Ağız Kokusunun Olası Nedenleri

ağız kokunuz hangi hastalığın habercisi olabilir

Ağız kokunuz hangi hastalığın habercisi olabilir?
Ağız kokusu, kadın erkek hemen herkeste sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilen şikayetlerden biridir. Toplum içinde insanlardan uzaklaşmaya ve kişinin kendisini soyutlamasına neden olabilen sorunlardandır. Ağız kokusu sorununu bir hastalık olarak ele almak zordur, ancak beraberinde pek çok hastalığı işaret edebilir veya habercisi olabilir.

Kişinin ağzından gelen kötü ve rahatsızlık verici kokuya halitosis yani ağız kokusu adı verilmektedir. İnsanlardaki ağız kokularını fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki ayrı başlıkta ele almak mümkündür.

Fizyolojik ağız kokusu:

Normal olarak kabul edilen fizyolojik ağız kokusu, sabahları uyandıktan sonra dil üzerindeki bakterilerin üremesiyle ya da sindirim kanalında birikmiş olan gazların ortaya çıkardığı bir kokudur. Dişlerin fırçalanması sırasında dil sırtının da fırçalanması, daha da etkili bir sonuç elde edilmek istenirse de çinko içerikli ağız gargaraları kullanarak ağız kokusunun önüne geçmek mümkündür.

Kişilerin beslenmelerinden sonra ortaya çıkan ağız kokuları normal olarak kabul edilen fizyolojik ağız kokularıdır. Mesela; sarımsak yendiğinde kanda aromatik gazlar birikir ve ağız yolu ile dışarı atılırken de ağız kokusuna yol açarlar. Bu şekilde ortaya çıkan ağız kokularında tedavi gerekmemektedir.

Patolojik ağız kokusu:

Patolojik ağız kokusu tedavi gerektiren bir ağız kokusudur. Bu kategoride, ağız kokusunun nedenleri ilk önce ağız içinde aranmalıdır. Örneğin; diş çürükleri, dişeti iltihapları ve bozuk protez gibi durumlar varsa öncelikle bunların tedavileri geçekleştirilmelidir. Ağızda sayılan bu sorunların hiçbiri yoksa veya tedavisi yapıldıktan sonra da kişi ağız kokusundan yakınıyorsa, ağız kokusunun nedeni olarak diğer etkenleri araştırmak gerekmektedir.

Ağız kokusunun altında yatan olası hastalıklar:

Alt ve üst solunum yolu iltihapları,

Şeker ( Diyabet ) hastalığı,

Karaciğer yetmezliği,

Böbrek yetmezliği,

Metabolizmadaki bozukluklar ağız kokusunun altındaki hastalıklar olabilir.

Ağız kokusuna uzun süreli aç kalma, oruç, gebelik ve diyet yapma gibi unsurlar da neden olabilmektedir. Ağız kokusunun sebebinin ilk önce ağızda aranması gerektiğinden bahsetmiştik. Özellikle diş çürükleri ve dişeti iltihapları ile eskimiş ve temizliği yapılamayan protezler ağız kokusunun en başta gelen nedenleridir. Bu sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılması önemlidir. Ağız kokusunu önlemek için ağız temizliğine ve dişlerin bakımına çok önem verilmelidir. Bütün bu yapılacaklara ek olarak; su içmek, şeker tüketimini düşürmek, yiyecekleri çok iyi çiğnemek, ağzı gargaraları ve sakız çiğnemek, en önemlisi sigara içmemek ağız kokusunun önüne geçmek için uygulanması gereken önerilerdir.

2 Comments

  1. Hüseyin Serdar Tanal 20 Mart 2018
  2. ismail gümüş 20 Mart 2018

Leave a Reply