Amip kisti nedir belirtileri ve tedavisi

Amip bir mikroorganizmadır. Ağız yolu ile alınan amip, ince bağırsakta çatlar ve 4 adet amipçik olur. Bunlar da bölünerek 8 amipçiğe dönüşür. Kalın bağırsağa geçip olgunlaşarak kistleşmeye başlarlar. Taşıyıcı olan hastaların dışkılarında bu kistlere rastlanır. Toprak ve suda rahatlıkla canlı kalabilirler. Kalın bağırsaklarda oluşan yaralar, amip kistleri kaynaklıdır. İşte, amip kisti belirtileri ve tedavisi;

Amip kisti belirtileri nelerdir?

Amip kisti belirtileri, amip alındıktan 7-28 gün arasında ortaya çıkmaya başlar. Karında ağrı, kramp, ishal, dışkıda kan, yorgunluk, gaz oluşması, tuvalet sonrası rektal ağrı, kilo kayıpları başlıca belirtileridir.  Şiddetli amip kistinde karında hassasiyet, kuvvetli ishal, dışkıda kan, yüksek ateş ve kusma meydana gelir.

Amip kisti neden olur?

Entamobea histolytica amip kistine neden olan zararlıdır. Genelde, dışkı ile kirlenen yiyecek ve sudan geçer. İnsandan insana rahatlıkla geçmektedir. Bu nedenle, insan dışkısının gübre olarak kullanıldığı yerlerde salgın oluşabilir. Cinsel ilişki ve tuvalet hijyeninin olmaması başlıca risklerdir.

Amip kisti riski taşıyanlar; alkol bağımlısı, kanser, beslenme bozukluğu, hamilelik, küçük yaşta olan çocuklar, bağışıklığı baskılayıcı ilaç alanlar ve yaşlılardır.

Amip kisti tedavisi nasıl yapılır?

Amip kisti, çok ilerlemiş durumdaysa hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Bu durumda hastaya hemen damar yolundan antibiyotik verilir. Hastalığın başındaysa hasta antibiyotik ve bazı kistleri küçültücü ilaçlar kullanılır. Alkol alınmamalıdır ve düzenli beslenilmelidir.  Özellikle bebek, çocuk ve yaşlılarda hemen hastaneye gidilmelidir. Tedavi yaklaşık olarak 10 gün kadar devam edecektir.

Amip kisti nedeniyle vücuttan çok miktarda sıvı kaybı oluşur. Mineral ve sıvı kaybı takviye edilmelidir. Bol su alınmalı ve kafeinden uzak durulmalıdır. Sodyum, potasyum ve kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Amip kistinin tedavisi tam olarak yapılmazsa kistler karaciğer ve beyne atlayabilir. Bu tarz durumlarda cerrahi uygulama ile kistler kesinlikle alınmalıdır.

Amip kistinden kurtulmak için ne yapılmalıdır?

  • Yiyecekleri güvenilir noktalardan alın. Yiyecekleri tam olarak pişirin ve az pişmiş yemeyin. Asla bekletmeyin.
  • Yiyecekleri saklarken dikkat edin ve derin dondurucuda saklanan yiyeceklerin çözülmesinden sonra tekrar asla dondurmayın.
  • Pişmiş ve pişmemiş yiyecekleri asla karıştırmayın.
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve tuvalet hijyenine dikkat edin.
  • Suyunuzun hijyenine güvenmiyorsanız suyu kaynatıp kullanın.

Kaynak: multiyasam.com/amip-kisti-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply