Bebeklerde ihmal edilmeyecek belirtiler

bebeklerde-asla-goz-ardi-edilmemesi-gereken-6-ciddi-semptom

Bebekte bu belirtiler varsa sakın ihmal etmeyin ve bir sağlık kuruluşuna götürün. Bebekler, doğdukları andan itibaren çeşitli hastalıklar yaşarlar. Bu gayet doğaldır çünkü, yeni doğan bebeğin bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden bunlar yaşanır. Fakat, bazı rahatsızlıklarda çok acil doktora gitmek gerekmektedir. Bebeğinizde gördüğünüzde hemen acil hareket etmeniz gereken hastalıkları sizin için derledik.

Siyanoz ve mavi dudaklar:

Bebeğin dudakları maviye döndüyse ve ağız içinde tükürük ve dilde maviye çalıyorsa bu durum bebeğin yeterince oksijen alamadığını gösterir. Hemen acil servis aranmalı hatta ambulans çağrılmalıdır.

Solunum zorluğu:

Hırıltılı ve iniltili nefes alma bazen bebeklerde oluşabilir. Fakat nefes alış verişlerde sürekli hırıltı ve inilti varsa, zor ve hızlı nefes alıp veriyorsa, göğüs kasları çok fazla kullanılıyorsa, burunda kızarma oluşmuşsa solunum zorluğu çekiyor olabilir. Bu durum 1 saatten fazla sürerse hemen acil servise gidilmelidir.

38 derecenin üzerinde ateşlenme:

2 aydan küçük bebeklerde 38 derecenin üzerinde olan ateş tehlikeli kabul edilir. Yeni doğanlarda üşütmeden menenjite kadar bir çok nedeni olabilir. Bu durum tehlikelidir ve hemen tedavi edilmelidir. Ateşin kesinlikle rektumdan ölçülmesi gerekir. Hemen doktor aranmalı, hastaneye gidilmelidir.

Kötüleşen sarılık:

Yeni doğan bebeğin doğum sonrası sararmaya başlaması, kötüye giden bir sarılığın olması ihtimalini arttırır. Sarılık aslında tehlikeli değildir, bazı türleri normaldir ve kendiliğinden iyileşir. Bilirubin karaciğerde üretilir. Bazen, bebeklerde karaciğer doğum sonrası hemen çalışmaz bu durumda bilirubin vücutta birikir ve ciltte sarılık oluşturur. Fakat, bilirubin bir anda fazlalaşırsa beyinde kalıcı hasar yaratabilir. Bu durumda bebek, sık beslendirilir böylece bilirubin dışkı ile atılır. Bebek, UV ışını altında küvözde bekletilir, çok ileriye giderse kan nakli yapılabilir.

Dehidrasyon, su kaybı:

Bebeğinizin bezi ıslanmıyorsa susuz kaldığından şüphelenilir. 6 günlük oluncaya kadar, en az 1 bez ıslanmalıdır. Bebek 2 günlükken en az 2 bez, 3 günlükken 3 bez, 4 günlükken 4 bez vs. gibi ıslatması en doğal olanıdır. Ağız kuruluğu, çökmüş gözler dehidrasyonun diğer belirtileridir. Bu durumda hemen doktor aranmalıdır. Elektrolit dengesi için özel bir beslenme yöntemi uygulanmalıdır. Bu durumda olan bebeğe su verilmez. Su, sodyum seviyesini düşürecek ve nöbetlere neden olacaktır.

Açık yeşil safra çıkarmak:

Bebeklerin sık kusması normaldir. Çok yemek yediklerinde, öksürmede, ağladığında kusma normaldir. Fakat, kusarken yeşilimsi safra ve kahve telvesi gibi şeyler çıkarsa bu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Safra, bağırsaklarda tıkanma kaynaklı oluşur. Bu durumda bebeğin hemen acil müdahale görmesi gerekebilir. Kahve telvesi, iç kanama kaynaklı oluşabilir. Kafaya darbe alma sonrası oluştuysa hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Leave a Reply