Beynin özellikleri, yapısı ve beynin görevleri nedir?

Tüm vücudumuzun çalışmasını sağlayan, duyguları ve hisleri kontrol eden, sinir sisteminin yöneticisi olan beyin en güçlü ve gerekli organımızdır. Beynimiz çalışmadığında ya da bir kısmı çalışmadığında, vücudumuzda pek çok aksaklık ortaya çıkmaktadır. Görme, konuşma ve düşünce gibi pek çok fonksiyonumuz çalışmadığı gibi, belirli uzuvların da yönetimi bizden çıkabilir.

Beynin özellikleri

Beynimiz, kafatasımız içinde olan bir organdır. Kıvrımlı ve girintili çıkıntılıdır. İçerisinde milyonlarca sinir hücresi barındırmaktadır. Beynin etrafında onu koruyan bir zar tabakası vardır. Üç zar katmanından oluşan bu tabaka, örümcek ağı şeklinde, sert ve ince zar olarak isimlendirilir. Sert olan zar beyni korur, ince zar kan taşımaktadır, örümcek ağı şeklinde olan zar ise bir amortisör gibidir ve beyni darbelerden korumaktadır.

Beynin iç kısmı beyaz, dış kısmı boz renklidir. Boz doku altında sinir hücreleri bulunur. Beyin iki kısımdan oluşur. Bu iki kısmı, ak madde adı veren bir ağ birbirine bağlamaktadır. Beynin bu iki kısmı sağ lob ve sol lob olarak ikiye ayrılır. Her iki bölge de farklı özellikleri yerine getirmemizi sağlamaktadır. Loblardan birinin hasar alması, pek çok özelliğimizi kaybetmemize neden olmaktadır.

Sol beyin lobunun görevleri

İsimlendirme, tasvir etme, tanımlama, olayları parça parça düşünme, ifadelerde sembol kullanma, zaman takibi yapma, öncelikleri ortaya koyma, yargıya ulaşma, sayıları hesaplama, mantık kullanma, birbiri ile ilişkili fikirler yaratma ve sonuca ulaşma, okuma, yazma ve sözel konularda etkilidir.  Konuşma, yabancı dil öğrenme ve matematik işlemleri beynin sol lobunun görevleridir.

Sağ beyin lobunun görevleri

Dokunma, hissetme, mantıksız şeyleri anlama, sezgisel, hisler yardımıyla olayları çözme, parçaları birleştirme, bütüne ulaşma ve yüz ifadelerini anlama gibi görevleri vardır. Resim yapma ve müzik aleti çalma işlemleri de beynin sağ lobunun görevleri arasındadır.

Beynin genel olarak görevleri

Beş duyu organımızı yönetir, bilinçli hareketlerin yapılması, kasların hareket etmesi, ruhsal durumların dengede olması, bilgi edinme, bilgi depolama ve zekanın kullanılması gibi görevleri vardır. Beynin sol kısmı vücudun sağını, beynin sağ kısmı da vücudun sol kısmını yönetmektedir. Okuma ve yazma, vücut ısısı, kan basıncı, kalp ve damar sistemi, elektrolit düzeyi, hormon seviyesi ve metabolizma hızı beyin tarafından ayarlanır.

Kaynak: Bu yazı, iyigeleniyigelir.com/beyinin-ozellikleri-yapisi-beynin-gorevleri-nedir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply