Burun kaşıntısı neden olur, tedavisi nasıl yapılır?

Burunda oluşan kaşınmalar genelde alerji kaynaklıdır. Alerjik rinit yani saman nezlesi, alerjenle bir arada olduğunuzda ortaya çıkar. Burunda oluşan akıntı, hapşırma, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı başlıca belirtileridir. Genelde bu durum, küfler, ev tozu akarları, polenler ve mantarlar kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Çözümü, alerjenden uzak durmaktır.

Polen alerjisi dediğimiz durum, belirli mevsimlerde yani ilkbaharda polenlerin ortaya çıkması ile meydana gelir. Alerji belirtilerine bazen, boğazda kaşıntılar ve geniz akıntısı da eşlik edebilir. Öksürük, hırıltı, nefes darlığı, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntı da oluşabilir.

Alerjik astımı olan hastalarda saman nezlesi, atopik dermatit ve göz nezlesi gibi alerjik hastalıklar oluşabilir. Saman nezlesi olan hastalarda, bronş hassasiyeti ve alerjik astım oluşabilir. Saman nezlesi bu nedenle hafife alınmamalıdır. Solunum fonksiyon testleri yapılmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında aksırık, burun akıntısı, burun ve boğazda kaşıntı, burunda tıkanma olması polenlere bağlı alerjik rinit belirtisi olabilir.

Burun kaşıntısı tedavisi:

Öncelikle alerjiye neden olan etmenler uzaklaştırılmalıdır. Tetikleyici olan ev tozu akarları, küf mantarları, aşırı kuru hava, sigara dumanı ve kuvvetli kokular ortamdan çıkmalıdır. Evde toz oluşturan halı ve mobilyalar olmamalıdır. Evler iyi temizlenmeli ve kuvvetli bir süpürgeyle düzenli olarak süpürülmelidir. Hastanın bulunduğu ortamdaki havanın nemli olması sağlanmalıdır.  Polenlere duyarlılığı olan kişilere, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapalı ortamlarda bulunmaları önerilir.

Hastalara burun içinin temizlenmesi önerilir. Püskürtme aparatlar ve burun içi serum fizyolojik ile temizlik yapılması önerilir. Bu sayede burunda olan akıntılar atılır, burun içi nemlenir ve alerjenler uzaklaşır.

Burun akıntısı, hapşırık ve burun kaşıntısı belirtilerinin ortadan kalkması için antihistaminik kullanılır. Hastanın şikayetinin çok fazla olduğu dönemlerde, bu ilaçlar doktorun önerdiği dozlar kadar alınarak rahatlatılır. Bu ilaçlar, sadece belirtilerden kurtulmak için alınır sürekli kullanılmaz. Bu ilaçların bir de sprey şeklinde olanları vardır.

Tedavi ile kontrol altına alınamayan, kronik ve tüm yıl devam eden alerjik rinitte doktor koruyucu ilaçlar kullanmanızı isteyebilir. Sürekli burun akıntısı, burun tıkanması, hapşırık ve burun kaşıntısı şikayetleri yoğun olan hastalarda bu ilaçlar kullanılır.

İmmünoterapi denilen aşı tedavisinde, hastalığın kontrol altına alınması için, alerjen hastaya yavaş ve artan dozlarla verilir. Bu sayede vücut alerjene duyarsızlaşır. Bu tedavi her hastaya uygulanamamaktadır.

Leave a Reply