Çocuklarda orta kulak iltihabı

çocukta-orta-kulak-iltihabı

Çocuklarda görülen orta kulak iltihabı nedenleri tedavisi hakkında detaylı bilgi. Çocuklarda sıklıkla görülmekte olan orta kulak iltihabının ne olduğunu anlatmadan önce orta kulak nedir buna bakalım. Orta kulak, kulak zarından sonra gelen bir bölümdür. Bu bölümde dışarıdan gelen sesin iletimini yapan çekiç, örs ve üzengi kemikleri yer almaktadır. Bu kısımda genize açılan bir kanal vardır ve buna östaki borusu denmektedir. Östaki borusunun görevi de orta kulağa hava geçişini sağlamak ve hava basıncının dengelenmesidir.

Orta kulak iltihabı nedir?

Orta kulaktaki mukozanın iltihaplanmasına orta kulak iltihabı adı verilmektedir. Bu mukoza, östaki borusu vasıtasıyla geniz ve burun ile irtibatlıdır. Orta kulak havayla dolu olan bir bölüm olup, örs, üzengi ve çekiç denen küçük kemikler bu hava boşluğuna doğru hareket etmektedirler. İltihap da bu hava boşluğunu döşeyen mukozanın şişmesi ve orta kulağın sıvı ile dolması sonucu kendini belli eder. Sonuç olarak östaki borusu da tıkanmakta, orta kulaktaki havanın yerini iltihaplı sıvı almaktadır ve orta kulak iltihabı ile ilgili şikayetler ortaya çıkar.

Orta kulak iltihabının oluşumu:

Daha çok geniz ve burundan kaynaklanan aşağıdan yukarıya doğru giden enfeksiyon biçiminde oluşmaktadır. Genizde ve burunda bulunan iltihap östaki borusu ile orta kulağa gitmektedir. Bu boru aslında kapalıdır, ancak yutkunmayla geniz ve burundaki basıncın artmasıyla açılmaktadır. Sürekli bir şekilde yutkunma ve şiddetli sümkürme enfeksiyonun orta kulağa ulaşmasını oldukça kolaylaştırmaktadır. Sonuç olarak orta kulak iltihabı gribal enfeksiyon, nezle, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonu neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır.

çocuklarda orta kulak iltihabı

Orta kulak iltihabında riskli olanlar:

Süt emen çocuklar ve okul öncesi dönemi çocuklarda yatkınlıklarından dolayı oldukça sık görülebilmektedir. Yatkınlığın nedeni östaki borusunun yapısıyla alakalıdır, çünkü bu dönemde çocukların östaki borusu tam anlamıyla gelişmiş değildir ve kolayca açılmaktadır. Bu nedenle de iltihabın orta kulağa ulaşması çok kolay olmaktadır.

Orta kulak iltihabı belirtileri:

En başta gelen belirti kulakta oluşan ağrıdır ve akut dönemdeki hastalık çok şiddetli ağrı meydana getirmektedir. Kulaktaki ağrıya ateş de eşlik edebilmektedir. İltihabın boyutun bağlı olarak işitme yetisinde de azalma görülebilmektedir. Kulak zarı fazlaca gerginleştiği zaman ağrı zirve yapmaktadır. Bu aşamada kulak zarı delinmekte ve kanlı iltihap akmaktadır. Kulak zarındaki gerilme delinme ile sonlandığından ağrı da tamamıyla yok olur. Kulak iltihabının bu aşamadaki en belirgin semptomu kulak akıntısıdır.

Orta kulak iltihabının tedavisi:

Orta kulak iltihabının tedavisi, birikmiş olan iltihabın doğal yollarla temizlenmesine dayalıdır. Bunu sağlamak amacıyla çocuğa östaki borusu ve burnun açılmasına imkan sağlayan spreyler, antibiyotikler, ödem çözücü ve ağrı kesici ilaçlar verilmektedir. Şiddetli ağrı varsa kulak zarı cerrahi olarak çizilir ve kulak zarının delinmesi önlenir.

Leave a Reply