Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir ve Nasıl Durdurulur?

Burun kanaması neden olur, nasıl durdurulur, neyin belirtisi ve bu gibi durumlarda ne zaman ve hangi doktora gitmeliyiz, işte burun kanamasıyla ilgili tüm detaylar yazımızın devamında. Bu sorun genel olarak çok basit olarak algılanan bir olaydır. Ancak burun kanaması her zaman için çok basit sebeplerden kaynaklanmaz. Genellikle %90’ı basit sebeplerden kaynaklanmaktadır. Fakat geriye kalan %10’u tümör gibi ciddi etkilerden meydana gelmektedir. Genel olarak %90’ı ciddi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçmektedir. Kendiliğinden geçmeyen burun kanamalarına karşı tıbbi müdahale gerekebilir. Bu anlamda burun kanamasının önemini biliyor olmak çok önemlidir. 

  • Burun Karıştırmak Burun Kanamasına Sebep Olan Basit Bir Etmen

Burun karıştırmaktan kaynaklı burun kanaması genel olarak küçük çocuklarda rastlanılan bir durumdur. Burna yabancı cisim sokmak ya da şiddetli burun karıştırmak gibi sebeplerden burun içi tahriş olacak ve burun kanaması görülecektir. Burun karıştırmasından kaynaklanan burun kanamalarında genel olarak kılcal damarlar hasar gördüğünden kanama olur. Bu durumda evde müdahale ederek burun kanamasını durdurabilirsiniz.

  • Travmalar Burun Kanamasına Sebep Olan Etkenler Arasında

Burun operasyonları ya da burnun basınç maruz kalmasına sebep olan burun spreyleri gibi tıbbi durumlar burunda travma oluşmasına sebep olabilir. Bunun haricinde burna alınan şiddetli veya hafif darbeler, bunun yanı sıra yüzme ve dalma esnasında oluşabilecek basınçta burnun travmaya maruz kalmasına sebep olabilir. Travmalardan kaynaklanan burun kanamaları genel olarak evde müdahale edilebilecek şiddettedir.

  • Burun İçinde Eğrilik Olması Burun Kanamasına Neden Olur

Burun yapısı da burun kanamasına sebep olan etkiler arasında bulunmaktadır. Burnun yapısında, burun içinde eğriliklerin olması durumunda normal hava akımı bozulacaktır. Bu durum ise burnun kurumasına, kabuklanmasına ve dolayısıyla kanamasına sebep olacaktır. Burun içindeki eğriliklerden kaynaklanan burun kanamaları evde müdahaleyle durdurulabilecek kanamalardır. Ancak bu kanamalar devamlı oluşacaktır. Tedavisi için burun eğriliğine karşı operasyon yapılması gerekmektedir.

  • Isıtma Sistemleri Burun Kanamasına Neden Olacaktır

Kış aylarında klima, elektrikli ısıtıcı gibi ısıtma sistemleri kullanılır. Hatta doğalgaz ve kaloriferde de aynı sorun söz konusudur. Çünkü bütün ısıtma sistemleri havayı kurutmaktadır. Kuruyan havanın solunması ise burnun da kurumasına sebep olacaktır. Burun kuruduğunda birin içinde kanama meydana gelecektir. Bu kanamalar genel olarak burun içinde olan akıntısı olmayan kanamalardır. Sümkürme esnasında oluşmaktadır. Ancak sıvı halde olsa da çok kolay bir şekilde durdurulabilir. Burun kanamasının olmaması için ise havanın nemlenmesi için ısıtma sistemlerinizin yanına su koymanız yeterli olacaktır.

  • Tümörler Burun Kanamasının En Önemli Sebebidir

Burunun içinde, sinüslerde ya da geniş yolunda tümör bulunması durumunda burun kanamasıyla sıklıkla karşılaşılacaktır. Tümörlerden kaynaklanan burun kanamalarında kan genel olarak sıvı ve akışkandır. Ayrıca tek taraflı olarak kanamanın görülmesi de tümörlerden kaynaklanan burun kanamalarının belirtisidir.

  • Hormonal Nedenlerde Burun Kanamasına Neden Oluyor

Hormonal sebeplerden burun kanamasına sebep olabilir. Menopoz dönemleri, hamilelik dönemleri hormonların değişime uğramasına sebep olmaktadır. Meydana gelen bu hormonal değişimler kan hacmi artış gösterecektir. Kan hacminin artması ise burun kanamasına sebep olmaktadır. Bu durumda burun kanaması durdurabilecek özelliktedir.

  • Kalp Damar Hastalıkları Burun Kanamasına Neden Olan Hastalıklar Arasında

Kalp ve damar hastalıkları da burun kanamasına neden olan hastalıklar arasında bulunuyor. Erişkinlerde görülen hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda kalp ve damar hastalıklardan kaynaklanan burun kanamasına neden olmaktadır.

  • Kan Pıhtılaşma Hastalığı Burun Kanamasına Neden Olan Önemli Etkilerdendir

Kan pıhtılaşma sorunu genel olarak doğuştan görülen bir hastalıkken, sonradan da görülmektedir. Kan pıhtılaşma sorunu yaşayan hastalarda kan hastalığı genel olarak burun kanaması olarak kendini göstermektedir. Ancak kan pıhtılaşma sorununuz varsa ve burnunuz kanıyorsa kanı durduramayabilirsiniz. Bu durumda tıbbi müdahale gerektirebilir.

Burun Kanaması Neyin Belirtisidir?

Burun kanaması bazen çok şiddetli sümkürmeden kaynaklı olarak ya da burna alınan darbelerden dolayı görülebilir. Burun kanamasının görülme sebepleri arasında kuru havada görülmektedir. Isıtma araçlarıyla havanın kuruması da burnun nemini kaybetmesine ve burun kanamasına sebep olacaktır. Ancak bunlar burun kanamasının hastalığa bağlı oluşan etmenleri değildir.

Burun kanaması solunum sistemi hastalıklarının belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra kan pıhtılaşma hastalığı da burun kanamasına sebep olabilir. Bu nedenle burun kanaması kan pıhtılaşma hastalığı belirtileri arasında bulunmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları da burun kanamasına sebep olan etkiler arasında bulunmaktadır.

Tümörler ise burun kanamasının en ciddi etmenidir. Her tümör burun kanamasına sebep olmaz. Ancak burunda oluşan tümörler, genizde oluşan tümörler ve beyin tümörleri genel olarak burun kanamasına neden olmaktadır. Karaciğer hastalıkları ve çok aşırı alkol almakta burun kanamasına sebep olacak etmenler arasında bulunmaktadır. K vitaminin eksik olduğu durumda da burun kanaması görülmesinin nedenleri arasında bulunmaktadır.

Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun kanaması yaşayan hastalar öncelikle başlarını öne eğerek, baş ve işaret parmağıyla burna baskı yapmalıdır. Bu baskıyı yaklaşık 5 -10 dakika süreyle yapmalıdır. 5 – 10 dakika sonra kanın pıhtılaşmış olması gerekmektedir. Burun kanamaları genel olarak burun damarlarının genişlemesinden kaynaklı oluşmuştur. Bunun için de burun kanı durdurulduktan sonra burnu sıktığınız bölgeye bu kez de buz baskısı yapmalısınız. Buz baskısı yapmanız damarlarınızın yeniden kasılmasını sağlayacaktır. Ancak bu durumda buzu doğrudan baskı yapmak yerine bir beze sararak baskı yapmanız daha doğru olacaktır.

Bazı kişilerin burnu sıklıkla kanar. Bu nedenle bu kişiler kanama oluşmadan önlem almalıdır. Burun kanaması olmadan alınabilecek önlemler nelerdir?

  • Burnunuz kuruduğunda hemen kanıyor olabilir. Bu durumda nemlendirici burun spreyleri kullanarak burun kanamasını bir nebze önlemiş olursunuz.
  • Bazı kişiler ise güneşe maruz kaldığında burun kanaması sorunu yaşarlar. Bu durumda şapka kullanılması güneşten korunmayı sağlayacaktır.
  • Eğer ki hava çok sıcaksa ve burun kanamasından şikâyet eden biriyseniz belli aralıklarla başınızı ıslatmanızda fayda vardır.
  • Çok şiddetli sümkürme ve çok şiddetli aksırma durumunda burun hasar alabilir. Burnun hasar alması ise burun kanamasına neden olacaktır. Bunun için çok şiddetli sümkürme ve aksırmadan kaçınılmalıdır.
  • Hapşırmaktan bazı kişiler çekinir ve hapşırmalarını tutmaya çalışırlar. Bu zararlı bir durumdur. Hapşırmayı tutmaya çalışırken ağızlarını kapatırlar ve bütün basınç burna yüklenir. Bu durumda burun kanayacaktır. Bu tarz burun kanamalarından korunmak için hapşırmanızı tutmamalısınız. Özellikle hapşırırken ağzınızı kapatmamalısınız.
  • Burun içini parmakla temizlemek bazı kişilerde alışkanlık haline gelmiştir. Ancak burun içini parmakla temizlemek burun içinin tahriş olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle de burun içini parmakla temizleme alışkanlığından vazgeçilmelidir.
  • Çok sıcak ve baharatlı yiyecekler burun kanamasına sebep olabilir. Bu duruma çok sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Çok sıcak duş almakta burun damarlarını genişletecek ve genişleyen damarlardan dolayı burun kanaması oluşacaktır. Bunun için de çok sıcak duş alınmamalıdır.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların çok sık kullanılması burun kanamasına sebep olabilir. Bu durumda bu tarzda kan sulandırıcı ilaçlardan olabildiğince uzak kalınmalıdır. Mecburi olmadığı sürece kullanılmamalıdır.

Her şeye rağmen devam eden burun kanamalarında tampon yapılabilir. Ancak burun kınamasının 10 dakikayı geçkin süredir geçmemiş olması durumunda acil müdahale gerekebilir.

Burun Kanaması İçin Hangi Doktora veya Bölüme Gidilir?

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

  • Eğer ki burun kanamalarınız tekrarlıyorsa doktora görünmeniz gerekebilir.
  • Burun kanaması tek bir bölgede oluşmamış ve özellikle idrar ve dışkılamayla birlikte görülüyorsa mutlaka doktora görünmeniz gerekir.
  • Eğer ki burun kanamanız darbe ya da travmadan kaynaklı oluşunca burunda morarma ve çürükler meydana gelebilir. Bunların birlikte görülmesi halinde doktora başvurmalısınız.
  • Eğer ki pıhtılaşma sıkıntısı yaşatabilecek karaciğer ya da böbrek hastalıklarının varsa, hemofiliyseniz doktora başvurmanız gerektir.
  • Yakın zamanda kemoterapi alan hastalarda burun kanamasının durmasıyla ilgili problem yaşayabilir. Bu durumda doktorunuza durumu bildirmeniz gerekir.
  • Burun kanamanızı durdurmaya çalıştıysanız ve üzerinden 10 dakika geçmesine rağmen burun kanamanız durmuyorsa doktora başvurmanız gerekmektedir.
  • Kanamanız duruyor ancak çok kısa sürede yeniden tekrarlıyorsa burun kanamasına sebep olmaktadır.
  • Burun kanamasıyla birlikte fenalaşma, sersemlik ve bayılma hissi gibi durumlar bulunuyorsa acilen doktora başvurulmalıdır.
  • Burun kanamasıyla birlikte çarpıntı, nefes almada zorluk yaşanması da burun kanamasını ciddi bir konuma taşımaktadır. Dolayısıyla doktora başvurmak gerekir.
  • Burun kanamasının yanı sıra ağızdan kan gelmesi, kan tükürmek ve kan kusmak gibi sebepler doktora gitmenizi gerektirir.
  • Yüksek ateşte burun kanamasına sebep olur. Eğer ki ateşiniz 38,5’tan yüksekse burun kanamasını ciddileştirmektedir. Bunun için de doktora başvurmanız gerekir.

Burun kanaması için doktora başvururken burun kanamanızın sebebi de önemlidir. Eğer ki burun kanamanız kalp – damar hastalıklarınızdan kaynaklanıyorsa kardiyolijiye gitmelisiniz. Ancak burun kanamanızın sebebini tam olarak bilmiyorsanız kulak burun boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Leave a Reply