B17 vitamini hangi besinlerde bulunur?

b17 vitamini nelerde bulunur

En çok B17 vitamini içeren besinler nelerdir, B17 vitamini zararları ve faydaları: Keşfedildiği 1830 yılından günümüze gelene dek yapılan araştırmalarda, B17 vitamininin kanserli hücrelerin oluşmasını engellediği ve kanserli hücreleri öldürdüğü şeklinde bilgiler elde edilmiştir. Bunun tam tersi olarak da bazı çalışmalarda da kanseri önleme ve iyileştirme gibi etkilerinin bulunmadığı bilgisi de vardır. Toplumumuzda anti-kanser olarak adlandırılan B17 vitamini, kayısı çekirdeğinde çok yoğun şekilde bulunmaktadır. Bazı meyvelerin çekirdeklerinde de B17 vitaminine rastlamak mümkündür.

B17 vitamini ve kansere olan etkisi:

Vücuda alındığında hidrojen siyanür üretmesinden dolayı kanserli hücreleri yok ettiği ileri sürülmektedir. Fakat bu durum yalnızca B17 vitamini ile yeterli gelmez ve buna ek olarak anti-kanserojen bir beslenme ile düzenli egzersizleri kapsayan bir program izlenmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar B17 vitamininin A, C, E ve B15 vitaminleri ile birlikte alınması sonucunda daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. B17 vitamini, Amerikan gıda ilaç dairesi ve ulusal tıp merkezince kanser önleyici olarak kabul görmemiştir. Bunun nedeni kanseri önleme ve kenserli hücreleri öldürmesi üzerine elde edilen somut bir araştırma sonucunun bulunmamasıdır.

B17 vitaminin nelerde bulunur?

Daha çok çekirdekli meyvelerde bulunan B17 vitamini, en fazla kayısı çekirdeğinde vardır. Bunun yanı sıra şeftali, çilek, üzüm çekirdeği, böğürtlen ve ahududu meyvelerinde de bulunmaktadır.

Meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, üzüm, kiraz, dut, ayva, çilek, bektaşi üzümü ve ahududu’dur.

Çekirdekler: Kayısı çekirdeği, elma çekirdeği, keten tohumu, kiraz çekirdeği, nektarin çekirdeği, darı, armut çekirdeği, şeftali çekirdeği, erik ve kabak çekirdeğidir.

Fasulyeler: Börülze, siyah fasulye, nohut, bezelye ve lima fasulyesidir.

Diğer gıdalar: Kaju, acı badem, ıspanak, okaliptüs yaprağı, pancar, tere, tatlı patates ve bambu yaprağıdır.

B17 vitamininin zararları:

B17 vitamininin zararları üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, vitaminin özütü olarak ağız yolu ile alınması halinde siyanür zehirlenmelerine meydan verdiği belirlenmiştir. Siyanür zehirlenmesi kişide zihin karışıklığı, nefes darlığı, baş ağrısı, halsizlik, uyku hali ve baş dönmesi gibi etkiler göstermektedir. Ağır siyanür zehirlenmesi durumunda ise kişide nöbetlere, nefesin durmasına ve koma hali oluşabilmektedir.

B17 vitamini ile ilgili kanseri iyileştirme konusunda savunanlar olsa da, özellikle Amerika başta olmak üzere farklı sağlık kuruluşları B17 vitamininin kanser tedavisinde herhangi bir etkisinin olmadığını savunmaktadırlar.

Leave a Reply