Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Balgamlı öksürük ile akciğerlerimiz o bölgede olan tüy, toz ve bakteri gibi maddeleri dışarıya atmaya çalışır. Aslında normal hayatta çok sıkıntılı bir durumdur. Sümüksü bir kıvamı olan balgamın dışarıya atılması gerekir. Çünkü akciğerlerde kaldığında, bu bölgede nefes almayı zorlaştıran tıkanmalara neden olmaktadır. Kışın soğuk havalarda ve sigara içen kişilerde sık görülen bir durumdur.  Peki, balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? İşte, detaylar;

Balgam nedir?

Balgam akciğerlerde salgılanan bir mukustur. Toz, tüy vs. gibi maddelerin bu mukusa yapışarak dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Akciğerlerden boğaza doğru hareket eden balgam, ağız yolu ile dışarıya atılır. Bazen akciğerler, balgamı dışarıya atmakta zorlanır. Bu durumda akciğerde tıkanmalar olduğundan öksürük meydana gelir.

Balgam, vücutta bakteri ve virüslerin öldürülmesi için gerekli olan antikorlar ve enzimlerde içermektedir. Bazen de çok fazla üretim yapılabilir. Solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip, alerji, duman ve sigara içmek üretimi çok arttırabilir.  Aşırı balgam üretilmesi akciğerlerde tıkanıklıklara neden olabilir. Bu durumda da, şiddetli öksürükler meydana gelebilir.

Balgamlı öksürük için yapılması gereken bitkisel tedaviler;

4 su bardağı suyu kaynatıp, içine 1 çorba kaşığı deniz tuzu ekleyerek boğazınızı ve burnunuzu bu su ile yıkayabilirsiniz.

1 su bardağı suyu kaynatıp, içine 1 çorba kaşığı pekmez, 1 çorba kaşığı tereyağı eklenerek ılık vaziyette yudum yudum içilebilir.

Gün içinde içilen suya, 1-2 damla limon sıkarak içildiğinde balgam söktürücü olmaktadır.

Buharlı sıcak bir banyo ile yıkandığınızda balgam söktürücü etkisinden de yararlanırsınız.

Balgam söktüren bitkiler;

Zencefil, öksürüğü keser ve balgam atılmasını sağlar. Bir fincan sıcak suya, bir kaşık taze zencefil eklenir. İçine 2 çay kaşığı bal eklenerek 1-2 defa içilmelidir.

Zerdeçal güçlü bir antiseptiktir. Solunum yollarında balgam oluşturan bakterilerin ölmesini sağlar. Zerdeçal, bir bardak sıcak süte eklenerek içilir. Sabah akşam 1 bardak içmek çok faydalıdır.

Meyan kökü balgam söktürücüdür. Astım, bronşit ve solunum yolu hastalıklarında çok etkilidir.

Rezene çayı, öksürüğü keser ve balgam söktürür.

Anason mukus üretimini yavaşlatır.

Kekik çayı, soğuk algınlığı ve gripte tedavi edicidir. 1 kaşık bal eklenerek yapılan kekik çayı, balgamlı öksürüğü keser.

Balgamlı öksürük neden olur?

Balgamlı öksürük, akciğerlerde çeşitli hastalıklar nedeniyle kaynaklanır. Akut bronşit, grip, soğuk algınlığı ve zatürre başlıca balgamlı öksürük oluşturan hastalıklardır. Bazen alerjiler, boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihabı, larenjit, sigara içmek, hava kirliliği, kimyasal maddeler, gebelik ve anksiyete kaynaklı da oluşabilir.

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/balgamli-oksuruge-ne-iyi-gelir–pembenar-detay-alternatiftip-2570667/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply