Kulak şişmesi nedenleri ve tedavisi

Kulak şişmesi nedenleri ve tedavisi: Kulak şişmesi pek çok nedenden olabilir. Kulağın şişmesinin yanında kızarıklık ve ağrılar da oluşabilir. Bu durumda, kulağın neden şiştiği anlaşılmalı ve tedavisi planlanmalıdır. Çünkü kulak şişmesi çeşitli iltihaplar, alerjiler ve çeşitli böcek ısırıkları kaynaklı oluşabilmektedir. İşte, kulak şişmesi nedenleri ve tedavisi;

Kulak şişmesi neden olur?

Kıkırdak iltihabı:

Kulakta olan şişme, kıkırdağın üzerinde yani kulağın üst kısmında olursa bu durum kulaktaki kıkırdak iltihabıdır. Bu durum, kıkırdağın küpe takmak amacı ile delinmesi, kulakta olan yaralar ve kesikler, iç kulağa yapılan operasyonlar ya da kulak estetiği kaynaklı operasyonlardan mikrop kapma ile gelişmektedir.

Dış kulak iltihabı:

Kulak kanalından kulak zarına kadar olan kısmın iltihaplanması, kulak derisinde şişme ve kızarıklık yaratabilir. Dış kulak iltihabı, temiz olmayan havuza girmek, egzama, kulak çöpü ile temizlik yapmak, kulağın tahriş olması kaynaklı oluşabilir.

Alerjik reaksiyonlar:

Kulakta yabancı madde, küpe ve piercing gibi nedenlerle alerji gelişebilir. Bu durumda kulakta şişme ve kulak memesinde iltihap oluşabilir. Kulak memesinde şişme, genellikle alerji kaynaklı oluşmaktadır.

Böcek ısırıkları:

Gece yattığınızda hiçbir şeyiniz yokken, sabah kalktığınızda kulağınız şişse kesinlikle böcek ısırığı kaynaklıdır. Çok sık rastlanan bir durumdur. Kulağa alınan bir darbe, kulağın yanması veya kimyasala maruz kalması diğer kulak şişmesi nedenidir.

Kulak şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kulak şişmesi tedavisinde, öncelikle şişkinliğe neden olan sorun bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Şişkinlik iltihap kaynaklıysa doktor hemen bir antibiyotik yazacaktır. Veya iltihabı delerek boşaltmak isteyebilir. Eğer kıkırdak iltihabına müdahale edilmezse, bu durum kıkırdağın bir kısmının kaybına neden olabilir. Ölü dokunun cerrahi bir operasyonla alınmak zorunda kalabilir.

Şişkinliğin sebebi kan toplanmasıysa, hemen kanın dışarıya akıtılması gerekmektedir. Delik açılarak, kan akıtılır ve tampon uygulanır. Enfeksiyon kapmaması için hemen antibiyotiğe başlanmalıdır. Bölge temizleninceye kadar dezenfekte edilmeli ve bandaj değiştirilmelidir.

Dış kulak iltihabı kaynaklı kulak şişmesi varsa antibiyotikli damlalar, mantar kaynaklı enfeksiyonlarda antimikotikler kullanılır.

Böcek ısırıklarında, öncelikle kulak derisinde ısıran böceğin parçası olup olmadığı kontrol edilmelidir. Etkilenen bölge, su ve sabun ile iyice temizlenmelidir. Buz ile kompres yapılmalıdır. Enfeksiyondan korunmak için, bölgeye el ile müdahale edilmemelidir. Buz ile kompres yapılmalı, ağrı kesici alınmalıdır. Fakat kulaktaki şişme, yüze geçer ve soluk almada zorlanma oluşursa kesinlikle hemen bir hastaneye gidilmelidir. Bunlar anaflaktik şok belirtisi olabilir.

Leave a Reply