Bağırsak Kurdu (Kıl kurdu) Belirtileri ve Tedavisi

bağırsak kurtları

Bağırsak kurtları (Kıl kurdu), genellikle insan vücudunda yaşayan parazitlerdir. Bağırsak kurtlarının, bir canlı olmadan yaşama devam etmeleri mümkün değildir. Özellikle insan bağırsağında yaşayan pek çok türde bağırsak kurdu vardır. Bağırsak kurtları, iyi yıkanmayan sebzelerden, iyi pişmemiş etlerden ve çiğ yiyeceklerden insana bulaşır. İşte, bağırsak kurdu belirtileri ve tedavisi;

Bağırsak kurdu (Kıl kurdu) belirtileri

Karın ağrısı, bulantı ve kusma, sürekli halsizlik, kuvvetsizlik, ishal, kilo kaybı, iştahta azalma, iştahta azalma, bağırsaklarda iltihap, uyku sorunları, baş dönmesi belirtilerdir. Bazen hastada belirtiler çok az olur bazen de bunların hepsi bir arada olabilir. Bazen bağırsak kurdu bir dokuya yerleşerek burada kistleşebilir. Bu durumda; Ateş, sarılık, alerji, bakteri iltihabı, sinir krizi, körlük ve kafa içi basınç yükselmesi ortaya çıkabilir.

Bağırsak kurdu (Kıl kurdu) neden olur?

Bağırsak kurdu larvalarının vücuda girmesi

Bağırsak kurdu taşıyıcı olan bir hayvan dışkıladığında parazit larva ve yumurtalarını dışkı ile bırakır. Dışkının suya, toprağa değdiği noktayla insanlar temas ederlerse bağırsak kurdu o insanın vücuduna bulaşır. Larvalar, bağırsaklara kadar ilerler ve tutunarak büyümeye başlar.

Larva bulaşan et ve balık yemek

Üzerinde ya da içinde larva olan et ve balık iyi pişmeden tüketilirse bağırsaklara larvalar yerleşir.

İnsandan insan bulaşma

Bağırsak kurtları bir canlıyı kendine taşıyıcı olarak seçer. Sığır tenyaları, diğer sığırlara bulaşmaz. İstisnai olarak, cüce şerit tenyası yaşamının tamamını yani üreme, çoğalma, gelişmeyi sadece insanlarda yapar. Cüce şerit tenyası en fazla rastlanan bağırsak kurdudur.

Böcekten insana bulaşma

Pireler ve bazı böcekler fare ve sıçanların dışkılarını yerler. Bu durumda kurt larvalarını da alırlar. Böcekler bu durumda sadece taşıyıcıdır. Temizliğe önem verilmeyen evlerde sıklıkla bu durum gelişir. Cüce şerit tenyası buna bir örnektir.

Bağırsak kurdunun sürekli bulaşması

Hasta kişinin dışkısında bağırsak kurdu parazitleri vardır. Hijyene dikkat edilmezse ve eller yıkanmazsa larvalar tekrar vücuda girer ve kısır döngü meydana gelir. Özellikle bebek ve çocuklarda en sık görülen durumdur.

Köpekten bulaşan bağırsak kurdu

Köpek dışkısına yanlışlıkla dokunan çocuk, elini ağzına götürürse hastalık kapabilir. Bağırsak kurdu taşıyan köpekler bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Bağırsak kurdu (Kıl kurdu) tedavisi

Bağırsak kurdu tedavisinde, parazit ilaçları kullanılmaktadır. Sindirim sistemimiz bu ilaçları ememez ilaçlar sadece kurtları yapıştığı yerden alır ve kopararak tuvalete atar. İlaç bazen tam olarak sökme yapamadığında hastalık tekrarlar. İlaç tedavisi bağırsak kurtlarında %95 başarılıdır.

Bağırsak kurtları bazen dokulara yönelip, iltihaplı kistler yaratabilir. Bu durumda, iltihap önleyici ilaçlar kullanılır.

Bağırsak kurtları bazen akciğer ve karaciğere yerleşebilir. Ölümcül durumlar oluşabilir. Bu durumda cerrahi operasyon yapılır.

Leave a Reply