Böbreklere zarar veren 10 kötü alışkanlık

Böbrekler, insan sağlığı bakımından hayati önem taşıyan organların başında gelmektedir. Böbreklerin kanı filtreleme, idrar oluşturma, mineralleri özümseme, asitleri etkisizleştirme ve toksinleri eleme gibi görevleri vardır. Yazımızda, böbreklere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Yukarıda sıraladığımız önemli görevleri olan böbreklerle ilgili sorunların ortaya çıkması zaman almaktadır. Bunun sebebi de kapasitesi %20’lere kadar düşse de böbreklerin işlevlerini yerine getirmesidir. Buna bağlı olarak böbrek hastalıkları daha çok sinsi hastalıklar sınıfındadır. Dolayısıyla böbreklere iyi bakmak ve kontrolü ele almak oldukça önemlidir. Bazı alışkanlıklar nedeniyle farkında olmaksızın böbrekleri zorluyor ve zarar veriyor olabilirsiniz. Bu noktada böbreklerle ilgili en çok yapılan hataları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yeterli miktarda su içilmemesi;

Gündelik hayatta yeterli miktarda su içilmiyorsa, atık maddeler vücutta birikmeye başlar ve sağlığa zarar verir. Bu atık maddeleri ve toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için yeteri kadar su içmeli ve böbreklere yardımcı olmalısınız.

  • Aşırı tuz tüketmek;

Vücudumuzu tuz ve sodyuma olan ihtiyacı bir gerçektir. Fakat çoğu kişi gerekli olan miktardan daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz alımı tansiyonun yükselmesine neden olur ve böbreklerin aşırı yüklenmesine yol açar. Bunun için günlük tuz tüketiminin 5 gramla sınırlandırılması gerekmektedir.

  • İdrar tutmak;

İdrarın tutulması ve tuvalet ihtiyacının ertelenmesi neticesinde, böbrek taşlarının oluşumundan böbrek yetmezliğine kadar birçok probleme yol açabilmektedir. Bu nedenle idrar tutma alışkanlığınızdan vazgeçmeli ve buna dikkat etmelisiniz.

  • Fazla şekerli tüketmek;

Günlük 2 bardak şekerli içecek tüketen kişilerin idrarında protein olma ihtimali oldukça yükselmektedir. İdrarda protein olması böbreklerin yeterince iyi çalışmadığı anlamına gelir.

  • Aşırı hayvansal protein almak;

En başta kırmızı et olmak üzere, hayvansal proteinlerin aşırı tüketilmesi böbreklere yük bindirmektedir. Protein alımı arttıkça böbrekler de o oranda çalışırlar ve yorulmaya başlarlar.

  • Vitamin ve minerallerin eksikliği;

Sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmek yalnızca zayıflamak istediğiniz zaman olmamalıdır. Vitaminlerin ve minerallerin eksik kalması böbreklerde taş oluşumuna ve böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Böbreklerde taş oluşmasından korunmak için B6 vitaminleri ve magnezyum alımı oldukça önemlidir.

  • Kahve alışkanlığının olması;

Kafein de tuz gibi tansiyonun yükselmesine ve böbreklerin üstünde yük oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kafein içeren içecekleri sınırlandırmakta fayda vardır.

  • Uyku bozuklukları;

Vücudun sağlıklı olması iyi bir gece uykusunu da beraberinde getirmektedir. Uykusuzluğun olması birçok hastalıkla bağlantılı olabilir ve böbrek rahatsızlıkları da bunlardan biridir. Uykudayken zarar gören böbrek dokuları onarılmaktadır.

  • Alkol tüketmek;

Böbreklere zarar veren toksinlerin en başında alkol gelmektedir. Aşırı olmamakla birlikte az miktarda tüketmek sorun yaratmaz, ancak aşırı tüketilmeye başlandığında karaciğer ile beraber böbrekler de hasar görecektir.

  • Ağrı kesici ilaçlar almak;

Küçücük bir ağrı olduğunda bile ağrı kesici alıyorsanız, böbreklerinize olduğu gibi karaciğerinize de ciddi zarar verirsiniz. Bu nedenle, gelişigüzel bilinçsizce ağrı kesici ilaçlar alınmaması gerekir.

One Response

  1. Mehmet Akın 10 Temmuz 2017

Leave a Reply