Ayak yanması veya Ayak üşümesi nelerin belirtisi olabilir?

Ayaklarımızın yanması veya üşümesi yaşamımız boyunca mutlaka başımıza gelen bir durumdur. Sıkıntı yaratan bu durumunoluşmasına birçok faktör etki ediyor olabilir. Yazımızda, ayak yanması veya üşümesi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Ayak yanması neden olur?

Farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen ayak yanması, ince sinirlerin etkilenmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. Sinirlerin ise hangi nedenden ötürü etkilendiği henüz daha tam olarak belirlenmemiş olsa da, bu duruma bazı faktörlerin etki ettiği öne sürülmektedir. Bu faktörler;

  • Yaşanan tiroid problemleri,
  • Diyabetin olması,
  • Romatizmal bazı sorunlar,
  • B12 vitamini eksikliğinin olması,
  • Enfeksiyon problemleri,
  • Kullanılan bazı ilaçlar.

Ayak yanması konusunda net bir sonuç elde edebilmek amacıyla, sinirlerin etkilendiği problemlerin tespit edilmesi için kan tahlilleri yapılabilir. Yukarıda saydığımız etkenlerin hiçbirinin olmaması durumunda, ailede bulunan genetik bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Ayaklarda yanma ve üşüme durumu şeker hastalığının (diyabet) belirtilerinden biri olabilir. Bu aşamada önemli bir noktaya değinmek gerekiyor; Şeker hastalığının yani diyabetin neden olduğu ayak yanmalarına keçelenme ve karıncalanma gibi durumlar da eşlik edebilmektedir. Bununla birlikte daha çok geceleri yaşanır ve artar. Bunun anlamı; diyabetli hastaların kan şekerlerini kontrol altına almaları gerektiğidir.

Ayak yanması veya üşümesi gibi bir durumun oluşması, mutlaka bir hastalıkla ilişkili olacağı anlamına gelmemektedir. Mesela; ayaklara gitmekte olan sinirlerin sıkışmış olması da bu yanma veya üşüme durumuna yol açabilir. Sinirlerin sıkışması sonucunda oluşan ayak yanması veya üşümesi durumunda da, ayaklarda karıncalanma ve keçelenme yaşanabilmektedir. Ayrıca bir takım travmalar nedeniyle de sinir sıkışması meydana gelebilmektedir. Genellikle önceden meydana gelmiş olan bir kırık durumundan sonra, gerektiği kadar sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanmamışsa ayaklara gitmekte olan sinirler etkilenebilmektedir. Özellikle çukur ayak gibi ortopedik problemler varsa, ayaklardaki yanma ve üşüme gibi durumlar buna bağlı gelişebilmektedir. Bir uzman doktorun önerisi ile kullanılacak olan tabanlıklar vasıtasıyla ayaklara binen yük veya binen yükün dengesizliği azaltılabilir.

Ayak yanması veya üşümesine metabolizma hızı da etki edebilmektedir. Uzmanların görüşüne göre; ayak yanmalarının ya da üşümelerinin metabolizma hızı ile de ilgisi olabileceğidir. Ayak yanmalarının veya üşümesinin önlenebilmesi için, vücut sıcaklığının artmasına neden olabilecek acılı baharatlardan uzak durulması gerekmektedir.

B12 eksikliği de ayak yanmasına yol açabilir;

B12 eksikliği genellikle hayvansal gıdaların yeteri kadar tüketilmemesi ile oluşmaktadır. B12 vitamininin emilimi değişik nedenlerden dolayı bozulabilmektedir ve bu da B12 eksikliğine yol açabilir. Özellikle aşırı alkol kullanımı ve mide asidinin düşük seviyede olması B12 emilimini bozabilmektedir.

Ayakların yere basma şeklinden dolayı da ayaklarda yanma olabilir;

Yere basma şeklindeki bozukluk sadece ayaktayken olan bir durum değildir. Mesela; Devamlı olarak masa başında çalışmak durumunda olan kişiler de ayaklarını kötü pozisyonlarda tutarlarsa, ayaklarda yanma meydana gelebilir. Kişinin yere basma bozukluğuna giydikleri ayakkabılar da yol açabilmektedir.

Ayrıca kişinin aşırı kilolu olması da önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Basma bozukluğu olanlarda ayağın farklı yerlerine aşırı yük binmektedir ve bu da ayakta yanmaya yol açabilir. Doğru bir şekilde yere basan ancak çok kilolu olan kişilerde ayakların bütününe büyük bir yük binmektedir ve bu da ayak yanmasına neden olabilmektedir.

Sonuç olarak; ayak yanması veya üşümesi durumu, aslında hem ciddi bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir de olmayabilir de… Yine de ayak yanması veya üşümesi sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerin, mutlaka bir doktora muayene olmaları gerekmektedir.

Leave a Reply