideleri küçüktür ve anne sütü de bebeğin hızlı sindirdiği ana besindir. Bu nedenle de bebekler, çabuk doyar ve çabuk acıkırlar. Zaman ilerledikçe bebek daha uzun süreler emmeye başlar ve normal beslenme düzenine kavuşur. Mama vermeye başlamadan önce, sütünüzün yetip yetmediğini anlamanız için bebeğinizi tartmanız ve kilosuna bakmanız yeterli olacaktır. Haftada en az 150 gr, ayda toplan 600 gr alıyorsa sütünüz yeterlidir. Sütünüzün yetmediğini düşünerek mama verdiğinizde, bebeğiniz bu takviye mamaya kolayca alışır ve az süt emmeye başlar. Bu da sütünüzü azalmasına neden olur.

2- Ateşini düşürmek için antibiyotik vermek:

Çocukluk dönemindeki ateş genellikle viral enfeksiyon kaynaklıdır. 3-7 gün süreyle devam eden ateş durumunda antibiyotik fayda sağlamaz. Gerek olmadığı halde kullanılırsa, antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak da bebeğin bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli etkisi olan probiyotik bakterileri de yok eder.

3- İştahı gelsin diye Televizyon karşısında yemek yedirmek:

TV karşısında yemek yiyen çocuklarda dikkat dağılması meydana gelir. Lokmalarını çiğnemeden, ağzında bekleterek yutarlar ve yediklerinden tat alamazlar. Bundan dolayı, çocuklara yemek aile bireylerinin de olduğu sofrada yedirilmelidir.

4- Hastalanmasın diye sıkı sıkı giydirmek:

Üşütmesin diyerek yapılan en önemli hatalardan biri de çocuğun aşırı giydirilmesidir. Çok sıkı giydirmek çocuğun terlemesine, buna bağlı olarak da vücudun su kaybına, isilik ve pişik gibi sorunların yaşanmasına neden olur. Önemli olan çocuğu mevsim koşullarına uygun şekilde giydirmektir.

5-Uyutmadan önce süt içirmek:

Çocuğun yatmadan önce tıka basa doyurulması en büyük yanlışlardan biridir. Çocuğun iki yaşından itibaren yatmadan 2 saat kadar önce süt dahil tüm yeme ve içme faaliyetlerini bitirin. Tabi su buna dahil değildir. Çocuğunuz sabahları acıkmış kalkacağı için, kahvaltısını da iştahla yapacaktır. Bunu yaptığınızda reflü riskini de azaltmış olursunuz. Reflünün temelinde çocuğun yatmadan önce beslenme alışkanlığı da yer almaktadır.

6- İlk beş aydan önce ilave besinlere başlamak:

Çocuk anne sütü emiyor ve iyi de besleniyorsa, ilk altı aydan önce başkaca bir gıdaya gerek yoktur.  Altı ayını tamamladıktan sonra ek gıdaları vermeye başlayabilirsiniz. Çünkü bu süreden sonra sütünüz çocuğunuzu beslemeye yeterli gelmeyebilir. Bebeğe özellikle ilk dört aydan önce ek gıdalar verilirse sindirim problemleri, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyon sorunları oluşabilir.

7- Ateşi 38 olunca ilaca sarılmak:

Çocukta ateş ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Ateş organizmayı korumak için vücudun verdiği fizyolojik bir reaksiyondur. Yüksek ateşi düşürmek zordur, fakat hafif ateş için bu söylenemez. Çocuk 6 yaşından büyük ve ateşi 38-38,5 civarına gelmeden ateş düşürücü ilaçlar vermeyin. 6 yaşından küçük çocuğunuz varsa 38 derece olana kadar bekleyin ve doktora danışarak ilaç verin.

8- Her güneşe çıktığında koruyucu sürmek:

Bebekleri yaz aylarında sabah 09:00 – 10:00 ve öğleden sonra 16:00 – 17:00 saatlerinde 10 dakikalık sürelerle koruyucu krem sürmeden güneşlendirebilirsiniz. Vücudun ihtiyacı olan D vitamininin depolanmasını sağlayabilirsiniz. Bu saat dilimleri haricinde çıkarmanız gerekiyorsa koruyucu güneş kremleri kullanabilirsiniz.

Leave a Reply