Boyun Kütletmenin Zararları

Boyun kütletmek boynu rahatlatmak amacıyla yapılan bir eylemdir. Kısa vadede rahatlama sağlasa da uzun vadeli olarak zararlı bir davranıştır. Buna benzer olarak elleri rahatlatmak için eller kütletilmektedir. Ancak hem elleri kütletmek hem de boyun kütletmek oldukça zararlı davranışlardır

Rahatlamak İçin Yapılan Hareketlerin Zararları

Günlük yaşamın yoğunluğu, stres, sürekli masa başında çalışmak, ağır yük kaldırmak, duruş bozuklukları gibi nedenler boyun ağrısına ve boyunda tutulmalara sebep olabilir. Böyle durumlarda rahatlamak isteyen bireyler boyunlarını kütletirler. Aynı şekilde bel ağrıları da son zamanlarda çok yaygınlaştı. Kötü yaşam tarzından ötürü artan bel ağrılarına sahip insanlar de çareyi bellerini kütletmekte arıyorlar. Hatta bununla kalmayıp sırt çiğnetme gibi oldukça yanlış yollara da başvuruyorlar. Boyun kütletme rahatlama için yapılmaktadır ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek çok yanlıştır. Boyunu hızlıca sağa sola çevirmek eklemleri çok zorlamaktadır. Eklemlerin içinden geçen sinirleri sıkıştırmaktadır. Bu sinir sıkışması da çok daha şiddetli ağrılara sebebiyet vermektedir. Şiddetli boyun ağrıları da kas spazmlarına neden olmaktadır. Bu durumun bilinen ismi ise kireçlenmedir. Yani boynu rahatlatmak için yapılan bu hareketler tam aksine boynu daha da ağrıtmaktadır.

Rahatlamak İçin Yapılan Ani Sırt Hareketleri

Rahatlamak için yapılan tek hareket boyun kütletmek değildir. Sırt kütletmek ve sırt çiğnetmek de sıklıkla tercih edilen rahatlama yöntemleridir. Sırt ağrısını hafifletmek isteyen bireyler çeşitli çareler aramaktadır. Sırt ağrılarının çok yaygın olmasının sebebi sırttaki kasların hassas bölgelere yakın olmasıdır. Özellikle omurganın çevresindeki kaslar oldukça hassaslaşmıştır. Bu durum da kasın çok fazla kasılmasına neden olmaktadır. Bu hassas noktalara etki eden bazı etkenlerde ağrıları daha da tetiklemektedir.

Boyun ve Sırt Ağrılarına Neden Olan Etkenler

Sırt ağrılarının en fazla karşılaşılan nedenlerinden ilki strestir. Stres, yalnızca sırt bölgesini değil boyun bölgesini ve bel bölgesini de etkilemektedir. Stresten dolayı   Bu bölgelerde kasılmalar meydana gelmektedir. Stresten sonra gelen bir diğer etken ise aşırı sıcak ya da aşırı soğuklara maruz kalmaktır. Genellikle sadece soğuğun ağrılara neden olduğu düşünülür ancak aşırı sıcakta boyun ve sırt ağrılarını tetiklemektedir. Bazı insanlar rahatlamak için sırtlarını çiğnetmektedir. Ancak sırt çiğnetmek kaslar için çok zararlıdır. Üstelik kimi zaman kas yırtılmalarına dahi neden olabilmektedir. Bazen de sırt çiğnemeleri o bölgedeki küçük eklemleri zedeleyebilir. Bu çok fazla görülen bir durum değildir ancak mümkündür.

Boyun Ağrısı ve Masaj

Boynu ağrıyan insanlar genellikle arkadaşlarından, yakınlarından masaj yapmasını isteyebilmektedir. Fakat bu masaj profesyonellerce yapılmadığında fayda sağlamaz. Tam aksine ağrıları daha da arttırabilir. Boyun ağrısını eskisinden daha da ağır bir hale getirebilir. Bilinçsiz yapılan masaj yalnızca ağrıları arttırmakla kalmamaktadır. Ağrının tedavi sürecini de uzatmaktadır. Bu tedavi sürecinde bazen ilaçlar da kullanılmaktadır.

Boyun Ağrısı Tedavi Süreci

Boyun ağrısı çeken bireyler ilk olarak dinlenmelidir. Genellikle yorgunluktan ve stresten kaynaklanan boyun ağrıları, iyi bir istirahat süreciyle hafiflemektedir. Yatarak dinlenmek bireyleri rahatlatmaktadır. Ancak çok uzun süre yatmak da bölgenin yapısını bozabildiğinden dolayı maksimum bir hafta dinlenmek yeterlidir. Ancak dinlenme süresinden sonra da bireyler ağrıyan yerlerini zorlayacak ani hareketlerden kaçınmalıdır.

Bel Ağrısı Tedavi Süreci

Bel ağrıları, bel bölgesindeki kasların güçsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. Buradaki kaslar çok fazla çalışmadığından güçsüzdür. Bu nedenle eğer bu kaslar aniden çok çalışırsa doğal olarak ağrılar meydana gelir. Ağrıların önüne geçmek için bu kasları güçlendirmek gerekir. Kasları güçlendirmek de egzersiz ile sağlanır. Beli zorlamayacak ancak kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapılmalıdır. Tüm ağrıların bir diğer tedavisi ise stresten uzak durmaktır. Stres tüm ağrıları tetikleyen bir unsur olduğu için stres kaynaklı ağrılar için stresten arınmak şarttır. Tedavi sürecini başlaması için mutlaka doktora gitmek gerekir. Doktor kişinin yaşını, günlük aktivitelerini baz alarak bir tedavi planı oluşturur. Kimi zaman yalnızca egzersiz ve dinlenme yeterli olurken kimi zaman da bu tedavi ilaç ile desteklenmektedir.

Leave a Reply