Adenovirüs enfeksiyonları nedir, belirtileri ve tedavisi

Üst solunum yolu hastalığına neden olan bir grup DNA virüsü olan Adenovirüs enfeksiyonları, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında daha çok bebek ve çocukları etkilemektedir. Boğaz ağrısı, boyunda bulunan lenf bezlerinde şişmeler, ateşlenme, kimi zaman bronşit ve zatürre de yapabilmektedir. Yazımızda, adenovirüs enfeksiyonları ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Özellikle yaz kamplarına giden çocuklarda yaşanan boğaz ağrısı ve ateşle birlikte konjonktivit meydana gelebilir. Adenovirüs enfeksiyonları, çocuklarda ishale, bağışıklık sistemi hastalarında da oldukça şiddetli zatürreeye yol açabilmektedir. Mevcut enfeksiyonun gidişatı çoğunlukla hafif olmaktadır ve çocuklarda genellikle hızlıca iyileşir. Adenovirüslerin bazı türleri için aşı geliştirilmiştir, ama bu aşıların kullanılması bugün artık sınırlandırılmış durumdadır.

Adenovirüs enfeksiyonları belirtileri;

Hastalığa neden olan adenovirüs enfeksiyonu türlerinin belirtileri, belli bir noktaya kadar kişinin yaşıyla ilintilidir. Küçük yaştaki çocuklarda çoğunlukla hafif boğaz ağrısına yol açar. 5 yaşına gelen çocukların ise, yaklaşık %60’ında adenovirüs enfeksiyonuna yakalanacakları hesaplanmaktadır.

Okul çağı çocukları, genellikle başka bir tür adenovirüs enfeksiyonunca enfekte olmaktadırlar. Bu dönemdeki çocuklarda baş ağrısı, ateş, burun akıntısı, konjontivit, boğaz ağrısı ve boğaz lenf düğümlerinde şişlik olmaktadır. Ayrıca karın ağrısı ve ishal de görülebilmektedir. Nadiren de olsa vücutta döküntüler de meydana gelebilir. Hastalık seyri hafif olup, tüm belirtiler 1-10 gün aralığında kendiliğinden yok olmaktadır. Yetişkinlerde boğaz ağrısı ve ateş görülmez, ancak konjonktivit olmaktadır.

Konjonktivit ve solunum yolu enflamasyonuyla karakterize, rejional lenfoid doku hiperplazisine ve submukozala neden olan, daha çok kendi kendine geçebilen akut ateşli hastalıklar. En başta gelen belirtiler; boğaz ve baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, öksürük, ishal, kusma, mukozada yama biçiminde beyaz eksüdalardır.

Adenovirüs neden olur?

Senelerden bu yana yüzme havuzu konjonktiviti olarak adlandırılan salgın bir hastalık biliniyordu. Bunun sebebinin adenovirüs olduğu artık tespit edilmiş durumdadır. İlk zamanlar bu enfeksiyonun su vasıtasıyla iletildiği düşünülürdü. Halbuki günümüzde, bu durumun havuzda öksüren veya hapşıran insanların ağızlarından dağılan damlacıklarla oluştuğu, klorlu suyun etkisiyle de azan gözlere rahatlıkla yerleştiği belirlenmiştir. Keratokonjonktivit olarak adlandırılan bu durumun, gözün azmasına neden olan maddelerin kullanılmakta olduğu sanayi sektörlerinde de yaşandığı bilinmektedir.

Adenovirüs enfeksiyonları, başka bir salgın hastalığa daha neden olmaktadır. Özellikle askeri kışlalarda çok sayıda insanın bir arada olduğu mekanlarda gelişen ve ivegen solunum hastalığı olarak adlandırılan hastalık, çoğunlukla insanlar ilk kez buralarda bir araya geldiklerinde görülmektedir. Hastalığın klinik belirtileri olarak; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, öksürük sayılabilir. Bu hastalık, kimi zaman çok basit bir soğuk algınlığı gibi iyileşebilirken, kimi zaman zatürreeye benzer bir seyir gösterebilmektedir.

Adenovirüsler, salgın hastalıkların dışında bazen zatürree, ishal ve menenjite neden olabilmektedir. Çok küçük çocuklarda yol açacağı zatürree öldürücü bir etki gösterebilir. Virüs, hasta kişilerin boğaz ve dışkılarından alınabilir ve özel laboratuarlarda hücre kültürlerine ekildiği zaman, bu hücreler kendine has değişiklikler göstermektedir. Birçok adenovirüs, farelerin veya rezüs türü maymunların alyuvarlarına tutunup, hücrelerin birbirine yapışmasına neden olmaktadır. Bu özelliğin belirlenmesi için yapılan çalışmalar, hasta olan kişideki adenovirüs tipini ortaya çıkarmaktadır. Başka enfeksiyonlardaki gibi, adenovirüslerde de insan kanında laboratuar tetkikleriyle görülebilecek teşhislere katkı sağlar.

Adenovirüs tedavisi;

Hastalıkların adenovirüs nedeniyle oluştuğunun belirlenmesi, gerçekleştirilecek olan tedaviyi fazlaca etkilememektedir. Çünkü penisilin, sülfamitler veya antibiyotikler bu hastalığın gelişiminde herhangi bir etki göstermemektedir. Fakat virüsün herhangi bir organda ortaya çıkardığı değişiklikler, o organa başka nitelikteki bakterilerin yerleşerek ikincil bir yangılanma oluşturması söz konusudur. Streptokok grubuna dahil mikropların boğazda meydana getirdikleri bir takım yangılanmalar böyle başlamaktadır. İşte bu durumda ancak antibiyotik kullanılarak ikincil bir yangılanmanın önüne geçilebilir veya giderilebilir.

Adenovirüs için Diğer tedaviler;

* Yatak istirahati

* Semptomatik ve destek tedavi

* Balgam söktürücü veya öksürük önleyici bazı ilaçlar

* Konjonktivit için topikal kortikosteroidler

* Asetaminofen, 10-15 mg/kg/doz, aneljezik olarak alınır.

Kaynak: Bu yazı, sabah.com.tr/saglik/2017/01/13/adenovirus-enfeksiyonlari-nedir-nasil-tedavi-edilir kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply