Boyunda sinir sıkışması nedenleri belirtileri ve tedavisi

boyunda sinir sıkışması

Boyunda sinir sıkışması ciddi manada rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır, peki boyunda sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır işte ayrıntılar. Bazen bir anda oluşur ve 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir. Fakat, uzun süren ağrı varsa doktora gitmek gereklidir. Uzun süren sinir sıkışması zararlı kabul edilir. İşte, boyunda sinir sıkışması belirtileri ve tedavisi;

Boyunda sinir sıkışması belirtileri

Omuzlarda, kollarda ve ellerde uyuşmalar, yanmalar, eklemlerde kas spazmları, boyunda oluşan şişlikler, başın arka kısmında ağrı, kaslarda güçsüzlük ve düzensiz ağrılar olarak kabul edilir.

Boyunda sinir sıkışması nedenleri

Sinir sıkışması

Boynun aşırı derece zorlanması, yük koyulduğunda ve basınç yükseldiğinde sinir sıkışması oluşur. tekrarlayan zorlamalar ve vücudun uzun süre aynı şekilde kalması sinirlerin sıkışmasına neden olur. Uzun süre aynı yastıkta yatmak bile boyunda sinir sıkışmasına neden olabilir.

Boyun kireçlenmesi

Boyun kireçlenmesinde, boyun omurunda olan kemikler hasar görür. Hatta vücut eklemleri bile hasarlanabilir. Eklemlerde olan kıkırdaklar, boyun kökünde olan sinirler baskı ile ciddi ağrılara neden olur.

Bel fıtığı

Bel omurunda olan diskin yırtılması ile dışarıya dik içinde olan jölemsi yapının taşması ile oluşur. sinirlere olan baskı nedeni ile uyuşma, ağrı ortaya çıkar.

Omurga incinmesi

Omurgada ani hareketlerle oluşan incinmeler boyun sinirlerinin sıkışmasına neden olur. Ayrıca, dejeneratif disk hastalığı, spinal stenoz boyunda sinir sıkışmasına neden olur.

Boyunda olan sinir sıkışması tedavisi

Boyunda oluşan sinir sıkışmasında öncelikle sinir sıkışmasının sebebi bulunarak tedavi altına alınır. Kireçlenme, bel kayması, travma kaynaklı olan durumlarda tedavi ile altta yatan hastalık tedavi edilerek hasta rahatlatılır.

Evde boynunuzu mutlaka dinlendirin. Hareketsiz bir şekilde bir yerde durmayın, yastığınızın başınızı ve boynunuzu desteklemesine önem verin. Uzun süre bilgisayar başında durmak, boyun sinir sıkışmasının başlıca belirtisidir. Boynu, rahat bırakın, dinlendirin ve 20-30 dakika aralıklarla sıcak ve soğuk kompres yapın.

İbuprofen ve naproksen gibi ilaçlar, boyunda olan iltihaplanmayı azaltır ve sinir sıkışması ağrısını alır. Boyna uygulanan masaj ve egzersizler ile kas gerginliği alınır ve boyun rahatlatılır. 30 saniye boyunca boynu sağa ve sola çevirmek çok etkili bir egzersizdir.

Yeme alışkanlıklarında listeye lifli gıdalar eklemek çok önemlidir.

Tüm bunlara rağmen boyun ağrınız 1 haftadır devam ediyorsa mutlaka hastaneye gitmelisiniz.

Leave a Reply