ASO Testi Nedir? Kanda ASO Yüksekliği ve Normal Değerleri

Aso testi neden yapılır, yüksek çıkması ne anlama gelir, normal değer ne olmalı işte tüm detaylar yazımızda.Bağışıklık sistemimiz vücuda alınan yabancı maddeler, bakteri ve mikroplara karşı antikorlar üreterek onlarla savaşır. Farklı her mikrop veya bakteri için farklı antikor üreten bağışıklık sistemimiz, ASO yani Antistreptolizin antikorunu streptokok bakterisi için üretmektedir. İşte, ASO nedir ve yüksekliği ne anlama gelir?;

Normal ASO değeri kaç olmalıdır?

Kanda olması gereken normal ASO değeri, 200 U/mL’nin altıdır. Bu değerden daha yüksek bir değer varsa, bu durum hastanın streptokok enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. ASO değeri, bakteri vücuda girdikten 5 gün sonra yükselmeye başlamaktadır. 2-3 hafta sonra en yüksek noktaya ulaşmaktadır. Enfeksiyon öncesi değere düşmesi için yaklaşık 6 ay gereklidir. Yani değerin yüksek olması hastalığın hala devam ettiğini göstermez. Hastalık tedavi olduktan sonra da yüksek kalabilir. ASO değeri yüksek çıkan hastalarda 2-4 hafta sonra tekrar tahlil istenir.

ASO yüksekliği ne anlama gelmektedir?

ASO değerinin yüksek olması, hastanın streptokok enfeksiyonu geçirdiği ya da yakın zamanda geçirdiğini göstermektedir. Bu bakterinin A grubunda olanı burun ve boğazda yaşamaktadır. Öksürme, hapşırma ve aynı bardağı kullanma gibi durumlarda bakteri hızla bulaşır. Yaklaşık 5 gün içinde bakteri belirtiler göstermeye başlar.

Boğazda enfeksiyon, boğazda ağrı, üşüme, baş ağrısı, iştah kaybı, ani ateş, boyunda lenf şişmesi ve yutkunmada zorluk başlıca streptokok bakteri belirtileridir. Hızla antibiyotikle tedavisi yapılmalıdır. Tedavi edilmediğinde kalpte enfeksiyon, romatizmal ateş, kızıl hastalığı, böbrek hastalıkları ve toksik şok oluşabilir.

ASO testinin önemi nedir?

ASO testi, hastanın streptokok enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığını ortaya çıkardığı için çok önemlidir. Bu hastalarda, uzun süredir bademcik iltihabı oluşmuştur. ASO yüksekliği tespit edildiğinde, hemen tedavi başlar ve enfeksiyon ortadan kalkar.

Eklemlerde şişlik ve ağrı, idrardan kan gelmesi gibi belirtiler olduğunda bazen ASO testi teşhis için de kullanılabilir.

Doktor ne zaman ASO testi istemektedir?

Ateş, göğüste ağrı, solunumda sıkıntı duyma, boğazda ağrı olması, vücutta şişlik olması ve koyu renkli idrar yapıldığında doktorunuz ASO testi istemektedir. Böylece, kanda ASO yüksekliğine bağlı olarak, streptokok enfeksiyonu geçirdiğinizi anlarlar. Bu testlere ek olarak başka tahliller de yapılabilir. Fakat ASO testi, sadece A grubu streptokok bakterisi için yapılmaktadır.

Leave a Reply