Diz protezi nedir? Diz protezi Ameliyatı öncesi ve sonrası süreç nasıldır?

Diz protezi nedir? Kimlere gereklidir? Ameliyat öncesi ve sonrası süreç nasıldır; Dizde oluşan çeşitli hasarlarda bazen diz protezi kullanılır. Diz protezi, dizden 3 kemiğin yüzeysel olarak kesilip üzerinin kaplanması ile oluşur. Genelde metal ya da plastik parçalar kullanılarak yapılır. Tedavi edilemeyen diz sorunlarında hasta hayatına devam edemiyorsa diz protezi kullanılır. İşte diz protezleri ve ameliyatlar;

Diz protezinde parçaları kemiğe tutturmak için 2 yöntem uygulamaktadır. Bunlar; Kemik çimentosu ya da kemikle bütünleşen protezlerdir. Bugün, uygulamanın neredeyse tamamı çimentolu olarak yapılmaktadır. Çimento yaklaşık 2 yıl kadar dayanır. Çimento, kemikle protezi birbirine bağlayan katı bir maddedir. Kırılma olayı çok az ve sağlıklıdır.

Hastalar, operasyon sonrası hemen ertesi gün yürümeye başlar. 4-7 gün kadar hastanede yatan hastalar, taburcu olduktan sonra hayatlarına devam ederler. Dikişler 15 gün içinde alınır. Hasta, operasyon sonrası diz bükme ve adale güçlendirme hareketlerine başlar. Doğal yürüme yaklaşık 1,5 aydan sonra başlar. Hastanın yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi diz protezinin ömrünü belirlemektedir.

Protezlerin yaklaşık olarak ömrü 20 yıl kadardır. Protez, ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar. Protezin gevşemesi ve aşınması ağrıya neden olmaktadır. Bu durumda gevşeyen parçalar değiştirilebilir. Bu uygulama, protezin takılmasından çok daha pahalı ve zor bir işlemdir. İleri düzeyde teknik istemektedir. Diz protezinin ömrü iyi yapılması, ameliyatla yerine koyulması ve ameliyat sonrası bakım ile doğru orantılıdır.

Diz protezi ameliyatları genelde epidural anestezi ile uygulanmaktadır. Hastanın bu uygulama ile belden aşağısı uyuşur. Bu uygulamaya elverişli olmayan hastalara genel anestezi uygulaması yapılır. Ameliyat sonrası hastanın ağrısı azalır ve kontrol altında tutulur.

Ameliyat sonrası komplikasyonlar:

Ameliyat sonrası görülen komplikasyonlar her ameliyatta görülebilenlerdir. Protezlerde enfeksiyon görülme oranı yaklaşık %1’in altındadır. Enfeksiyon oluşursa, operasyon ile eklemin yıkanması gerekebilir. İleri enfeksiyonlarda protez çıkarılır. Yaklaşık 1,5 ay kadar antibiyotik kullanılır ve protez tekrar yerine takılır. Enfeksiyon olmasın diye, ameliyat sırasında ve sonrasında hastaya damardan antibiyotik verilir.

Hastanın derin ven trombozu, yani toplardamarda kan pıhtılaşması olması %5’in altındadır. Bundan korunmak için hastaya kan sulandırıcı ilaçlar, ameliyat sırasında engelleyen çoraplar ve yatak içi egzersizler uygulanır. Bazı hastalar bu duruma yatkındır. Kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı, hastanın daha önce ven trombozu geçirmesi, bacaklarda varis olması ve ailede yatkınlık olması hasta için önlem alınması gereken durumlardır.

Protez ameliyatlarında oluşabilen bir diğer sorun teknik hatalardır. İşinde uzman olmayan deneyimsiz doktorların yaptığı uygulamalarda teknik hatalar oluşabilir.

One Response

  1. mehmet BASAR 8 Kasım 2017

Leave a Reply