Çiğ beslenme nedir, Çiğ beslenmenin faydaları

çiğ yenmesi gereken besinler nelerdir

Çiğ beslenme nedir, Çiğ beslenmenin faydaları. Dünya çağında popüler hale gelen çiğ beslenme, bir yaşam tarzı olarak yayılmaya devam etmektedir. Çiğ beslenmede tüketilen tüm gıdaların işlemden geçmemesi ve organik olarak üretilmiş olmaları gerekmektedir. Bu tarz bir beslenme alışkanlığı edinilmesi halinde sindirim problemleri, obezite ve cilt hastalıklarının neredeyse tamamı çözülebilmektedir.

1- Çiğ beslenme nedir?

Besinlerin enzimlerini kaybetmeyecek şekilde 45 derecenin altında kurutularak ya da taze olarak tüketilmesi esasına dayanan beslenme biçimidir. Arı ürünleri hariç hayvansal gıdaların çiğ beslenmede kesinlikle yeri yoktur. Çiğ beslenme sebze, meyve, tahıl, yağlı tohumlar ve kuru yemişleri bünyesinde barındırmaktadır.

2- Kimler çiğ beslenemez?

Çiğ beslenmedeki gıda grupları herkes tarafından tüketilebilecek şekildedir. Bu beslenme şekline yeni geçecek olanların yavaş bir şekilde geçmeleri bedenlerinin alışması açısından faydalıdır.

3- Sağlık sorunu bulunanlar çiğ beslenmede nelere dikkat etmelidir?

Çiğ tüketilen bazı besinler alınan ilaçların etkisini azaltabilmektedir. Bundan dolayı çiğ beslenmeye başlayacak olanların doktorları ile önceden görüşmeleri gerekmektedir.

4- Önceden çiğ beslenmemiş biri bu tür beslenmeye nasıl geçebilir?

Yaşam tarzını bu şekilde değiştirmek isteyenlere detoks yapmaları önerilir. Bir hafta kadar sürecek bir arınma süreci çiğ beslenmeye geçişi kolaylaştıracaktır. İlk önceleri rahat sindirilebilen çiğ besinler tüketilmeye başlanırsa, zamanla vücudun daha çok çiğ gıda isteyeceği görülecektir. Bunun nedeni sindirim rahatlaması ve enerji artışı yaşanmasıdır. Güne başlarken taze sıkılmış sebze/meyve/yeşillik suyu enerjinizi arttırmanın en güzel yoludur. Öğlen ve akşam öğünleri için salata çeşitlerinden tutun makarnaya kadar pek çok çiğ beslenme alternatifi bulunmaktadır.

5- Çiğ beslenmede protein, karbonhidrat ve yağ ne kadar alınmalı?

Tüketilen gıdaların protein ya da karbonhidrat ağırlıklı mı olduğunu bilerek beslenmenizi ayarlamanız önemli. Çiğ beslenmede önemli yeri olan kuruyemişler yağ bakımından zengindir ve fazlası kilo aldırabilir. Burada alınan yağ miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Vücut açısından en etkin yakıt olan karbonhidrat, çiğ beslenmede önemli yer tutmaktadır.

6- Çiğ beslenme alkali beslenme midir?

İçeriğindeki gıda grupları nedeniyle alkali beslenmenin bir parçası denebilir. Taze sebze ve yeşillikler pH bakımından en yüksek değerli besinlerdir. Dolayısıyla çiğ beslenmenin alkali beslenme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

7- Kolay bulunabilecek çiğ besinler nelerdir?

Tüketilebilecek ve rahat bulunabilecek alkali seviyesi en yüksek besinler sebzeler, meyveler ve yeşilliklerdir.

8- Çalışanlar dışarıda nasıl çiğ beslenebilir?

Çalıştığı iş yerinde önceden hazırlanabilecek salatalar, taze ve kuru meyve çeşitleri, ceviz ve badem gibi kuruyemişler gün boyu çiğ beslenme yapan kişiyi tok tutacaktır.

9- Çiğ beslenmede olmazsa olmaz besinler nelerdir?

Taze sebze ve meyvelerle birlikte yeşillik çeşitleri mutfağınızda eksik olmamalıdır. Ayrıca arı poleni, chlorella tozu, chia tohumu ve keten tohumu gibi yüksek besin değerine sahip gıdalar da mutlaka yer almalıdır.

10- Çiğ beslenmenin faydaları nelerdir?

Çiğ beslenmek sağlık açısından çok faydalıdır. Tüketilen besinlerdeki yüksek lif sayesinde bağırsaklar çalışmakta, temizlenmekte ve sindirim sistemi sorunları olmamaktadır. Bu popüler beslenme tarzında tüketilen besinler çiğ olduğu için emilimi çok yüksektir ve vücut besin değerlerini tam olarak almaktadır. Enzimler 45 derecenin üzerindeki ısılarda ölürler, enzimleri yok olan besinlerin sindirilebilmesi için de karaciğer ve pankreas enzim üretmeye çalışarak gereksiz enerji harcarlar. Enzimleri yüksek besinlerin tüketilmesi karaciğer ve böbreklerin zamanla temizlenmesini sağlamaktadır. Hastalıklara yakalanma oranı düşmekte ve bağışıklık önemli ölçüde güçlenmektedir.

Leave a Reply