Bitlenme (pedikülozis) neden olur belirtileri ve tedavisi

bitlenme ve tedavisi

Bitlenme (pedikülozis) neden olur belirtileri ve tedavisi: Bitlenme, insan saçında üreyen ve yaşayan her gün 2-8 defa kan emerek beslenen gri, küçük ve kanatsız saç biti denen böcekler nedeniyle oluşur. Bitin kendisini gözle görmek zordur, sirke adı verilen yumurtaları daha rahat görülürler. Daha çok kulak arkalarında, başın arka kısmındaki saç tellerine tutunmuş olarak ve boyna yakın kısımda bulunurlar.

Bitin yumurtaları olan sirkeler yıkanmak suretiyle temizlenemez. Öncelikle etkili bir ilaç kullanılarak öldürülmeli, sonrasında da özel bir tarak yardımı ile saçtan taranarak temizlenmelidir. Saç biti, insan vücudundan ayrı olarak sadece 48 saat kadar yaşarlar. Evcil hayvanlar üzerinde yaşamaları mümkün değildir. Bitin yumurtaları yani sirkeler de insan vücudu dışında 10-15 gün kadar yaşayabilmektedirler.

Bit nasıl bulaşır?

Bitlenmek, pislikle alakası olmayan bir durumdur. Bit, kirli saçın yerine sağlıklı ve temiz saçı tercih eder. Çocuklar ve yetişkinler her yaş grubundaki insanlar bitlenebilir. Bitlenmenin en yaygın belirtisi başın ve ensenin çok şiddetli bir biçimde kaşınmasıdır. Çok bulaşıcı olan saç biti, tarak, yastık, eşarp, fırça, tüylü oyuncaklar ve şapka gibi ortaklaşa kullanılabilen kişisel eşyalardan yayılırlar. Salgın riskinin önlenebilmesi için bu tür kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekmektedir.

Bitlendiğinizi nasıl anlarısınız?

Bitlenmenin en belirgin özelliği sıklıkla kafa derisini şiddetli bir şekilde kaşımaktır. Bitlenip bitlenmediğinizi anlamak için kafanın arka kısmındaki saçlar ve kulak arkaları iyice ve dikkatlice incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçarlar ve görülmesi zordur, ancak saç kıllarına yapışmış olan beyazımsı oval sirkeleri yani yumurtaları görebilirsiniz.

Bitlenme tedavisi:

Yapılacak tedavinin etkili olabilmesi için kullanılacak bit ilacı tek uygulamada kısa süre içinde etki göstermeli,

Güzel kokulu, saçların dolaşmamasını sağlayan, taramayı güçleştirmeyen, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saçlarda sorun yaratmayan özelliklerde olmalı,

Etkisi kalıcı olmalı ve bitlerin saça yeniden yerleşmesini önlemeli,

Bitlerle birlikte sirkeleri de öldürmeli,

Kullanan kişiye toksik ve yan etkileri olmamalıdır.

Geçmişten günümüze bitle mücadele için gaz ve bazı zehirli maddeler gibi pek çok malzeme ve yöntem kullanılmıştır. Genellikle çocuklarda olduğundan dolayı, güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olan bit ilacı kullanmak en doğrusudur. Günümüzde bitlenmeyi giderici maddelerde ve ilaçlarda önemli gelişmeler olmuş, koruyucu permetrin etken maddesi içeren ilaçlar da geliştirilmiştir. Bitlenme tedavisinde bitlerin olduğu kadar sirkelerin de öldürülmesi ve yeniden bulaşmanın önlenmesi gerekir. Piyasada satılan şampuan ve saç kremi gibi bit ilaçları vardır. Ancak bütün ilaçlar etkin bir çözüm sağlayamayabilir.

Leave a Reply