Bebeklerde pamukçuk (Aft) neden olur nasıl geçer

Bebeklerde pamukçuk nedenleri ve tedavisi

Bebekelerde ağızda oluşan genellikle beyaz renkli yaralar, halk arasında pamukçuk olarak bilinir, peki pamukçuk tedavisi nasıl yapılır ve en kısa üsrede nasıl geçer bunu anlatmaya çalışacağız..

Aft olarak bilinen pamukçuk yetişkinlerde ve bebeklerde, çocuklarda karşılaşılan bir durumdur. Yanakta, ağız içinde, dilde, boğazda oluşan yaralardır. Dudak, burun ve çenede de oluşabilir. Bulaşıcı değildir fakat pek çok bebekte sıklıkla ortaya çıkar. İşte, bebeklerde pamukçuk yani aft nedenleri ve tedavisi;

Bebeklerde pamukçuk nedenleri:

Bebeklerde dengesiz beslenme başlıca pamukçuk nedenidir. Folik asit, B12 eksikliği ve demir eksikliği kaynaklı pamukçuk oluşur. Ayrıca pek çok uzman bağışıklık sistemi sorunlarında pamukçuk oluştuğunu söylemektedir.

Bazı gıda alerjileri, ağız içinde olan doku zedelenmeleri, stres pamukçuk oluşumuna neden olur. Yapılan araştırmalarda stresin en yüksek olduğu zamanlarda pamukçuk ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde pamukçuk belirtileri:

Ağızda acı veren kırmızı yaralara pamukçuktur. 2 cm. ve daha küçüktürler. Bazen pamukçuk çıkmadan o bölgede karıncalanma oluşur.

Kırmızı bir çerçeve ve üzerinde sarımsı beyaz bir doku vardır, bazen tek bazen de küme halindedir.

Çok nadir, pamukçuk ile ateş, lenf düğümünde şişme, halsizlik oluşur.

2 haftada iyileşir ve bu dönemde bebeğin canı yandığından huysuzdur. Bu dönemde pamukçuk iyileşmiyor ve bebek yemek yemiyorsa hemen doktora gidilmelidir.

Bebeklerde pamukçuk tedavisi:

Pamukçuk tedavisinde, karbamit peroksit kullanılır. Başta bebek hoşlanmasa bile zamanla yaralarda iyileşme sağlayacaktır. Kulak temizlenme pamuğu ile pamukçukların üzerine ilaç sürülür. İlaç sürüldükten yaklaşık 30 dakika kadar sonra bebek beslenmez. Fakat, doktora danışmak en önemlisidir. Doktorunuz bebek için çok daha faydalı tedavi yöntemi size sunacaktır.

1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat su ile karıştırılıp pamukçuklara sürülebilir. Aft üzerine nemli siyah çay poşeti uygulanabilir. Yoğurt, pamukçuğu iyileştirir. Bebeğin ağzına koyduğu emzik, biberon ve oyuncaklar sirkeli su ile dezenfekte edilmelidir.

Emziren annelerin bebeğinde pamukçuk varsa bebek emzirilmeye devam edilmelidir ve anne meme başını dezenfekte etmelidir. Emzirme sonrası anne sütünden bir parça ile meme başını temizlemelidir.

Pamukçuk nasıl önlenir?

Çocuğun ağız hijyeni sağlanmalıdır, çocuklar için içinde sodyum sülfat olamayan diş macunu kullanılmalıdır, bebeğin eşyalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, asidik yiyecek verilmemeli, alerji olup olmadığı kontrolden geçirilmelidir. Bebeğe sık sık bol yoğurt yedirilerek aft oluşumunun önüne geçilebilir. Emziren annelerde pamukçuk olması riski daha düşüktür.

Leave a Reply