Alfa lipoik asit nedir?

alfa lipoik asit

Alfa lipoik asit, kanda olan şekerin enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. İşte, bu nedenle en önemli antioksidanlar arasındadır. ALA olarak da bilinir. Hem suda hem de yağda çözülür. Şeker hastalarında, kan şekerini düşürür, kaşıntı, karıncalanma, bacak ve kollarda uyuşmaları ile sinir hasarını engeller. İşte, alfa lipoik asit ve faydaları;

Alfa lipoik asidin faydaları

Periferal nöropati

Merkezi sinir sistemi ve beyin arasında olan bağın etkilenmesi ile oluşur. Şeker hastalığı, alkolizm, tiroid bezi sorunları, böbrek yetmezliği sonucunda oluşur. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü ile kendini belli eder. İlerlediğinde kas kaybı, yanmalar, ağrı ve sindirim sorunları oluşur. Alfa lipoik asit, hücrelere girerek sinir hasarını yavaşlatır ve periferal nöropatiyi durdurur.

Beyin fonksiyonları

Alfa lipoik asit, suda ve yağda çözüldüğünden vücudun her noktasına ulaşabilir. Beyin ve sinir dokusunda serbest radikallerin yarattığı hasarı önler.

Diğer yararları

Katarakt, glokom, MS, yanan ağız sendromu, Alzheimer hastalığı olanlara alfa lipoik asit önerilir.

Alfa lipoik asit, hücre yaşlanmasını ve yaşlanma sonucu olan çeşitli etkileri düzenler. Kırışıklıklar, kuruma ve sarkmalara karşı önerilen bir antioksidandır. Pek çok kremin içine bu nedenle eklenir ve hatta ağız yolu ile alınabilir. Özellikle Avrupa ülkelerinde reçete olarak kullanılmaktadır.

Alfa lipoik asit, yaşlanmaya neden olan serbest radikallerle savaşır. Vücudun ürettiği Q10 düzeyi serbest radikallerle azalır. Artı yaşlandıkça ve stres altındayken bu değer çok az bir noktaya iner. Alfa lipoik asit ile bu etkilerden kurtulmak mümkündür.

Şeker hastalarında olan sinir sistemi sorunlarında ve sinir hasarında, düzensiz kalp ritminde alfa lipoik asit etkilidir. Bellek sorunlarında, katarakt riskini düşürme, beyin felci engelleme, karaciğer fonksiyonlarında artış, yüksek enerji elde etme alfa lipoik asit sayesinde olmaktadır.

Alfa lipoik asit içeren yiyecekler

Brokoli, ıspanak, domates, bezelye, lahana ve pazı, kırmızı et, sakatat, maya alfa lipoik asit içerir. Ayrıca kapsül ve iğne olarak da alınabilir. Günlük alınması gereken doz, 20-50 mg. aralığındadır. Şeker hastalığında görülen nöropati tedavisinde bu doz 300 mg. kadar çıkabilir.

Alfa lipoik asit, kan şekerini düşürdüğünden çok önemlidir. Kan şeker, düşük olanlarda dikkatli kullanmak gereklidir. B1 vitamini almayanlarda alfa lipoik asit kullanımı önerilir. B1 vitamini eksikliği uzun dönem alkol kullananlarda oluşur.  Gebelikte ve emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmez.

Alfa lipoik asit nedir Faydaları nelerdir nasıl kullanılır?

Leave a Reply