Bebekte diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeğiniz çok huzursuz, geceleri sık sık uyanıyor, eskisi kadar emmiyor, iştahı az, ateşi var, elinizi ısırıyor ve kuru kuru öksürüyorsa galiba diş çıkarıyor. Bebekte diş çıkarma döneminde görülebilecek bazı belirtileri sizler için özetlemeye çalıştık. Bu belirtileri bilirseniz içinizi de rahatlatmış olacaksınız. İşte, detaylar;

Bebekte diş çıkarma belirtileri

Bebek sağlığında ve hastalıklarında en sık gözlenen diş çıkarma belirtileri; salyanın artması, iştahsızlık, huzursuzluk ve ağız çevresinde döküntüler olsa da, bebekte diş çıkarma sırasında oldukça değişik başka belirtiler de görülebilmektedir.

Bazı bebekler başlarını sallarken, bazıları kulaklarıyla oynamaktadır. Anne ve babalar bu tür davranışların işaret ettiği şeyin ne olduğunu merak etmektedirler. Bebeklerde bu süreçte hafif ishal olmakla birlikte kabızlık da yaşanabilmektedir. Özellikle anne sütü emen bebeklerde meme başı ısırmaları artar, uyku süresi kısalır, uykuya bir türlü dalamaz, sebepsiz yere uzun süreler ağlarlar, ateşi yükselir, kuru öksürük olur, burun akıntısı, diş gıcırdatma, burun tıkanıklığı, idrarında koku, pişik ve kusma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Genel olarak bebeklerde diş çıkarma sırasında ateşleri 38 dereceyi geçmez diye varsayarız. Fakat diş çıkartan bebekler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar ateşin 38,88 dereceye kadar çıktığını göstermiştir. Buna bağlı olarak, bu değerlerin üzerindeki ateşlenme diş çıkarma ile ilgili olmamaktadır.

Bebeğin dışkısının sulu olması ve dışkılama sayısındaki artış bebeğin pişik olmasına yol açmaktadır. Bu durum dahi bebeğin ağlaması için tek başına yeterli bir nedendir. Bebekteki uykusuzluk ve gece öksürmeleri, ebeveynlerin de uykusuz kalmalarına yol açmaktadır. Çocukların diş çıkarma sebebiyle uyku düzenleri ve beslenme düzenlerinde bozulma olur. Bu bebeklerde zıvı veya katı gıda alımı da oldukça azalır.

Bebekte diş çıkarma belirtileri ne zaman görülür?

Bu konudaki çalışmalar göstermiştir ki, diş çıkarma belirtileri dişin patlamasından yaklaşık 4 gün kadar önce başlamakta, genel olarak dişin patladığı gün en yüksek düzeye ulaşmakta ve dişin patlamasından itibaren 3 gün sonrasına dek sürebilmektedir. Belirtiler toplamda 8 günün sonuna kadar sürebilmektedir.

Saymış olduğumuz diş çıkarma belirtileri, diş çıkaran çocukların yaklaşık %65’inde görülmektedir. Kalan %35’lik kısımda ise bu belirtiler pek görülmemektedir. Diş çıkarma esnasında ortaya çıkan belirtiler bebeğin sağlığını tehdit edici belirtiler değildir. Fakat çocuklardaki bu belirtilerin yaşanması, bazı hastalıklarla karıştırılmasına yol açabilmektedir. Örneğin; Öksürük ve ateşin olması nedeniyle antibiyotik tedavisi yapılan bebekler söz konusudur.

Bebek diş çıkarırken, doktor desteği almanızı gerektirecek durumlar olabilir. Daha çok parasetamol ve jel türü ilaçlar verilir ve bebeğin durumuna bağlı çözümler üretilebilir.

İlk süt dişleri ülkemizdeki bebeklerde yaklaşık 7,4 ± 2 ayda (3-17 ay) çıkmaktadır. Bebeklerin ilk çıkan dişleri genellikle alt kesici dişlerdir, ancak az da olsa üst kesici dişler de çıkabilmektedir. Bebeklerin ilk dişi geldikten sonra her ay bir diş çıkarmaya devam etmektedir. Alt kesici dişlerin arkasından üst kesici dişler çıkmaktadır. Sonrasında da bu dişlerin yanına birer kesici diş daha gelir. Daha sonra da köpek dişleri çıkmadan birinci ön azı dişler çıkmaktadır. Bu dişlerin arkasından köpek dişler ve ikinci ön azı dişler çıkmaktadır. Çocuk 30 ayı geçtiği zaman 20 tane süt dişi ağızdaki yerini almış olur.

Referanslar;

1. Baykan Z ve ark. Experience of Turkish parents abouttheir infants teething. Child: Care, Health and Development 2004; 30(4): 331 – 336.

2. Macnin ML ve ark. Symptoms associated with infantteething: a prospective study. Pediatrics 2000; 105: 747 – 752.

3. Ramos Jorge J ve ark. Prospective longitudinal study ofisgns and symptoms associated with primary tooth eruption. Pediatrics 2011; 128: 471 – 476.

Leave a Reply