Ankilozan spondilit hastalığı nedir ve tedavisi

ankilozan spondilit

Ankilozan spondilit hastalığı nedir ve tedavisi

Ağrılı bir süreci olan ve omurgayı olumsuz etkileyen Ankilozan spondilit romatizmal bir hastalıktır ve genellikle bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Bundan dolayı tanısında 8 yılı bulan gecikmeler yaşanmakta, bazı hastalara bel fıtığı tanısı bile konulabilmektedir. Hastalıkta erken tanı ve teşhis ile tedavinin başlaması çok önemlidir. Yazımızda sizlere ankilozan spondilit hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgi vereceğiz.

Ankilozan spodilit erkeklerde daha çok görülmektedir:

Hastalık cinsiyet ve yaş ayırmaksızın herkeste görülebilmekte, ancak erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Daha çok 20’li yaşların ortalarında başladığı gözlemlenmiştir. Yeterli tedavi yapılmadığında hastalık ilerlemesini sürdürmekte ve sürekli ağrı yapmaktadır. Sonucunda da hastaların ruhsal durumları üzerinde ve sosyal durumlarında da negatif etkiler yaşatabilmektedir.

Uzun süreli dinlenme sonrası bel tutulması olabilir:

Bel fıtığının tam tersi bu hastalıkta istirahat etmek ağrının hafiflemesini değil artmasını sağlar. Belde belirgin bir ağrı olmasa da, kalçalarda bir ya da iki tarafta ağrı ile başlamaktadır. 40 yaşından genç olanlarda sabah kalkıldığında veya uzun süreli istirahatten sonra 1 saati geçen bir tutulma oluyorsa, bu da egzersizle azalma österiyorsa mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurmak gerekir.

İlaç tedavisi ile fizik tedavi birlikte uygulanmalıdır:

Tedavinin amacı ağrıların azaltılması, eklem hareketliliği ile birlikte vücut pozisyonunun korunmasını sağlamaktır. Başarılı bir tedavi için egzersiz, ilaç tedavisi ve fizik tedavinin beraberce uygulanması gerekmektedir. Egzersizler omurga hareketliliğini korumak içindir. Kullanılan ilaçlar klasik türden olduğu gibi biyolojik ilaçlar da kullanılmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi ve egzersizler, hastanın rahatlaması ve sabah rahat uyanabilmesine yardımcı olmaktadır.

Doktor tavsiyelerine önem verilmeli:

Ankilozan spondilit hastalığında geç tanılama ve tedavinin gecikmesi hastanın omurgasında kamburlaşmaya neden olabilir. Bu kamburlaşma kötü bir görünümün yanında gündelik hayatta da sıkıntı yaşatır. Doktorunuzun önerilerine uyarak düzenli egzersizlere devam edilmesi ilerleyen dönemde olası sorunları önleyebilir.

Ankilozan spondilit tedavisinde uyulması gereken kurallar:

1- Yapılan egzersizlerde akciğer kapasitesinin artması sağlanmaktadır. Bu egzersizlere solunum egzersizlerinin de eşlik etmesi gerekmektedir.

2- Yatılan yatak orta sertlikte olmalı, yastığın da boyun boşluğunu dolduracak eşkilde olması önemlidir.

3- Omurganın hareketini engelleyeceği için korse kullanılmaması önerilmektedir.

4- Sağlıklı ve düzenli bir beslenme şekli izlenmelidir. Sigaradan uzak durulmalıdır.

5- Vücudun uzun müddet aynı pozisyonda kalmaması, dik tutulmaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Günde 20 dakika kadar sırt üstü veya yüzükoyun yatılmalı, yan tarafa dönük ve bacaklar karna çekili şekilde yatılmamalıdır.

Leave a Reply