Arı sokması anında ne yapmalıyız? Arı sokmasına ne iyi gelir?

Arı sokması anında ne kadar şikayet etsekte, Dünyanın en akıllı ve faydalı hayvanı olan arılar ile milyonlarca yıldır birlikte yaşamaktayız. Doğada polenleşmeyi sağlayan ve türleri yayan arılar, kendilerini korumak için biriğne taşımaktadırlar. Bu iğneye bağlı olan kesede bir tür zehir barındıran arı, soktuğunda iğnesi ile birlikte bu zehiri deri altına bırakır. İşte, arı sokması anında ne yapılır ve arı sokmasına ne iyi gelir?

Arı sokması ağız içi, dil ve göz kapağı gibi noktalarda olduğunda tehlikeli olabilir. Alerjisi olan bir insansanız, bu durumda hemen hastaneye gitmek gerekebilir. Arı soktuğunda o bölgede şişme, kızarıklık ve şişlik oluşur. Fakat alerjisi olan kişilerde, bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk, dilde ve gözde şişme oluşabilir. Bu durumda hasta acilen bir tıp merkezine götürülmelidir. Çünkü bu durum, hayati tehlike içerir.

Arı soktuğunda ne yapılmalıdır?

Arı soktuğunda, ilk olarak bir cımbız ile arının iğnesi deri altından alınmalıdır. Arılar soktuğunda deri altında iğnelerini bırakırlar. Zehir, bu noktadan hızla deri altına yayılmaya devam eder. İğne çıkarıldığında kızarıklık ve şişlik hemen yavaşlayacaktır.

Arının soktuğu nokta asla kaşınmamalı ve kurcalanmamalıdır. Yara, sabun ve su ile iyice yıkanmalıdır.

Sokmanın ağrısı yüksekse, ağrı kesici ve antihistamin olan alerji hapı alınmalıdır.

Bir beze buz koyarak, arının soktuğu noktaya kompres yapılır. Böylece zehrin yayılmasına engel olmuş olursunuz.

Soğan ve sarımsak, arı sokmasında sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. 1 adet soğan ikiye bölünür ve iç kısmı arının soktuğu noktanın üzerine yerleştirilir. Sarımsakta ise, sarımsak ezilir ve yaranın üzerine koyulur.

Arının soktuğu noktaya amonyak damlatmak, ağrının azalması ve zehrin etkisiz olmasına neden olur.

Arının soktuğu bölgeye bal sürmek, karbonat ve su ile oluşan macun, lavanta yağı damlatmak ağrının azalmasında etkilidir.

Arı alerjisi belirtileri nelerdir?

Arı sokmasında ufak kaşıntılar oluşur. Fakat bu kaşıntılar ve kızarıklıklar, yaklaşık 24 saat içinde düzelir. Arı alerjisi, kurdeşen ve anaflaksi şeklinde kendini belli etmektedir. Arı sokar sokmaz olabileceği gibi, yaklaşık arının sokmasından 1-2 saat sonra da oluşabilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı ve dolaşım bozukluğu oluşabilir. Fakat 50 yaş üzerinde olan erkeklerde, arı alerjisi kaynaklı ölümler olmaktadır.

Arı sokması belirtileri ve tedavisi için bu yazıya da göz atabilirsiniz.

Arı sokması alerjisi nasıl tedavi edilir?

Arı sokmasında arının iğnesine bağlı olan zehir kesesi, kese patlamadan deri altından çıkarılmalıdır. Bu işlem yapılsa da yapılmasa da, hemen acil olarak hastaneye gidilmelidir. Bu nedenle, hastaneye başvurarak arı sokmasına karşı arı testi ve tedavisi için bilgi alınmalıdır.

Arı sokması anında ilk yardım

Arı sokmasından korunmak için yapılacaklar:

Bahçede ve tarlada yani açık alanlarda, uzun çorap, eldiven ve ayakkabı giyilmelidir. Ev çevresinde olan arı kovanları kaldırılmalı ve uzak tutulmalıdır. Şekerli ve açıkta olan gıdalara arılar geleceği için kapalı olarak saklanmalıdır. Arılar, parlak renklere ve parfümlere ilgi duyar. Arı sokmasından korunmak için, parlak ve desenli kıyafetler giyilmemeli ve parfüm sıkılmamalıdır. Eğer arı alerjiniz varsa, yanınızda kesinlikle epinefrin iğnesi taşınmalıdır.

Ayrıca arı sokmasının önemli bir durum olduğunu anlatan şu haberi izlemenizi tavsiye ederiz.

Kaynak: haber7.com/saglik/haber/2388881-ari-sokmalarinda-ne-yapmaliyiz-ari-sokmalarina-ne-iyi-gelir

Leave a Reply