Artroskopi nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır?

Artroskopi, menüsküs veya elinde sinir sıkışması sorunu bulunanların kesinlikle yaptırması gereken cerrahi tedavi yöntemidir. Bu tür sorunlar yaşayan kişilerin özellikle tedavilerini aksatmamaları önemlidir. Peki, artroskopi nedir, nasıl yapılır? İşte, detaylar;

Artroskopi nedir?

Artroskopi, kelime olarak “eklemin içine bakmak” anlamına gelmektedir. Artroskopide, eklem içerisine ufak kanallar yerleştirilmekte ve yerleştirilen bu kanalların içerisinden eklemlere bakılmaktadır. Bu işlem sonunda da hastaya gerekli olan tanılama yapılmaktadır. Sonuç olarak da tedavi imkanı sağlayan önemli bir cerrahi yöntem olarak öne çıkmaktadır.

Artroskopi ne işe yarar?

Artroskopi, yalnızca mevcut hastalıkların teşhis ve tedavi maksadıyla kullanılmamaktadır. Ancak temel faydasının yanı sıra; hastadan biyopsi örneği alınması ve serbest dolaşımda bulunan kıkırdak parçacıklarını çıkartmak amacıyla da kullanılabilmektedir.

Artroskopi uygulamasında faydalanılan optik sistem, kamera vasıtasıyla eklem içinin büyütülerek ayrıntılı bir şekilde incelenmesine imkan sağlamaktadır. Bu cerrahi yöntem ile hastalığın tedavisindeki başarı şansı, çok daha fazla olmaktadır.

Artroskopi neden yapılmaktadır?

Artroskopi yönteminin kullanıldığı alanlar şu şekildedir;

  • Menüsküs yırtıklarının tedavisinde,
  • Eklem iltihaplarının alınması uygulamasında,
  • Genç yaşlarda ortaya çıkan eklem kireçlenmelerinin temizliğinde,
  • Eklemlerde dolaşan serbest kemik ve kıkırdak parçalarının çıkartılması işleminde,
  • Eklem içinde bulunan kistlerin ve iyi huylu tümörlerin cerrahisinde,
  • Sürekli yaşanan omuz çıkıklarının iyileştirilmesinde,
  • Dizlerde meydana gelen ödem ve enfeksiyonların tedavisinde,
  • Diz kapağı kemiği ile ilgili problemlerde,
  • El bileklerinde yaşanan sinir sıkışıklıklarının gevşetilmesinde,
  • Eklem kıkırdağında oluşan hasarların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.

Artroskopi nasıl yapılmaktadır?

Uygulamada öncelikle müdahale etmek amacıyla eklemin üst kısmından 0,5 cm genişliğe sahip iki delik açılmaktadır. Açılan deliklerden birine ekrana görüntü aktarılabilmesi amacıyla Artroskop aleti, öteki delikten de eklem içinde daha rahat çalışabilmek amacıyla diğer cihazların yerleşimi yapılmaktadır. Oluşabilecek olan bazı hallerde delik sayısı arttırılabilmektedir.

Uygulama sırasında eklemin içine serum fizyolojik sıvı enjekte edilmektedir. Serum fizyolojik, eklemin iç kısmının çok rahat görülmesini sağladığı gibi, aynı zamanda eklem içinin kolayca yıkanabilmesini sağlamaktadır. Operasyonun sonunda serum fizyolojik sıvı boşaltılmakta ve aşılan delikler dikiş atılarak kapatılmaktadır.

Gerçekleştirilen artroskopi uygulamasından sonra hastaya alçı işlemi yapılmaz ve genellikle hafif ağrı kesici ilaçların kullanılması yeterli olmaktadır. Artrsokopi uygulaması yaklaşık olarak 30-60 dakika aralığında değişiklik göstermektedir. Uygulama duruma göre genel veya lokal anestezi verilerek yapılabilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, iyigeleniyigelir.com/artroskopi-nedir-ne-ise-yarar-nasil-yapilir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply