Felç (İnme) belirtileri Felç anında ilk müdahalede neler yapılır?

felc-belirtilerine-dikkat

Kişinin hayatını olumsuz olarak etkileyen Felç ya da halk dilinde inme, olarak bilinen bu hastalık tüm hayatı derinden etkilemektedir, kişinin hayatını aniden değiştirebilen bir hastalıktır. Felç, birdenbire geliştiği gibi saatlerce de sürebilmektedir. Felç belirtilerini bilmek, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmak ciddi sonuçların doğmasını önlemek demektir. Bundan dolayı felç belirtilerini öğrenelim ve dikkat edelim.

Felç belirtileri nelerdir?

  • Aniden gelişen uyuşma, güçsüzlük, gıdıklanma hissi, el, yüz, kol ve bacaklarda hareket kabiliyetlerinde azalma yaşanması. Özellikle vücudun yalnızca bir tarafında bunların yaşanması.
  • Görme fonksiyonunda değişikliklerin olması
  • Konuşma bozukluğu ve güçlük çekme
  • Oldukça basit konuşmaları algılamada sorun yaşama
  • Denge ve yürümede ani gelişen sorunlar
  • Birden gelişen ciddi derecede şiddetli bir baş ağrısı ( Yaşanan diğer baş ağrılarından farklı bir ağrı oluşursa )

Felç belirtileri, altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kan pıhtısı veya beyin kanaması kaynaklı mı ya da beynin hangi bölümünde olduğuna göre değişmektedir.

Felç ( inme ) belirtileri başka hastalıklarının belirtileriyle karıştırmayın. Genellikle aniden gelişmektedir, ancak saatler boyu da dürebilmektedir. Önce vücudunuzda bir güçsüzlük hisseder, zaman geçtikçe vücudunuzun herhangi bir tarafında yer alan organlarınızı hareket ettiremediğinizin farkına varırsınız.

Kişide birkaç küçük inme sırasıyla meydana geldiyse yürüme, düşünme, davranış ve vücut dengesi kademeli bir biçimde etkilenebilmektedir. Küçük boyutlu inmelerin belirtilerini anlayabilmek kolay değildir. Yaşanan belirtileri yaşlılığa bağlayanlar ya da başka hastalıklara bağlayanlar olabilmektedir. Böyle bir yanlışa düşmeyin ve hemen en yakın bir hastanenin aciline başvurun.

Felç ile ilgili bilinmesi gerekenler;

Beyin enfarktüsü olarak da bilinir, nedeni nedir?

Kalp anfarktüsünde kan pıhtısının kalbe giden damarı tıkamasındaki gibi, felç durumunda da beyinde bulunan atardamar kan pıhtısından dolayı tıkanmaktadır. Bunun sonucu olarak da beynin farklı yerlerine oksijen akışı kesilir. Son olarak da beynin o bölgesindeki sinir hücreleri ölür.

Sadece yaşlılar mı felç geçirir?

Tabi ki hayır. Yaşlılık felç geçirme riskini yükseltir, ancak çocuklar ve gençler de felç geçirme riski altındadırlar.

Felcin ilk belirtilerinde tedavi neden önemlidir?

Her geçen dakika altın değerinde olup, beyinde yaşanan kanama ne kadar uzun sürerse kalıcı hasar olması ve hayatın riske girmesi o denli yüksektir. Bundan ötürü, felç ile ilgili ilk belirtiler fark edildiğinde hemen tıbbi yardım alınmalıdır.

Felç anında İlk müdahalede neler yapılır?

İlk önce hasar gören damar tomografi ile belirlenir. Sonrasında da hangi hücreler kurtarılabilir buna bakılır. Tıkanan bir damarı üç saat içinde ilaçlar yardımıyla temizlemek mümkün olabilmektedir.

Felç sonrası ne tür etkiler vardır?

Felç geçirmiş olan kişiler daha çok görme ve konuşma bozuklukları ile birlikte sersemlik gibi etkilerle yaşayabilmektedirler. Bazı hastalarda şikayetler birkaç günde geçebilirken, bazı hastalarda ise kalıcı olabilmektedir.

Ölen beyin hücreleri ne olur?

Beyin hücrelerinin işleyişi oldukça ilginçtir. Beyindeki ölen hücrelerin görevlerini çevresindeki diğer hücreler üstlenmektedir. Bu görev üstlenme eyleminin gerçekleşebilmesi için, vakit kaybetmeden yeni görevlerine alıştırılmaları gerekmektedir. Bunu sağlamak için de erken terapi yapılmalıdır.

Felcin tek sebebi damar tıkanıklığı mıdır?

Bu sorunun yanıtı hayırdır. Çünkü beyin kanaması neticesinde de felç geçirilebilir. Oluşan kanama damarda basınç oluşturmakta ve damarın yapısını bozmaktadır. Dolayısıyla da işlevlerini yerine getirememektedir. Bundan dolayı kanamanın kesinlikle durdurulması gerekmektedir.

Birtakım ilaçlar felç riskimi arttırır mı?

Ephedrin maddesinin felç riskini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu madde daha çok soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarında bulunmaktadır. Gerekli olmadıkça ve doktorunuz reçete etmedikçe ephedrin içerikli ilaçlar kullanmamaya özen gösterin.

İkinci kez felç olasılığı yüksek midir?

Eldeki istatistiklere bakıldığında felç geçirmiş olan kişilerin yaklaşık %10 – %15 kadarı tekrardan felç geçirmektedir. Bunun önüne geçebilmek için aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaç takviyesi alınması gerekmektedir. Bu uygulama sayesinde kandaki pıhtılaşma ve tıkanma riski minimuma inmektedir.

Leave a Reply