Sağlıklı bir bağırsak düzeni için dikkat edilmesi gereken 10 şey

Sağlıklı bir bağırsak düzeni için dikkat edilmesi gereken 10 şey: Bağırsakların hızlı ya da yavaş çalışmasının nedeni olan, toplumumuzda huzursuz bağırsak sendromu adı verilen “irritabl bağırsak sendromu” ( IBS ), bağırsakların çalışma düzenini bozmaktadır. Bu problem; kabızlık, ishal ya da değişken bağırsak alışkanlıkları sonucunda oluşabiliyor.

İrritabl bağımsız sendromunun tedavisinde, ilaç kullanımıyla birlikte beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği de büyük önem taşımaktadır.

Huzursuz bağırsak sendromu, sosyal yaşamı negatif etkiler;

İBS yani irritabl bağırsak sendromu, insanların bununla yaşaması gereken bir durum değildir ve bir yaşam tarzı olarak kalmamalıdır. Ciddi bazı hastalıklara neden olmasa bile, insanın yaşam kalitesini bozabilen ve sosyal yaşantısını alt üst edebilen bir sağlık problemidir. Kişi evinde, işyerinde, yolculukta ve bulunduğu ortamlarda ansızın tuvalete gitme gereksinimi duyar. Bu, kişide psikolojik ve fizyolojik problemlere de sebep olabilmektedir.

İBS’nin alevlenme ve duraklama şeklinde evreleri bulunmaktadır. Duraklama evresinde bir belirti göstermemekte, yalnızca hafif bir kabızlık ya da ishal olabilmektedir. Ama alevlenme evresinde kişide ishal, bulantı, karın ağrısı, kabızlık, gerginlik ve şişkinlik şikayetlerine neden olur ve insanı günlük işlerini bile yerine getiremeyecek duruma getirebilir. İBS’nin tedavisinde, kişiyi duraksama dönemine döndürmek amaçlanmaktadır.

Kabızlıkta dikkat edilecekler;

Kabızlık yaşanması durumunda, keten tohumu ve yulaf çok iyi birer çözünür lif kaynaklarıdır. Kabızlığın giderilmesinde büyük faydası vardır. Bununla birlikte gaz ve şişkinlik sorunlarının ortadan kaldırılmasına da katkı sağlamaktadır. Kabızlığa karşı günlük olarak 8 bardak su tüketilmesi gerekmektedir. Bağırsak düzenini sağlamak için, düzenli olarak bir ritim dahilinde güne başlanmalı, kahvaltı saati her gün aynı tutulmalı, kahvaltı yaptıktan sonra mutlaka tuvalet alışkanlığı geliştirilmesi gerekir.

Doktor kontrollü yaşam tarzı;

İBS’nin sebebi net bir şekilde bilinmiyor olsa da, bu durumdaki hastaların bağırsaklarındaki anormal haller ve bağırsak duvarındaki kaslar ve sinirler arasındaki iletişim bozuklukları belirlenmiştir. Yaşanan şikayetler insandan insana farklılık gösterebilmektedir. Sindirimle ilgili bir problem olduğu için, beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Fakat tüketilecek olan bazı besinlerin sorunu tetikleyebileceği de bilinmektedir. Bundan dolayı, İBS sorunu yaşayanların kesinlikle bir gastroenteroloji uzmanının kontrolünde yaşam tarzını şekillendirmesi önerilmektedir.

Bağırsak düzeninin sağlanması için öneriler;

1- Öğünlerde çok daha az porsiyonlar seçilmeli ve hiçbir şekilde öğün atlanmamalı.

2- Gece geç saatlerdeki beslenme alışkanlıkları bırakılmalıdır.

3- Ağza alınan lokmaların iyi çiğnenmesi ve yavaşça tüketilmesi gerekir.

4- Alınan besinler oturma pozisyonunda tüketilmeli, iyice öğütülmeden yutulmamalıdır.

5- Düzenli spor ve egzersizler yapılmalıdır.

6- Stresten uzak durulmalı ve kendine zaman ayırmalıdır.

7- Sabah, erkenden uyanmaya gayret gösterilmelidir.

8- Bol miktarda sıvı alınmalıdır.

9- Kafeinli ve gazlı içecekler içilmemeli, içilse bile sınırlı miktarda olmalıdır.

10- İBS’nin alevlenme evresinde, sebzelerin ve meyvelerin kabuklarının soyularak tüketilmesi gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/saglikli-bir-bagirsak-duzeni-icin-10-onemli-oneri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply