Çayın zararları nelerdir, Çay hangi durumlarda zararlıdır?

Çay ülkemizin en fazla sevilen içeceğidir. Çok eski zamanlardan bu yana sohbetin, kahvaltının ve akşam yemeği sonrasının vazgeçilmez içeceği çay sandığımız kadar masum mu? Uzmanlar, her şeyde olduğu gibi fazla tüketilen çayın da vücuda zararları olduğunu söylüyor. 

Çay hakkında yapılan araştırmalarda fazla içilen çayın vücutta demir emilimini etkilediği ortaya çıkmıştır. Günde 4-5 bardak çaydan fazla içiyorsanız, besinlerden aldığımız demiri vücudumuz emmekte zorlanır. Bu durum bir süre sonra demir eksikliği yani demir anemisine (kansızlık) neden olur. Özellikle kronik kansızlığı olan kişiler çay tüketiminde dikkatli olmalı hatta hiç çay içememelidir.

Çayın içinde az da olsa kafein bulunmaktadır. Kafein, kuvvetli bir idrar söktürücü ve metabolizma hızlandırıcıdır. Uyku kaçırma, idrara sık çıkma, tansiyon yüksekliği, migren atakları ve baş ağrıları aşırı çay tüketimi ile karşılaşılabilen durumlardır. Özellikle kronik tansiyon hastalarına bu nedenle fazla çay tüketimi önerilmez.

Çayın en önemli zararı şeker tüketimini arttırmasıdır. Çünkü, çay ve şeker ayrılmaz ikili olarak kabul edilir. Bazı insanlar, 1 bardak çaya 4-5 küp şeker atabiliyor. Bu durumda günde 4-5 bardaktan fazla çay içilirse vücuda çok fazla şeker alınır. Kan şekeri hızla yükseldiğinden şeker hastalığı veya obezite ortaya çıkar. Kan şekerinde olan yükseklik sürekli açlık hissi yaratacaktır.

Sağlıklı olarak çay nasıl içilir?

Çay içerken sağlığınızı da korumak istiyorsanız çayı kahvaltı ile birlikte değil, kahvaltıdan 1 saat sonra çay içmeye özen gösterin.

Çay içerken içine katılan 1 dilim limon, hem demir emilimine yardımcı olur hem de antioksidan limon çayı sağlıklı yapar. Çayı demlerken demliğe limon atabilirsiniz. Hatta sağlıklı çay için demliğe 1 kabuk tarçın ya da karanfil koyabilirsiniz.

Meyve çaylarının hepsi antioksidandır. Bu nedenle, siyah çayın yanında yeşil çay ve meyve çayları içerek vücudunuza antioksidan alabilirsiniz. Unutmayın antioksidanlar kanserle savaşır ve ömrünüzü uzatır.

Asla demlikte kalan çayı ısıtıp tekrar içmeyin. Demlikte olan çayı tazeledikçe daha sağlıklı çay içersiniz. Çayı günde 3-4 bardaktan fazla tüketmeyerek vücdunuzu koruyabilirsiniz.

Çayın zararları:

Fazla içilen çay sinirlerde bozukluk, ellerde titreme, kabızlık, yüksek tansiyon, baş ağrısı, uykusuzluk ve idrara sık çıkmaya neden olabilir. Kronik tansiyon, romatizma ve migren hastalarının çayı sınırlı içmesi gerekir. Böbreklerinde kum veya taş olanlara çay tüketmeleri önerilmez.

Leave a Reply